Weekendtips

Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend documentaires over de Tweede Wereldoorlog.

Elk gezicht heeft een naam

Op 28 april 1945 varen schepen met overlevenden uit Duitse concentratiekampen de haven van het Zweedse Malmö binnen.

Onder hen joden uit heel Europa, Noorse krijgsgevangenen, leden van het Franse verzet, Poolse moeders met kinderen, Britse spionnen en een Amerikaans-Italiaans meisje, door de Duitsers voor een spion aangezien, omdat ze toevallig bij haar grootouders logeerde toen de oorlog daar uitbrak. Nu, 70 jaar later, bekijken de overlevenden deze beelden voor het eerst.

'Verlies niet de moed' zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. Een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz.

 

Ben Ali Libi - goochelaar

Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895 - 1943), een Joodse goochelaar uit Amsterdam. Door het iconische gedicht van wijlen Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen is zijn naam bekend geworden bij het grote publiek.

In de documentaire Ben Ali Libi - goochelaar, wordt het grote verhaal van de Holocaust verteld aan de hand van het aangrijpende lot van deze 'humoristische goochelaar'.

Meer documentaires over de Tweede Wereldoorlog