In zes jaar tijd vielen er 60 tot 72 miljoen doden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 2Doc.nl zet een aantal WO2 docu's voor je op een rij. Wie streden er voor onze vrijheid? En op welke manier leven de trauma's voort?

Oorlog in Westerbork, april-september 1945

Direct na de bevrijding werden duizenden gearresteerde NSB’ers en andere van collaboratie verdachte Nederlanders gevangengezet in Kamp Westerbork. Daar zaten nog honderden Joden vast, waarvan een aantal werden aangewezen als bewakers. Het blijft een grotendeels vergeten slotdeel van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van interviews met voormalige Joodse en NSB-gevangenen, nabestaanden en deskundigen onderzoeken interviewer Frénk van der Linden en regisseur Eric Blom de scheidslijn tussen goed en kwaad in het Westerbork van lente/zomer ‘45.

Regie: Eric Blom
Idee en interviews: Frénk van der Linden

Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder

Het leven van Femma Fleijsman-Swaalep is voor een groot deel beïnvloed door Hans Calmeyer, een Duitse jurist die als zogeheten Jodenspecialist van de nazi's leiding gaf binnen de Entscheidungsstelle. Hij noteerde haar onterecht als vol-Joods, waardoor Femma werd gedeporteerd naar Auschwitz. 

Ze overleefde Auschwitz en wilde een lange tijd niet praten over de traumatische gebeurtenissen die ze had meegemaakt. Jaren later komt het gezin van Femma samen, om te onderzoeken wat er precies is gebeurt en hoe ze samen deze tragische geschiedenis kunnen verwerken.

Regie: Alfred Edelstein

De kinderen van Truus

Truus Wijsmuller, een vrouw die van wanten wist, heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 10.000 Joodse kinderen uit handen van de Duitsers weten te houden. De documentaire 'De kinderen van Truus' is een ode aan de vrouw die geheel terecht ook wel "de stoomwals" wordt genoemd.

Haar onderhandelingen met SS-topman Adolf Eichmann betekenden een doorbraak in de organisatie die later zou uitgroeien tot één van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis; de zogenaamde ‘Kindertransporten’.

Regie: Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn

De erfenis van een verzetsheld

De idealistische Drentse boer Johannes Post redt in de oorlog honderden joden, wordt door de nazi’s in de duinen doodgeschoten en leeft verder als een mythische oorlogsheld. Straten, scholen en een kazerne worden naar hem vernoemd. Terwijl zijn daden tot op de dag van vandaag tot mythische proporties worden verheven, blijft zijn familie met andere herinneringen achter. Wat zijn hun verwerkingsmechanismen en wat geven ze door aan de generaties erna?

Regie: Geertjan Lassche

De treinreis

In 1943 wisten 89 Hongaars-Nederlandse Joden met vijf transporten vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest te ontsnappen. In maart 1944, na de inval van de nazi's in Hongarije, werden zij weer van hun vrijheid beroofd. De meesten van hen wisten mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen.

Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hen in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Regie: Willy Lindwer

Robberts Helden

Op veertienjarige leeftijd begon Robbert met het verzamelen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is hij 27. In de 2Doc Talent-docu Robberts Helden zien we hoe hij zijn collectie inzet om ervoor te zorgen dat de huidige jonge generatie de Tweede Wereldoorlog niet vergeet.

Regie: Nadia Morsink

Ik was pas 14

Op 2 oktober 1944 zag de oma van regisseur Froukje van Wengerden op veertienjarige leeftijd hoe haar vader tijdens de Razzia van Putten werd weggevoerd. Hij kwam nooit meer terug. Nu is zij 86 jaar en als enige van haar familie nog in leven. Terwijl zij haar aangrijpende herinnering deelt in de korte 2Doc Talent-film Ik was pas 14 kijken we in de ogen van veertienjarige meisjes van nu, vol eigen verhalen en met een onbevangen blik vooruit.

Regie: Froukje van Wengerden

Little Angels

De relatie tussen de bijna honderdjarige Enny en haar dochter Tascha wordt gedomineerd door de dood van Enny's eerste dochters in Auschwitz. Enny verwijt Tascha nog dagelijks gebrek aan begrip voor haar lijden. Ook de buitenwereld mag weten hoe Tascha onder zou doen voor de doden; 'mijn engeltjes', zoals Enny Glenda en Myrna liefkozend blijft noemen, en van wie alleen nog de zwijgende filmbeelden bestaan die in een koffer de oorlog zijn doorgekomen.

Little Angels is een persoonlijke film die een aantal universele thema's aansnijdt: de symbiose tussen een moeder en dochter, het onvermogen elkaar juist te vinden in een pijnlijke gebeurtenis in het verleden.

Regie: Marco Niemeijer

Dagboeken van een olifant

Wanneer de regisseur oude dagboeken van haar lieve zorgzame opa vindt, ontdekt ze een schokkende waarheid: opa was een toegewijd lid van de Waffen-SS… en de hele familie blijkt dat al lang te weten. Tijd voor een onderzoek.

Ze begrijpt niet dat dit al die jaren verborgen is gebleven en stelt in gesprekken met haar ouders en broer alle vragen die tot haar verbazing nooit zijn gesteld. Aan de hand van dagboeken, filmpjes en fotoalbums gaat de filmmaakster op zoek naar het oorlogsverleden en de motivaties van haar opa en reist ze naar plekken waar hij tijdens de oorlog was.

Regie: Janine Pigaht

Ganz: How I Lost My Beetle

Josef Ganz had één droom: een lichte, wendbare auto ontwerpen die iedereen kon betalen. Een Duitse versie van de T-Ford. In 1932 verraste de Joodse ingenieur Duitsland met de verwezenlijking van zijn droom toen hij zo'n auto maakte. Zijn meikever.

Adolf Hitler, die in 1933 aan de macht kwam, deelde deze droom. Maar in Hitlers Duitsland was er geen plek voor een Joodse uitvinder als Ganz. Dus kwam hij samen met Porsche met de Volkskwagen Kever. Ganz: How I Lost My Beetle vertelt het verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot deze allesveranderende auto, maar die uiteindelijk alles kwijtraakte.

Regie: Suzanne Raes