Waar de een droomt van een idyllische boerderij in een klein dorp, is dat voor de ander een nachtmerrie. Diverse documentairemakers drongen in kleine dorpsgemeenschappen en maakten mooie portretten van de bewoners. Als aansluiting op 2Doc: 'De bewakers van Bemelen' hierbij enkele portretten.

1. Koppig Dorp

Het Noord Groningse krimpdorp Ulrum kreeg in 2014 een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Provincie Groningen, om het dorp weer op de kaart te zetten. In de documentaire Koppig Dorp volgen we Roelof Noorda, aanvoerder van Project Ulrum 2034 en Spar manager Marcel Vogelzang, die zijn winkel probeert te redden.

2. Ed's Smulpaleis

In Ed’s smulpaleis van Denise Rosenboom en Ard van der Veldt maken we kennis met Ed, de eigenaar van een supermarkt op wielen. Voor veel bewoners van Amsterdam-Noord is Ed onmisbaar, niet alleen omdat ze bij hem hun dagelijkse pakje shag of een ijsje kopen, maar vooral vanwege de gezelligheid en het contact. Een portret van een kleine gemeenschap in de grote stad.

3. Verloren onschuld (podcast)

In het Texelse dorp Oosterend zijn mensen gewend hun deuren open te laten. Op slot doen is niet nodig. Totdat er een serie inbraken plaatsvindt in het dorp. Sinds de inbraken zijn de bewoners van Oosterend voorzichtiger geworden. Ze laten extra sleutels maken en sluiten hun deuren. Erger dan de inbraken zelf is het wantrouwen dat de kop opsteekt in het dorp. De daders zijn niet gepakt, maar iedereen heeft wel een vermoeden van wie de dieven zijn. Wat als de dieven uit de eigen gemeenschap komen?