Op school, op straat of op de werkvloer, pesten gebeurt nog steeds veel te vaak. Wat kunnen de gevolgen zijn van pesten? Hoe ga je ermee om? Of hoe grijp je in als je het bij iemand anders ziet gebeuren? De redactie van 2Doc.nl selecteerde tien documentaires die proberen het wijdverspreide pestprobleem in beeld te brengen.

Homopesten

De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit. De onderschatting van burgemeester Wolfsen van het fenomeen homodiscriminatie blijkt geen incident maar het topje van de ijsberg te zijn.

Regie: Frans Bromet, 2013

Eindeloos gepest

In Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Aan de hand van verhalen van haar familie, docenten, vrienden en klasgenoten krijgen we een beeld van wie Maryana was en wat haar bezighield. Alle nabestaanden hebben dezelfde boodschap: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Omroep: KRO-NCRV
Productie: SkyHigh TV

De wasstraat - Pesten

De meeste werknemers van de wasstraat hebben een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Het werken bij de wasstraat biedt hen structuur, trots, eigenwaarde en vriendschap. Maurice kan moeilijk omgaan met tijdsdruk en verandering, maar met de komst van het coronavirus wordt juist alles anders. Rappen geeft hem rust en afleiding. Gelukkig komt zijn idool en vaste klant rapper Snelle langs.


Regie: Martijn Heijne, 2021

Voor Eunice

Eunice (7) groeit samen op met haar zus Tarma (9) in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaatsmaken voor de harde realiteit die je in deze betonnen speeltuin niet kan negeren. Vooral bij Eunice komt de nieuwe wereld keihard binnen. Tussen de tengere kinderen in het concentratieklasje, lijken Tarma en Eunice wel sterke reuzinnen. Deze documentaire is gebaseerd op een hechte vertrouwensband tussen twee meisjes en de regisseur die hen een jaar lang volgde.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Jaan Stevens, 2020

 

#pestverhaal

Zelfs in haar eigen slaapkamer voelde ze zich niet meer veilig, want hier kreeg ze berichtjes als: 'Je bent niks waard'. Zou het internet kunnen veranderen van haar ‘ergste vijand’ in een ‘maatje’? In #Pestverhaal duik je in Rosalie's computer. Ze wordt al jaren online en offline gepest. Nu gaat ze online op zoek naar hulp.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Eef Hilgers, 2019

Pisnicht

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. In 'Pisnicht: The Movie' zoekt Nicolaas uit hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit. Hij staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.

Lees hier het interview met de regisseur

Regie: Nicolaas Veul, 2019

Jij bent mijn vriend

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Jij bent mijn vriend toont de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, 2019

De jongerenrechtbank

Je hebt op school iets gedaan wat niet mag. Wat dan? Strafregels schrijven? Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost verzon iets nieuws: de jongerenrechtbank. Een rechtbank waar je je moet verantwoorden voor je medeleerlingen. In de documentaire wordt er een "zaak aangespannen" tegen twee jongens. Eén heeft een video gemaakt van een meisje dat haar docent aanvalt als deze haar mobiel afpakt en de ander heeft deze video verspreid. Het ongevraagd maken en verspreiden van een video is verboden, dus moeten ze voor het gerecht komen.

Regie: Juul Bovenberg, 2019

Skip

De 14-jarige Skip vormt met een handjevol jongens de dansgroep de Rhythm Rangers. In de Shell we dance-competitie zal de groep vanaf september 2017 gaan strijden voor de titel 'Beste danscrew'. Voor de Rhythm Rangers is het een serieuze zaak, om de top te bereiken. Ondanks pesterijen op school, 'dansen is voor meisjes', en ondanks alle afleidingen die de adolescentie met zich meebrengt, wil Skip de groep bij elkaar houden. Lukt het hem de groep tot grote hoogte te brengen?

Regie: Olivier S. Garcia, 2019

Mensjesrechten: Zwart-wit

In deze aflevering van Mensjesrechten zien we Jason (12). Hij zit in groep 8 en werd vroeger gepest op school. Sommige kinderen vinden hem raar omdat hij anders is. Hij houdt niet van voetballen maar juist van dansen en zingen. Hij ziet zijn klas als een schaakspel: de witten zijn z'n vrienden en de zwarte stukken zijn de vijand. Hij besluit een liedje over zijn gevoelens te schrijven en hoopt dat de klas hem daardoor gaat begrijpen.

Regie: Susan Koenen, 2014