Vastgelijmd aan een talkshowtafel, tomatensoep tegen een Van Gogh: protest tegen de klimaatcrisis wordt steeds zichtbaarder. Makers richten hun camera op klimaatactivisten en kijken kritisch naar hun eigen gedrag. Ontdek hier films over strijders voor een duurzamere toekomst.
Oproer en rebellie
Een jonge generatie van actievoerders komt veel in beeld bij recente films. Denk aan Klimaatrebellen - tussen hoop en wanhoop waarin we twintigers van actiegroep Extinction Rebellion volgen. Deze club komt ook aan bod in de docu Oproerkraaiers van Sunny Bergman. Dat actievoeren een lange, eenzame strijd kan zijn, zie je in We Are Fucked. De acties zijn geweldloos, maar niet zonder gevolgen.
Bizarre (of briljante) acties
Weer een heel andere insteek om klimaatproblematiek op de kaart te zetten zien we in De Klimaatverkenner. In Nicolaas Veuls nieuwste documentaire gaat de maker op zoek naar een plan B. Kunnen alle Nederlanders misschien evacueren naar Noorwegen als de zeespiegel stijgt?
Aanpakkers en opruimers
Natuurlijk kan je, net als Roger Cox, de grote vervuilers proberen aan te pakken. In Duty of Care staat de rechtszaak van Urgenda tegen Shell centraal.
Maar ook kleinere ondernemingen komen aan bod. Zo bevrijdt de jonge Julieta zeeschildpadden van plastic afval in Julieta en de schildpadden in de plastic soep. In Pleistocene Park zijn we getuige van een bijzonder ambitieus project. Kan het herstellen van het ecosysteem uit de ijstijd de opwarming van de aarde tegengaan?
Makers bevragen zichzelf
Begint een betere wereld echt bij jezelf? Marijn Frank onderzoekt waar haar Vleesverlangen vandaan komt en Maker van Morgen Eli Idsart vraagt zich af of hij zijn eigen kip na twee weken nog kan slachten en opeten in Kippenhuis.
In de korte documentaires Goodwill Dumping en Koop een nieuwe zit een kritische knipoog naar onze consumptiemaatschappij. Wat gebeurt er eigenlijk met onze gedoneerde kleding en waarom kopen we constant nieuwe spullen?