Vorige week werden de nominaties bekend gemaakt voor de Zilveren Nipkowschijf. 'Onze man in Teheran' van correspondent Thomas Erdbrink maakt dit jaar kans op de Nederlandse televisieprijs. Vorig jaar werd de documentaireserie 'De Bergen achter Sotsji' genomineerd en in 2012 won 'O'Hanlons Helden' de prijs.

In VPRO’s vierdelige reisserie Onze man in Teheran laat Thomas Erdbrink, correspondent voor NRC Handelsblad en The New York Times, zien hoe je overleeft in een land waar niets mag en alles kan.

Onze man in Teheran

De Noordelijke Kaukasus is Russisch grondgebied, waaronder het ski-oord Sotsji, waar in februari 2014 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Maar ga een stukje verder naar het oosten, en je komt bij de Balkaren, de Tsjetsjenen en Dagestanen, die allemaal onafhankelijk wensen te zijn en waar de Russische controle alleen op papier bestaat (en waar het ook te gevaarlijk is om te filmen). Aan de andere kant van de bergen, de Zuidelijke Kaukasus, bestaan sinds 1991 drie onafhankelijke staten: Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Maar ook deze landen hebben geen vanzelfsprekend bestaansrecht.

Een van de grote verrassingen van het Beagle-avontuur was een zwaar bebakkebaarde witharige Engelsman: Redmond O'Hanlon. Zijn gevoel voor humor, zijn zelfspot en zijn ongeëvenaarde kennis maakten hem tot een lieveling van de kijkers. O'Hanlon laat ons kennismaken met zijn helden uit de negentiende eeuw, de tijd waarin hij zelf het liefst geboren had willen zijn. Het was een periode waarin de mensheid op het gebied van kennis een enorme sprong voorwaarts maakte en een heleboel raadsels voor het eerst werden opgelost.