Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend is het vaderdag, daarom documentaires die mannen moeten zien.

EK 1988: een historisch moment

Dit is misschien wel het belangrijkste moment in de moderne geschiedenis voor veel Nederlandse mannen: de overwinning van het Nederlands elftal tegen de Sovjet Unie in de finale van het EK 1988.

Het Nederlands elftal won met 2-0 door goals van Gullit en Van Basten, die zich onsterfelijk maakten. Met een elftal met verder Rijkaard, Wouters en de gebroeders Koeman haalde het Nederlands elftal zijn eerste en tot nu toe enige titel ooit op het WK. Menig Nederlandse man zal nog weken op een roze wolk gelopen hebben.

Stoere kerels in Afghanistan

Elke week op zondagavond zendt NPO Doc een aflevering van de serie Ross Kemp: Afganistan uit. Mannen en het leger, een onafscheidelijke combinatie (al zijn er tegenwoordig ook stoere vrouwen in het leger). Alle afleveringen en uitzendtijden staan op onze geschiedenispagina.

In deze aflevering: Aan de frontlinie in het verzengend hete Afghanistan lijden de Royal Anglians hun eerste verlies. Soldaat Chris Gray komt om het leven in een hevig vuurgevecht met Taliban strijders in mei 2007. Ross Kemp vliegt terug naar Engeland en ontmoet zijn moeder Helen Gray. Met haar bespreekt hij hoe het is om haar enige zoon te verliezen aan de strijd.

Vrouwen vertellen wat zij van mannen vinden..

Wellicht een beetje dubieus in een lijstje voor mannen, maar wel interessant. Een documentaire waarbij vrouwen vertellen wat zij van mannen vinden, hoe hun ideale man eruit ziet en wat hen zo aantrekkelijk maakt.

Met onder meer een gedramatiseerde column van schrijfster en filosofe Stine Jensen die meer onder de indruk is van een man die iets met zijn handen kan dan van een intellectuele man: 'Als hij een hamer kan vasthouden of kan autorijden, dan bewonder ik dat enorm. Meerdere generaties vrouwen over de man als geliefde, vader van hun kinderen, broer, vriend, collega, baas en lekker ding.