'A Haunting History' is gemaakt door de tweelingzussen Femke en Ilse van Velzen. De zussen zijn zeer bevlogen als het gaat om de bestrijding van onrecht in Afrika. In hun aangrijpende films stellen ze diverse onderwerpen, zoals straffeloosheid in Congo, maar ook de manier waarop militairen verkrachting inzetten als wapen, aan de kaak. De documentaires maken zowel in het westen als in Afrika veel los. Kijk op 2Doc.nl on demand naar de spraakmakende documentaires 'Justice for Sale', 'Fighting the Silence' en 'Terug naar Angola'.

Justice for Sale (2011)

Duur: 65 minuten

In Justice For Sale wordt de jonge mensenrechtenadvocaat Claudine Tsongo gevolgd in haar strijd tegen onrecht en straffeloosheid in Congo. Ze werkt aan een zaak waarin soldaat Masamba onterecht veroordeeld is voor een verkrachting: er is nooit bewijs geweest voor deze zaak. In de film zien we hoe het rechtssysteem in Congo faalt en hoe Tsongo weet te redden wat er te redden valt voor haar cliënt.

Fighting the Silence (2007)

Duur: 55 minuten

In de Democratische Republiek Congo heersten tussen 1996 en 2002 twee bloedige oorlogen. Meer dan 80.000 vrouwen en meisjes werden hierbij slachtoffer van seksueel geweld. Nu de rust in veel delen van Congo is teruggekeerd, komen de gevolgen van deze verkrachtingen aan het licht. Het indringende verhaal van de diepgewortelde culturele problemen waar vrouwen na een verkrachting mee te maken krijgen wordt getoond. De meeste vrouwen verzwijgen hun leed. Ze zijn bang voor uitstoting door de gemeenschap. Verkrachting is een taboe, er wordt niet over gesproken. Twee getroffen echtparen vertellen voor het eerst en openhartig hun schrijnende verhaal. Het is de makers gelukt om ook de mannen aan het woord te krijgen. Zij vertellen hoe ze, onder druk van de omgeving, hun vrouwen hebben verstoten. Even opmerkelijk is dat ook soldaten en politiemannen openlijk hun (vaak stuitende) visie geven op het feit waarom de verkrachtingen in Congo doorgaan.
 

Terug naar Angola (2004)

Duur: 52 minuten

Helio, Kelson en Albertina zijn alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) uit Angola. In Nederland verblijven op dit moment ongeveer 4000 Angolese ama's. Zij vallen als gevolg van het nieuwe asielbeleid tussen wal en schip. Stond hun verblijf tot voor kort nog in het teken van integratie, nu worden ze, zodra ze achttien zijn, zonder pardon naar Angola teruggestuurd.