Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend documentaires over autisme in het kader van de Dag van het autisme op 2 april.

De regels van Matthijs

Duur: 1 uur en 13 minuten

In De regels van Matthijs filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

De Eyeopener met Myrthe van der Meer

Duur: 22 minuten

In de Eyeopener praat journalist Sarina Vitta met regisseurs en schrijvers over documentaires die hun leven en werk hebben beïnvloed. Auteur Myrthe van der Meer brak door met PAAZ (2012). Dit autobiografische boek over haar opname op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis werd een bestseller. De eyeopener van Van der Meer is de documentaire De regels van Matthijs (Marc Schmidt, NCRV). Zij herkent veel in Matthijs, de aan Asperger lijdende hoofdpersoon van deze documentaire.

Het beste voor Kees

Duur: 1 uur en 30 minuten

De 44-jarige autist Kees woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol, en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen? Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen en lukt het hem zich staande te houden in de voor hem zo bedreigende wereld. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen? In Het beste voor Kees volgt filmmaakster Monique Nolte de ouders van Kees in hun pogingen een toekomstperspectief te creëren voor hun zoon.

Jeroen, Jeroen

Duur: 57 minuten

De 15-jarige verstandelijk gehandicapte Jeroen woont bij zijn moeder. Overdag is hij in een opvang. Het weekend brengt hij door bij zijn vader. Vanwege zijn autistische aandoening is Jeroen zeer gevoelig voor prikkels en heeft hij voortdurend zorg en begeleiding nodig. Regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch volgen gedurende vier maanden het leven van de puber, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. Dicht op de huid gefilmd en zonder commentaar tonen zij hoe Jeroen zijn omgeving stelselmatig op de proef stelt.