Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend documentaires over festivals, want zaterdag begint Pinkpop.

Mr. Pinkpop

Duur: 69 minuten
Pinkpop is onlosmakelijk verbonden aan Jan Smeets, één van de vier oprichters en al meer dan veertig jaar directeur. Pinkpop is zìjn dorpje, waarover hij drie dagen per jaar als een strenge burgemeester regeert.

Mr. Pinkpop blikt terug op het ontstaan van het festival en naar de editie van 1985, toen Pinkpop bijna failliet ging. Concertorganisator Mojo schoot te hulp, maar Jan Smeets moest vervolgens wel de programmering uit handen geven. Een pijnlijke concessie, zo blijkt. Sindsdien vecht Smeets tegen krachten die het festival dreigen te overvleugelen. Wat drijft deze man? Mr. Pinkpop zoekt antwoorden tijdens de 44ste editie van Pinkpop, met optredens van onder meer Bruce Springsteen, Kings of Leon, Passenger, Gers Pardoel en Triggerfinger.

SXSW - De toekomstmuziek van morgen

Duur: 48 minuten

In 2014 streek de VPRO neer in Austin, Texas om verslag te doen van ’s werelds grootste allroundfestival, South By Southwest (SXSW) met veel sfeerbeelden, concerten en interviews.

SXSW richt zich op trends op het gebied van technologie, film en populaire muziek, en trekt jaarlijks duizenden muzikanten, journalisten, techneuten en enthousiastelingen aan. Welke acts moeten we het komende jaar in de gaten houden? Nederlandse muziekkenners tippen hun persoonlijke favorieten. Zo blijkt de Amerikaanse cultheld Nardwuar lyrisch te zijn over het Nederlandse Mozes and the Firstborn. Met live-sessies van onder andere het succesvolle London Grammar, de opkomende rockband together PANGEA en het goed bewaarde, Nederlandse geheim Young & Sick. Er is ook ruimte voor technologische trends en visionair Daan Roosegaarde ontvouwt een plan om wereldsteden smogvrij te maken.

Up Close - In extase

Duur: 57 minuten

Waarom kun je elk weekend kiezen uit tientallen dancefeesten waar je urenlang tot diep in de nacht kunt dansen? En wat heeft dancemuziek precies te maken met extase?

In extase is een ontdekkingsreis die je meeneemt in de fascinerende wereld van dancemuziek, house, techno, hardcore, trance, van de underground scene in een krakersdorp tot de immense Amsterdam Arena gevuld met 40.000 mensen in witte kleding, deze film bezorgt je de ultieme dance-ervaring van binnenuit.