Kinderen kunnen krijgen is niet vanzelfsprekend. Sommigen hebben er alles voor over. Vandaag de dag zijn er talloze mogelijkheden om een baby te krijgen. Mogelijkheden met soms heftige gevolgen. Verdiep je in draagmoederschap, donorschap en waarom vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen.

Wij willen ook een kind

In de documentaire Wij willen ook een kind gaat programmamaakster Mirella van Markus op zoek naar de meest ideale constructie om samen met haar vrouw Claudia een kind te krijgen. Ondanks dat ze een sterke kinderwens hebben, zijn er zorgen en twijfels: heeft ons kind geen vader nodig? Welke rol krijgt de donor? Wat is het risico voor ons kind als het bij twee moeders opgroeit?

Het is een persoonlijke emotionele zoektocht waarin twee vrouwen hun zorgen, twijfels, hoop en teleurstelling delen. Het ouderschap is voor twee vrouwen niet vanzelfsprekend, maar zwanger worden ook niet.

Regie: Mirella van Markus

Het zaad en de elf eitjes

Het stel Dennis en Lody wil, net als een heterogezin, kinderen van henzelf en kiezen bewust niet voor adopties of co-ouderschap. Omdat draagmoederschap verboden is in Nederland, zijn ze genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. Die vinden ze in Canada maar de behandeling kost een hoop geld. 

Na twee jaar inspanningen en een grote financiële investering, blijkt alles voor niets. Het zaad en de elf eitjes is een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens. 

Regie: Julia von Graevenitz

The Bastard

Wat als je op een dag wordt gebeld door een man uit Ethiopië die beweert dat hij je halfbroer is?

In The Bastard zien we hoe Daniel uit Addis Abeba na decennia stilte contact zoekt met zijn Friese broer en vader. Daniel koestert wrok richting zijn vader en hunkert naar erkenning, maar de gepensioneerde vader wil er niets van weten. De DNA-test levert echter onontkoombaar bewijs en de twee blijken meer op elkaar te lijken dan ze zelf willen toegeven.

Regie: Floris-Jan van Luyn

Help! Ik heb een vader

Iris Duivenman is verwekt door anoniem gedoneerd sperma. Via Facebook komt zij onverwacht haar biologische vader tegen. In Help! Ik heb een vader onderzoekt Iris of dit het begin kan zijn van een vader-dochter relatie. Betekent een pakketje gedeelde genen automatisch ook een verbinding met deze vreemde man?

Regie: Anne van Campenhout

De baby-industrie

Wat kan je doen als je geen kinderen kan krijgen? In de vierdelige serie De baby-industrie onderzoekt Liesbeth Staats de booming business van de wereldwijde vruchtbaarheidsindustrie.

In Nederland is commercieel draagmoederschap en commerciële eiceldonatie verboden. Dat laatste mag ook niet anoniem. Daarom zoeken Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen hun geluk steeds vaker in het buitenland. We reizen van exclusieve eiceldonoren in de Verenigde Staten naar budgetbaarmoeders in Georgië. Is de roze wolk wel zo roze als de industrie ons wil doen geloven?

Regie: Myrthe Buitenhuis 

Gestampte muisjes

Bart Huisman is 31 jaar en heeft geen kinderwens. Hij wil deze keuze definitief maken met een sterilisatie. Kan hij daarvoor een arts vinden? Al vanaf zijn 25e weet hij dat hij geen kinderen wil. Maar wat heeft deze ingrijpende beslissing voor invloed op zijn leven en zijn omgeving? Met Gestampte muisjes hoopt Bart het onderwerp bespreekbaar te maken. 

Regie: Suze van Hasselt, Laura Nijenhuis en Robin Mohan 

 

In His Image

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen. Zij stierven tijdens hun militaire dienst in Israël. Bij gebrek aan wetgeving staat het Israëlische leger families toe om sperma uit het lichaam van hun overleden zoons te halen en dit te gebruiken voor het creëren van nakomelingen.

In His Image roept ongemakkelijke vragen op: heeft een dode recht op nakomelingen? Waar is de grens van de maakbaarheid van het leven? Het gaat over de maakbaarheid van het leven, de rol van ouders en de wetgever, maar bovenal is het een film over rouw, verlies en liefde.

Regie: Tami Ravid

Overtijd

Ongewenst zwanger, wat doe je dan? In de korte documentaire Overtijd vertellen drie vrouwen over het complexe besluit om hun zwangerschap te beëindigen. Ze praten over de twijfels, de schaamte, het schuldgevoel en vertellen hoe deze ervaring nog altijd een rol speelt in hun leven.

De film verweeft de interviews met krachtige beelden die de verschillende fasen van hun worsteling symboliseren.

Regie: Tessa Louise Pope

Heb je kinderen?

Hoe accepteer je dat je geen kinderen kunt krijgen in een wereld waarin alles medisch-technisch mogelijk lijkt? Het is de centrale vraag in de documentaire Heb je kinderen? 

Om antwoord te krijgen op die vraag gaat Inés ten Berge in gesprek met anderen over hun lot, hun keuzes, hun dillemma’s en het verdriet dat ongewenste kinderloosheid heet. Ondertussen vertelt Inés over haar sterke kinderwens, haar eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en hoe die op niets zijn uitgelopen.

Regie: Inés ten Berge

Het zaad van Karbaat

De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat; arts gespecialiseerd in kunstmatige inseminatie met donorzaad. In meer dan 65 gevallen insemineerde hij patiënten met zijn eigen sperma, terwijl hij beloofde hen te insemineren met donorzaad of met het zaad van hun eigen man. Met Karbaats verhaal, onderzoekt de serie het nature vs. nurture-debat en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap. 

Deze serie is aanvullend op de docu Het zaad van Karbaat en werd vertoond op het Sundance Film Festival 2021. 

Regie: Miriam Guttman