Talloze dijken, sluizen en waterkeringen tonen de continue strijd tussen de Nederlandse bevolking en het water. Deze bouwwerken bleken niet altijd bestand tegen deze genadeloze natuurkracht. Aan de hand van een aantal programma's en documentaires blikken we terug op watersnoodrampen uit het verleden en kijken we naar toekomstscenario’s voor Nederland en het water.

Wat gebeurde er in 1953?

Een zware storm zorgt er in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voor dat bijna de helft van de dijken in Zuidwest-Nederland breken en een deel van ons land overstroomt. Bij de Watersnoodramp van 1953 komen 1.836 mensen om het leven.

Het water komt

Een vierdelige serie met presentator Winfried Baijens. De vier afleveringen brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe deze ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.

De eerste aflevering 'Een muur van water' is een reconstructie van die fatale nacht in 1953. Ooggetuigen vertellen wat ze hebben meegemaakt. 

Omroep: NTR, 2023

Watersnoodramp in beeld

Andere Tijden brengt, met bijzonder archiefmateriaal - waaronder kleurenbeelden- gecombineerd met radioverslagen van destijds en herinneringen van ooggetuigen, deze ramp van 1953 in beeld vanaf de allereerste uren. Niemand wist toen hoe erg het zou worden.

Bron: Andere Tijden, 2013

Watersnoodramp in Het Spoor Terug

Een vierdelige serie over de Watersnoodramp uit de Het Spoor Terug-rubriek van NPO Radio 1. In de eerste aflevering 'De ramp' vertellen ooggetuigen en deskundigen over de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Het Spoor Terug ging op zoek naar slachtoffers en helden, verhalen over heroïsche inspanningen van burgemeesters en dijkgraven, de verhalen en de roddels.

Omroep: NPO Radio 1, 1986

Meer watersnood

Na de Watersnoodramp van 1953 kampte ons land vaker met overstromingen. Zo leken de dijken begin 1995 wederom op breken te staan, maar hielden die het net. De meest recente overstroming was in Limburg en buurlanden België en Duitsland tijdens de zomer van 2021. De documentaires hieronder blikken terug op deze watersnood. 

Hoog water

Begin 1995 trad de Maas buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. Deze bijna-watersnoodramp zorgde voor een evacuatie van 250.000 mensen. Vijfentwintig jaar na dato zoeken de makers de betrokkenen weer op om ze te spreken over de gebeurtenissen van toen.

Omroep: BNNVARA, 2020

Over een week krijg ik eindelijk weer een fiets

In de zomer van 2021 kampte Limburg met overstromingen. Hierdoor kan River (10) uit Valkenburg tijdelijk niet meer thuis wonen. Het kolkende water gutste zijn huis binnen en vernielde al zijn spullen. Hij raakte zelfs zijn geliefde fiets kwijt. 

Omroep: VPRO, 2021

Nederland in zeven overstromingen

Deze zevendelige serie belicht de strijd van Nederland tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst. Die strijd is nog niet gestreden, want de kans op een volgende overstroming is reëel.

Omroep: NTR, 2013

Toekomstscenario's

Er zijn voorspellingen dat een groot deel van Nederland wederom zal overstromen door de stijgende zeespiegel. Dit heeft te maken met de opwarming van de aarde. In onderstaande documentaires onderzoeken documentairemakers wat de toekomstscenario's voor Nederland zijn en gaan ze op zoek naar mogelijke oplossingen.

De klimaatverkenner

Waarom gaan wij er vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land onder zeeniveau liggen? Nicolaas Veul gaat op zoek naar een plan B.

Omroep: VPRO, 2022

Waterlanders

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Maar hoeveel blijft onzeker. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging?

Bron: Tegenlicht, 2019

Meer kijktips van 2Doc.nl