Veel mensen in Nederland lijden aan een vorm van dementie of hebben een naaste die hiermee te maken heeft. De meeste bekende vorm is Alzheimer. Maandag 6 juni wordt 'Ger, mijn hoofd in eigen hand' vertoont over Ger, die met zijn alzheimer de regie over zijn eigen leven houdt. Kijk ook deze andere documentaires over dementie.

1. Voor het te laat is

Annie Zwijnenberg en Margriet Hermans lijden aan de ziekte van Alzheimer. Ze willen de allesverwoestende ontwikkeling van de ziekte niet afwachten en besluiten uit het leven te stappen. In Voor het te laat is worden zij gevolgd.

2. Niet zonder jou

Het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall zijn bejaard en hebben te maken met dementie en doofheid. De misverstanden stapelen zich op en de vertwijfeling neemt steeds meer toe, maar ze vinden nog steeds geluk en troost in kunst en tuinieren. Kan deze liefde voor de kunst hen door de moeilijkste periode van hun leven helpen?


De documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival.

3. Onvergetelijk

Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt.