De redactie van NPO Doc koos de beste vijf documentaires uit eigen land die dit jaar voorbij kwamen op het documentairekanaal.

Het beste voor Kees (NCRV)

650.000 mensen zagen dit portret over de autistische Kees waar nog lang over na werd gesproken. Zijn ouders zoeken in de film een nieuwe verzorger voor hun welbespraakte zoon voor als zij er zelf niet meer zijn.

Moeders springen niet van flats (VARA)

Elena Lindeman gaat terug naar het flatgebouw waar haar moeder in 2002 vanaf sprong. Ze probeert in de documentaire te doorgronden wat haar moeder heeft doorgemaakt om tot deze beslissing te komen. Het is een moedige manier om de vragen die ze over de zelfmoord van haar moeder had, te beantwoorden.

Mees TV (NCRV)

Documentaire over de liefde voor de koolmees. Natuurfilmers Jan Musch en Tijs Tinbergen filmen het vogelvirus dat van vader op zoon wordt doorgegeven. De documentaire won een Gouden Kalf Beste Korte Documentaire.

Onze Kresj (VPRO)

Vervolg op de documentaire ‘De Kresj’ uit 1995; Marije Meermans eerste documentaire over de anti-autoritaire crèche waarin zij haar eigen generatie twintigers en mede kresj-kinderen portretteert. In ‘Onze Kresj’ richt ze haar blik op de kresj-ouders uit de protestgeneratie. Een persoonlijk en confronterend portret van een generatie.

Ne Me Quitte Pas (NCRV)

Deze prijswinnende documentaire van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevoorden volgt twee eenzame vrienden die elkaar op de been proberen te houden. De pijnlijke maar ook humoristische scènes geven een beeld van hun leven dat soms letterlijk bestaat uit het vallen en opstaan.