Wie heeft het gedaan en wat is er precies gebeurd? Dat zijn de centrale vragen in deze negen true crime-documentaires. Van meesterbedriegers tot onschuldig vastzitten, de feiten komen boven tafel en daarmee lijkt de waarheid vaak ingewikkelder in elkaar te steken dan verwacht.

Deal met de dood (2017)

Clinton is veroordeeld voor een dubbele moord en wacht al 16 jaar in de dodencel in Texas op zijn executie. Maar heeft hij het wel gedaan? In 2014 leert Nederland de destijds 30-jarige Clinton Young kennen, die in de dodencel van Texas wacht op zijn executie. Hij is veroordeeld voor een dubbele moord in 2001. In Deal met de Dood wordt zijn zaak ontrafeld en staat er maar één vraag centraal: Kan hij het eigenlijk wel gedaan hebben?

Regie: Jessica Villerius
Omroep: KRO-NCRV

 

Fatum (room 216) (2018)

Een hooggeplaatste militair wordt ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. De man staat niet onder arrest en de toon is vriendelijk; heeft hij misschien iets gehoord of gezien? Drie vaste camera's in de verhoorkamer blijven registreren terwijl het interview onverwachte wendingen neemt. In dit lange, opmerkelijke politieverhoor ontvouwt zich het verhaal van een gruwelijke misdaad.

Kijk ook de aflvering van doctalks.

Regie: Ramon Gieling
Omroep: VPRO

Palme, papa en ik (2021)

Is jouw vader de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? Met deze vraag begint de bizarre zoektocht naar het duistere verleden van de vader van Signe Zeilich-Jensen getrouwd met filmmaker Niek Koppen. Samen gaan ze op onderzoek uit. Ze besluit op onderzoek te gaan en de waarheid rond de mogelijke rol van haar vader bij de moord te achterhalen. De oorsprong van de geruchten blijkt een op internet gepubliceerd interview met één van zijn drie ex-vrouwen te zijn die ervan overtuigd is dat haar vader de moord heeft gepleegd.

Regie: Signe Zeilich-Jensen en Niek Koppen
Omroep: VPRO

Ik heb het niet gedaan (2019)

Wat doe je als je jarenlang onschuldig vastzit voor daden die je niet hebt gepleegd? Romano van der Dussen beleefde deze nachtmerrie. In 2003 belandde hij in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht.
Filmmaker Elena Lindemans volgt Romano twee jaar lang na zijn vrijlating. Samen met hem pluist ze zijn horrorscenario uit. Waarom werd hij als dader aangewezen? Was er sprake van gerechtelijke dwaling? En is Romano wel echt onschuldig?

Kijk ook de aflevering van 2Doc Reports.

Regie: Elena Lindemans
Omroep: BNNVARA

De Villamoord (2020-2021)

In deze twee seizoenen tellende serie wordt een oude zaak heropend. Negen mannen overvallen in 1998 een Arnhemse villa waarbij de vrouw des huizes wordt doodgeschoten en een vriendin van haar voor dood wordt achtergelaten. Enkele maanden later worden er negen mannen opgepakt en veroordeeld tot vijf tot negen jaar cel. Daarmee lijkt de kous af. Alleen is het de vraag of deze mannen wel schuldig zijn. Een aantal van deze negen mannen, die inmiddels hun straf uitgezeten heeft, strijdt al jaren voor heropening van de zaak en zegt onschuldig te zijn.

Kijk ook de aflevering van doctalks.

Regie: Joost van Wijk
Omroep: KRO-NCRV

Clinton Young: About time (2022)

Het onmogelijke is gebeurd: Clinton Young die in een Texaanse dodencel bijna 20 jaar wachtte op zijn executie, mag onder voorwaarden zijn nieuwe proces in vrijheid afwachten.

Lees ook het interview met de regisseur.

Regie: Jessica Villerius
Omroep: KRO-NCRV

 

De jacht op de match (2017)

Wat is de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken? De jacht op de match is een film over de dilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak.
Moet elke burger zijn DNA afstaan? Een onderzoek naar de ethische en privacydilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak. Deze zaak zorgt vanaf midden jaren negentig voor veel onrust en ondanks een langdurig en grootschalig politieonderzoek blijft hij bijna twintig jaar onopgelost. Tot er in 2014 als uit het niets een DNA-match is...

Kijk ook de aflevering van doctalks.

Regie: Hans Pool
Omroep: VPRO

In het brein van de bedrieger (2022)

Internationale meesteroplichters worden ontleed door een team van experts. Wat maakt hen zo succesvol? Is het hebzucht, een extra zintuig, pure overtuigingskracht? We denken allemaal dat wij niet zo dom zijn om erin te trappen, maar oplichters hebben een neus voor onze zwakke plekken.

Regie: Daniel Nogueira
Omroep: KRO-NCRV

Waterlijken (2014)

'Hoe het ruikt is niet te omschrijven, dat moet je ervaren. Het is een geur die je vervolgens altijd zal herkennen.' De mannen van de waterpolitie hijsen het lijk dat zojuist uit het water is gehaald op de brancard. Vervolgens komt er een enorme machinerie van specialisten op gang om te achterhalen wat de doodsoorzaak is, en meer nog: Wat is zijn of haar naam?

Regie: Nelleke Koop
Omroep: HUMAN