Terrorisme in al z'n vormen is een angstaanjagend en gruwelijk fenomeen. Tegelijkertijd is het complex en wordt de angst eromheen benut voor dubieuze politieke doeleinden. In deze tiplijst proberen documentairemakers iets zinnigs te zeggen over terrorisme, (de)radicalisatie en terroristen zelf.

The Good Terrorist

In The Good Terrorist onderzoekt documentairemaker Robert Oey (De Missie, De Leugen) de wereld van het moslimterrorisme en de houding van het Westen tegenover homegrown terrorism.

Jason W., een vooraanstaand lid uit de Nederlandse terreurcel, spreekt zich uit over zijn tijd bij de Hofstadgroep. Aangevuld door wetenschappers, mensen uit het werkveld van de veiligheidsdiensten en familieleden, wordt de retoriek rondom terrorisme tegen het licht gehouden en de vraag onderzocht: kan iemand echt deradicaliseren?

Regie: Robert Oey

Bloedmineralen, de talkroute

Sinan Can volgt in Afghanistan de route van het mineraal talk. Hij ontdekt iets waar consumenten geen idee van hebben, namelijk dat zij door het kopen van bijvoorbeeld paracetamol of cosmetica onbedoeld terrorisme financieren. Afghanistan is een van de rijkste landen ter wereld als het gaat om grondstoffen. Goud, lithium, kobalt, marmer en ook talk. Terreurgroepen als IS, Al Qaida en Taliban zijn uit op de mineralen van dat land om hun terreuracties te financieren.

Regie: Sinan Can

Het drama van Alphen - 5 jaar later

Tristan van der V. en Pekka Eric-Auvinen stapten beiden op een kwade dag hun voordeur uit met het plan om hun geweer te trekken. Dit plan volbrachten zij. Ze beroofden mensen van het leven en wisten gemeenschappen te ontwrichten. Niet alleen eenlingen als Tristan van der V. of Pekka Eric-Auvinen plegen massamoorden, maar ook religieuze extremisten beangstigen de maatschappij. Wie zijn deze terroristen en hoe gaan we hier als samenleving mee om?

Regie: Wilfried Koomen

Back to the Taj Mahal

Tijdens een terroristische aanslag in het Taj Mahal Palace-hotel in het Indiase Mumbai lieten in 2008 tientallen mensen het leven. Jaren na de aanslag komen vijf getuigen terug op deze beladen plek.

In deze film word je als kijker meegenomen naar de verschrikkelijke nacht door middel van persoonlijke verhalen, archiefbeelden van beveiligingscamera's en een interview met een van daders.

Regie: Carina Molier

Die avond in Bataclan

Twee jaar na de terreuraanslag in de Parijse concertzaal Bataclan spreekt documentairemaker Jessica Villerius in Die avond in Bataclan hoofdpersonen en nabestaanden van het bloedbad. Die avond van 13 november 2015 drongen drie IS-terroristen tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal de concertzaal binnen waarbij ze 89 muziekliefhebbers doodden.

Regie: Jessica Villerius

Lieve Ulrike

Er is geen terroriste over wie zoveel biografieën verschenen als over Ulrike Meinhof. Iedereen vraagt zich af: Hoe kan het dat een begaafde intelligente vrouw zich aansluit bij de gewapende strijd. Waarom verliet ze haar tweelingdochters? 'Heeft ze dan nooit van ons gehouden?' vraagt één van de dochters zich nog steeds af.

Programmamaker Joost Wilgenhof schrijft Meinhof een brief en vraagt zich af waarom zij tot vandaag de dag nog zo tot de verbeelding spreekt, of we met al die biografieën en kunstuitingen dichterbij de waarheid komen en of je wel van Meinhof mag of kan houden.

Regie: Joost Wilgenhof

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl