Het controversiële WK-voetbaltoernooi in Qatar gaat bijna van start. Kan je maar geen genoeg krijgen van dit spelletje - of heb je juist behoefte aan wat verdieping rondom de sport - kijk dan een van onze elf voetbaldocumentaires.

1. Voetbaldroom

In de vierdelige documentaireserie Voetbaldroom worden drie jonge voetbaltalenten worden gevolgd op weg naar het heilige doel: profvoetballer worden. Maar, hoe realistisch is die droom eigenlijk en welke prijs moeten ze ervoor betalen?

Luister ook de podcast '2Doc belt met Boeijen' waarin filmkenner Helmut Boeijen en 2Doc.nl-redacteur Kitty Munnichs de serie bespreken.

Naar een idee van: Niels Tesselaar
Regie: Laurens Samsom en Frederick Mansell

 

2. Voetbal is oorlog

Achilles ‘29 uit Groesbeek is al jaren een topclub in het amateurvoetbal. In de documentaire Voetbal is oorlog wordt de club die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen gevolgd. Het leidde tot het drama van Achilles '29, de eerste amateurclub die naar de Jupiler League promoveerde.

Achilles krijgt te maken met kinnesinne in het dorp, met de regionale pers en, last but not least, de KNVB. Een strijd van David tegen Goliath. De emoties lopen hoog op. Hoe kunnen ze dit overleven?

Regie: Hans Heijnen

3. Keeper

In een tijd waarin de meeste aandacht gaat naar het scoren, naar de aanvallers en de spitsen, wordt in de documentaire 'Keeper' juist een genuanceerde en bij vlagen humoristische psychologische verhaal vertelt over de motivatie en karaktereigenschappen van keepers.

Ook maakt de film ons duidelijk dat alle vormen van verdediging feilbaar zijn. Wanneer we dat kunnen accepteren, kunnen we écht contact maken met de wereld om ons heen.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur Johan Kramer.

Regie: Johan Kramer

4. Louis

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven. Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal.

Regie: Geertjan Lassche

5. De prijs van de hemel

Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen.

In de documentaire De prijs van de hemel volgt filmmaker Jack Janssen de potentiële topspeler tussen zijn 13de en 14de jaar. Een jaar waarin er veel voor hem op het spel staat.

Regie: Jack Janssen

6. Memphis Depay: met beide benen

Memphis Depay, 'de leeuw', de Oranje-international, wordt gevolgd in de documentaire Memphis Depay: met beide benen. Hij word gevolgd vanaf het moment dat hij in januari 2020, zijn kruisband scheurde en hoe hij daarnaa weer opkrabbelt. De film toont de wereld van Memphis, een wereld waarvan vaak maar een klein deel zichtbaar is voor de buitenwereld. Hij laat verschillende gezichten zien, we leren zijn gevoelens kennen en de thema's die hem bezig houden: angst, kritiek, dromen, racisme, pijn, rijkdom, muziek.

Regie: Jessica Villerius

7. De roze supporters

Voetbal en homoseksualiteit gaan in Nederland nog steeds niet hand in hand. In de stadions vliegen de homofobe spreekkoren je nog wekelijks om de oren. Een groep ADO Den Haag supporters is dat zat en richt acht jaar geleden de eerste roze voetbal fanclub in Nederland op: de Roze Regahs.

Regie: Marieke Slinkert

 

8. Eritrea Stars (NPO Plus)

Het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvlucht in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika. De Nederlandse overheid nodigde de Eritrea Stars uit zich in ons land te vestigen. Ze zijn een bezienswaardigheid en een gewilde tegenstander voor oefenwedstrijden. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur John Appel terug. Hij volgde het Eritrese team een jaar lang.

Regisseur: John Appel

9. Voetbalmiljonair uit Oost

Voetbalmiljonair uit Oost vertelt het verhaal van Mbark Boussoufa. Hij groeide op in Amsterdam-Oost en ging voetballen bij de Russische voetbalclub FC Anzhi. Zijn toekomst leek goud. Maar wanneer de club failliet dreigt te gaan wordt Bossoufa’s worsteling met eenzaamheid in zijn zwaar bewaakte villa in Moskou nog zwaarder. Hij mist zijn familie uit Amsterdam en Marokko en zijn ouders oefenen steeds meer druk zodat hij gaat trouwen. Maar de gelovige voetballer is bang het ‘ja’-woord te geven aan een golddigger die er na een paar jaar huwelijk met zijn rijkdom vandoor gaat.

Regie: Paul Ruven

10. Solo

Een carrière als profvoetballer is voor jongens uit de sloppenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro misschien wel de enige kans om aan de criminaliteit te ontsnappen. In Solo, de wet van de Favela (1994) volgt regisseur Jos de Putter de vriendjes Anselmo en Leonardo, beiden elf jaar oud. Samen spelen ze bij een lokale club. Als een scout van een rijke Braziliaanse club zich meldt, lijkt de droom van beiden in vervulling te gaan. De film volgt de twee op weg naar hun voetbalcontract.

Twintig jaar later (2014) maakte De Putter een vervolg op deze documentaire: Solo, out of a Dream. Hierin keert hij met Leonardo, die inmiddels een succesvolle voetballer is geworden, terug naar de favela's.

Regie: Jos de Putter

11. Wij bouwden de stadions

Videobrief van een Nepalese onderwijzer die in Kathmandu arbeiders opvangt die teruggekeerd zijn na als dwangarbeider in Qatar te hebben gewerkt aan de bouw van de WK Stadions.

Regie: Rhudra Khadka