Soms hoor je een verhaal dat zelfs voor een fictiefilm onrealistisch klinkt. Maar, de werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. 2Doc.nl selecteerde acht docu's met ongelooflijke verhalen.

Misha and the Wolves

Toen Misha zeven jaar oud was liep ze in haar eentje van België naar Duitsland. Onderweg werd ze vergezeld door een roedel wolven, die haar vervolgens beschermden. Haar verhaal werd een bestseller. Maar kán dit wel waar zijn? De docu 'Misha and the Wolves' omvat een spannende reconstructie.

Regie: Sam Hobkinson

Deepfake Therapy

Onder begeleiding van een rouwtherapeut voeren nabestaanden via een nieuwe digitale techniek een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren. Ze halen herinneringen op, stellen dringende vragen en gaan de confrontatie met onuitgewerkte zaken aan.

'Ik vind het fascinerend dat we nu op een punt in de tijd zijn gekomen waarop we nep niet meer van echt kunnen onderscheiden. En ik vroeg me af of het eigenlijk uitmaakt of iets echt is, of niet.' Dit zegt regisseur Roshan Nejal in het 2Doc.nl-interview.

Regie: Roshan Nejal

De kinderen van Ruinerwold

Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

Regie: Jessica Villerius

The Witchdoctor Hunters

De economische groei in Oeganda brengt een gruwelijk gebruik met zich mee: het offeren van kinderen om hun resten in de fundering van nieuwe bedrijfspanden te leggen in de hoop op geluk en rijkdom. Peter Sewakiryanga vecht hier al tien jaar tegen.

Samen met een internationaal team van rechercheurs maakt Peter jacht op malafide medicijnmannen die het bijgeloof in kinderoffers verspreiden om daarmee grof geld te verdienen. Een kinderoffer kan variëren van "enkel" het bloed aftappen van een kind, tot het vermoorden om de lichaamsdelen vervolgens te verkopen.

Regie: Mags Gavan en Joost van der Valk

Bart en de steen die terug naar huis ging

Kunstenaar en voormalig reclamemaker Bart Eysink Smeets is al zijn hele leven gefascineerd geweest door stenen. Vooral omdat ze symbool staan voor de oernatuur. Ze zijn de stille getuigen van de gehele geschiedenis van de aarde. Toen hij ruim twee jaar geleden een geologische tour deed bij het Hunebedcentrum hoorde hij dat je de herkomst van stenen tamelijk nauwkeurig kunt achterhalen. Zouden die stenen hun oorspronkelijke thuis niet missen, vroeg hij zich af. En meteen daarna: moet ik er niet eentje naar huis brengen?

Wil je de reislustige steen wat  beter leren kennen? Lees dan dit 2Doc.nl-interview met geoloog Hemmo Abels.

Regie: Bart Eysink Smeets

Het zaad van Karbaat

De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Wat heeft regisseur Miriam Guttmann het meest verrast bij het maakproces van deze serie? In deze aflevering van DocTalks praat ze erover met presentator Nadia Moussaid.

Regie: Miriam Guttman

Assassins

Let op: alleen te zien via NPO Plus

Wie vermoordde in 2017 Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in de drukke vertrekhal van de internationale luchthaven van Maleisië?

De twee vrouwen die Jong-nam vermoordden, beweren dat ze waren ingehuurd om een videograp uit te halen en geen idee hadden wat ze werkelijk aan het doen waren. Is het bizarre verhaal van de Indonesische Siti Aisyah en Vietnamese Doan Thi Huong de waarheid? En gelooft iemand hen?

Regie: Ryan White

The Painter and the Thief

Let op: alleen te zien via NPO Plus

Uit een galerie in Oslo worden de twee belangrijkste schilderijen van kunstenaar Barbora Kysilkova gestolen. Op de camerabeelden van de galerie is te zien hoe twee mannen de opgerolde doeken meenemen. De verontwaardiging van Kysilkova is groot en ze is vastberaden haar werk terug te vinden. Hier begint documentairemaker Benjamin Ree de bevlogen kunstenaar te volgen. Er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap.

Wat denkt kunsthandelaar en kunsttaxateur Peter van Os dat er is gebeurd met de schilderijen van Barbora Kysikova? Kom erachter in dit 2Doc.nl-interview.

Regie: Benjamin Ree