Vandaag begint de Giro d'Italia, volgens velen de mooiste wielerronde van het jaar. Het belooft een spannende editie te worden. Zal het Steven Kruijswijk lukken om dit jaar het drama aan het einde van zijn ronde vorig jaar voorgoed achter zich te laten? Kom alvast in de stemming met enkele documentaires over fietsen in Italiƫ en over hoe het is om in een grote wielerronde te fietsen.

Milaan - San Remo

De lente begint pas echt als het peloton van start gaat in Milaan, voor de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen. Op weg naar de bloemenrivièra, de zon en de zee. Zeker dit jaar, na een winter die oneindig lang leek te duren door alle dopingperikelen. Wilfried de Jong gaat voorafgaand aan Milaan - Sanremo op zoek naar het karakter van de Italiaanse koers. Hij heeft ontmoetingen op en langs het parcours. Zo praat hij op de slotklim, de Poggio, met de laatste Italiaanse winnaar van la Primavera: Filippo Pozzato. Over de zenuwen in de finale, over rondemissen en de 'nieuwe start' van het wielrennen. De romantiek van het fietsen in Italië en de harde werkelijkheid gaan hand in hand in deze special.

Niemand kent mij

Thomas Dekker gold jarenlang als Nederlands grootste wielerbelofte. De jonge profrenner uit Noord-Holland wordt vanaf zijn jeugd al overladen met succes, geld en aandacht. Wielerliefhebbend Nederland speculeert met hem openlijk over een nieuwe Tourwinst. Eind 2007 komt er een kink in de kabel: een blessure, frictie met de ploegleiding van Rabobank en tegenvallende prestaties voorspellen niet veel goeds. In 2008 klinken de eerste verdachtmakingen, maar pas in 2009 test Dekker op basis van een controle uit 2007 positief op het gebruik van EPO. De UCI schorst hem voor twee jaar. Voorjaar 2010 besluiten hij en zijn nieuwe management zich terug te vechten in de wielerwereld.

De Tour van Bauke

NOS-verslaggever Kees Jongkind reisde afgelopen zomer drie weken lang 'embedded' mee met de succesvolle Belkin Pro Cycling-ploeg tijdens de Tour de France. De Belkin-boys slaagden er onder leiding van 'Bau en Lau' (Bauke Mollema en Laurens ten Dam) in om, na de afgelopen 'dopingwinter', het wielrennen weer terug te geven aan het volk. De NOS-camera's volgden de equipe en het begeleidingsteam deze zomer letterlijk van het opstaan tot het naar bed gaan: van de maaltijden tot de teambesprekingen, van de medische verzorging tot in de koers. In de bus en in de ploegleiderswagen. De documentaire geeft een uniek inkijkje in wat zich in Frankrijk achter de schermen heeft afgespeeld.