Vanaf september licht NPO Doc elke maand een documentairemaker uit op de website. Coen Verbraak maakte de documentaire 'Getekend, veteranen in therapie', waarover Chris Kijne hem sprak in 'Regisseur aan de Keukentafel'.

Documentairemaker Coen Verbraak schrijft ook voor Het Parool, Vrij Nederland en Volkskrant Magazine en heeft een aantal boeken op zijn naam staan. Hij maakt portretten, geschreven en gefilmd, veelal van bekende mensen. Zo passeerden Godfried Bomans, Toon Hermans, Sonja Barend, Martin Bril, Kees van Kooten & Wim de Bie en vele anderen reeds de revu.

De documentairetips van Coen Verbraak

Monique Nolte portretteert de 44-jarige, welbespraakte autist Kees Momma en zijn bejaarde ouders. Kees woont in een chalet naast het huis van zijn ouders, die hem 24-uurs (mantel)zorg geven en hem helpen omgaan met zijn angsten en obsessies. Maar wat als zij er straks niet meer zijn?

"Ik heb gebiologeerd naar deze documentaire zitten kijken. Wat een fascinerende man is Kees. Hoe hij de maakster berispend toespreekt in het begin is een goeie binnenkomer. Het is een droevige documentaire maar ik kon ook lachen om hoe minitieus hij bijvoorbeeld is.”

Coen Verbraak

Meer documentaires over autisme

Toon Hermans - de kleuren van een clown (Coen Verbraak, 2005)

Het maken van een documentaire over Toon Hermans was voor mij als programmaker een bijzondere ervaring. De meeste hoofdpersonen uit mijn eerdere films –Ko van Dijk, Godfried Bomans en Theo Koomen- heb ik nooit ontmoet. Toon Hermans heb ik in totaal een keer of acht kunnen interviewen. Dat waren bijna altijd indrukwekkende ontmoetingen. Vooal ook omdat Toon onvoorspelbaar was. Dat was al merkbaar bij binnenkomst.

Coen Verbraak

Documentaires van Coen Verbraak