Een elftal documentaires

Het seizoen is nog niet helemaal begonnen maar dat betekent niet dat je niet al naar voetbal kunt kijken. Wij selecteerden de beste documentaires voor ons elftal.

1. Becoming Zlatan

Vanuit de arme buitenwijken van Malmö kwam Zlatan Ibrahimovic naar Ajax en groeide uit tot een van 's werelds grootste voetballers. In deze tweede docu uit de lijst, zien we een ongecensureerd portret van de voetballer, met medewerking van Van Basten, Koeman, Mido, Beenhakker e.a.

2. Eritrea Stars

Het nationale voetbalteam van Eritrea ontvlucht in 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika. John Appel volgt deze Eritrea Stars een jaar lang. Ze moeten zien te laveren tussen de nog steeds voelbare lange arm van het regime in Eritrea en het woud aan regelgeving en hulpverlening in Nederland.

3. De prijs van de hemel

Pablo Paulino Rosario is een toptalent en blinkt uit bij de Amsterdamse club DWS. Regisseur Jack Janssen volgt hem tussen zijn 13e en 14e jaar. Ajax, PSV en Feyenoord willen hem inlijven. Ondertussen moet hij zich ontworstelen aan zijn milieu. In de gelaagde structuur van de film weerspiegelt tegelijkertijd het veranderde (voetbal)land waarin opgroeiende talenten (en jongeren in het algemeen) moeten kiezen tussen uiteenlopende volwassen belangen.

4. Superjoden van Ajax

Nummer 14 is niet meer in gebruik, dus krijgen de Superjoden van Ajax nummer 4 toebedeeld. In deze documentaire uit 2014 koppelt regisseur Nirit Peled het verhaal van de supporters aan de zoektocht naar haar joodse identiteit.

5. Voetbalmiljonair uit Oost

Als zesde in deze lijst een documentaire over Mbark Boussoufa. Na een succesvolle carrière bij Anderlecht en Chelsea wordt hij door Guus Hiddink naar de miljoenenformatie van het Russische FC Anzhi gehaald. Een toekomst wordt onzeker als de eigenaar van de club in de problemen komt. Tegelijkertijd worstelt Boussoufa met de eenzaamheid in zijn villa in Moskou.

6. Alles voor de bal

In deze documentaire uit 2008 volgt regisseur Mildred Roethof drie profs die dan nog jong zijn: Royston Drenthe, Jordi Hoogstrate en Pascal Heije.

7. Woonwagenkamp Emmen

Op nummer 7 een documentaire uit 2010 van Hans Heijnen. Hij volgt in Woonwagenkamp Emmen een voetbalelftal in de hoogste klasse van het amateurvoetbal: WKE. 

8. Mooie benen

ADO Den Haag is één van de zeven clubs die aan de competitie van de Eredivisie vrouwen deelneemt. Voor het tweede jaar strijden bij ADO achttien gepassioneerde meiden om het hoogst haalbare doel. Documentaire uit 2009 van Hansje Quartel.

9. Solo, de wet van de favela

Nu we het einde van de lijst naderen, hebben we nog een paar erg mooie voetbaldocumentaires in petto. Regisseur Jos de Putter legde in 1994 de dromen vast van jongens in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De documentaire 'Solo, de wet van de favela' had grote gevolgen voor een van de hoofdrolspelers.

10. Solo, out of a dream

Deze tiende documentaire van ons elftal is een één-tweetje met de nummer 9 van de lijst. Willem van Hanegem zag die documentaire en besloot Leonardo naar Nederland te halen. Hij kon bij Feyenoord beginnen en zijn voetbalcarrière ging in sneltreinvaart. In 'Solo, out of a dream', gaat Jos de Putter twintig jaar later met Leonardo terug naar de sloppenwijk.

11: De dertiende man

De passie voor het spelletje is hun belangrijkste drijfveer. Maar hoe gaan scheidsrechters in het amateurvoetbal om met gezag of gebrek aan gezag en wat zegt dat over onze samenleving? Documentaire uit 2011 van Martijn Blekendaal.