Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend documentaires over Nederlandse popmuziek.

De Jeugd van Tegenwoordig: De Formule

Duur: 50 minuten

In aanloop naar hun vierde CD 'Ja Natúúrlijk' volgt regisseur Paula van den Elsen Nederlands populairste hiphopformatie, De Jeugd van Tegenwoordig. Verder komt de geschiedenis van De Jeugd Van Tegenwoordig voorbij, van de eerste hit Watskeburt?! tot de bizarre verhalen over het ontstaan van de band, die Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo in de begintijd verzonnen.

Muziekjournalisten en collega's uit de muziek en literatuur, zoals Extince, Sef en Ivo Victoria, spreken hun bewondering uit voor wat De Jeugd Van Tegenwoordig doet. Zo stelt Herman Brusselmans in de film: "Ik ben geen fan van de Nazi's, maar ze hebben wel mooie uniformen. Zo ben ik ook geen fan van hiphop, maar wel fan van De Jeugd van Tegenwoordig."

Waylon - Profiel

Duur: 45 minuten

In KRO Profiel spreekt Waylon openhartig over wat veel mensen kennelijk als zijn duistere kant zien: een verleden van excessief drugsgebruik, een imago van bandeloosheid dat hem met grote regelmaat blijft achtervolgen. Waylon laat zich in de uitzending kennen als een intelligente, bevlogen en eigenzinnige artiest die, net als zijn grote voorbeeld Jennings,  regelmatig overhoop lag met platenbonzen en managers. Het heeft, zeggen mensen die hem goed kennen, alles te maken met zijn compromisloze streven naar muzikale echtheid.

Racoon: Blue Days, Song Days

Duur: 52 minuten

Racoon brak door met de hit 'Love You More' en produceerde daarna nog vele andere populaire nummers. Wat is het geheim achter deze band? In 'Blue Days, Song Days' laat regisseur De Bruyn dit én prachtige beelden van de thuishaven van Racoon, Zeeland, zien.

De Zeeuwse band is altijd op zoek naar de 'volmaakte' popsong. Liedjes, die dát zeggen wat niet uit te leggen valt. Liedjes waarin taal en muziek samenvallen. Hoe zitten ze in elkaar, hoe ontstaan ze? Maar het verhaal van Racoon is ook een verhaal van doorzettingsvermogen. De heren van Racoon raakten in 2002 hun platencontract kwijt. Ze besloten door te gaan en het zelf te doen én met succes! Deze strategie leverde Racoon de grootste hit uit hun carrière op: 'Love You More'.