Met het 25-jarig jubileum van 'Foute vrienden' brengen we een ode aan de schoffies van de documentairewereld. Van ondeugende kwajongens tot serieuze criminelen; ze komen allemaal aan bod. Kijk hier 10 films over mensen met hun eigen moraal.

1. Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Regie: Maasja Ooms

2. Haagse Sjonnie

Haagse Sjonnie gaat over de rasechte Hagenees. Vrije jongen, trouwe supporter van ADO Den Haag en met schijt aan alles. Sjonnie, zijn vrouw Yo en de kinderen hebben geen makkelijk leven achter de rug. Maar er is altijd hoop op betere tijden en Sjon heeft nu een droom: een succesvol growshop-imperium opbouwen voor zijn hele familie. Hoewel het beginnen van een eigen zaak op zich al een gevecht is, worden zijn plannen ook nog eens aan alle kanten bedreigd door overheidsinstanties als de woningbouwvereniging, de belastingdienst en de gemeente. Als een ware hooligan voert Sjon een persoonlijke oorlog met het gezag om zijn idealen te kunnen verwerkelijken.

Regie: Joost van der Valk

3. 25 jaar foute vrienden

25 jaar geleden maakte regisseur Roy Dames de cultfilm 'Foute vrienden' over bloedgabbers Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam. Nu maakt hij een nieuwe docu over hen en inmiddels zijn ze getekend door het leven.

Kijk hier het DocTalks-interview met de regisseur over waarom hij zo graag deze mannen wilde vastleggen.

Regie: Roy Dames

5. Carrousel

In het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans worden jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond weer op weg geholpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. 2Doc: Carrousel volgt een jaar lang Tayfun, Nabil en Delgano en hun begeleiders in hun gang naar een ander leven. De mentoren moeten daarbij een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen. Carrousel toont de kansenongelijkheid onder jongeren en de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen te helpen andere keuzes te maken.

Regie: Marina Meijer

6. Zonder hoop heb ik geen dromen

Negen jaar geleden verbrak jonge maker Rowena Buur het contact met hun vader Renee, die worstelt met een alcoholverslaving en lange tijd geen verblijfplaats had. Wanneer Rowena hoort dat hij een stabiel onderkomen heeft gevonden in een woonwagenkamp, is dat voor hen een aanleiding om weer contact met hem op te nemen. Lukt het hen een nieuwe band op te bouwen?

Regie: Rowena Buur

7. Dit is je laatste kans

Michell Requena is, op z'n zachtst gezegd, een onorthodoxe hulpverlener. Hij heeft een gezinshuis waarin hij moeilijke, uit huis geplaatste jongeren opvangt. Hier probeert hij hun destructieve gedragspatronen te doorbreken. Want: 'Dit is je laatste kans!'

Regie: Alaye van Empel - Aderemi

8. Brommers kiek'n

Geertjan Lassche volgt een jaar lang, van jaarwisseling tot jaarwisseling, twee hechte vriendengroepen uit Overijssel; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. Wat vinden de jongeren zelf van hun leven? Volop ruimte om aan te kunnen rommelen vinden ze één van de belangrijkste dingen, net als de saamhorigheid.

Al kan de bijbehorende sociale controle soms lastig zijn, ze blijven toch het liefst hun hele leven in het eigen dorp. Brommers kiek'n is een cinematografische ode aan de plattelandscultuur: kameraadschap, liefde, werk, toekomst en oneindige ruimte en vrijheid.

Regie: Geertjan Lassche

9. Hoe kun je nou zo leven?

Een aantal jongens met een leven waar menig Nederlander op neer zou kijken, vertellen openhartig over hun situatie en kijk op het leven. Wat als het niet lukt om een gezinnetje te stichten met een labrador en een wit hekje rond je voortuin. Hoe ziet geluk er dan uit?

Regisseur Freek Boon gaat in de 2Doc Talent-documentaire Hoe kun je nu zou leven? in gesprek met de zogenaamde "luie uitkeringstrekker".

Regie: Freek Boon

10. De boontjes

Rauwe, Rotterdamse Rodney laat 23-jarige straatjongen Mitchel re-integreren in zijn koffiezaak Heilige Boontjes. Rodney ziet in Mitchel een jonge versie van zichzelf en wil hem een stabiele basis bieden. Lukt het Mitchel om het roer om te gooien?

De boontjes is een spiegelvertelling waarin we Rodney's verhaal verbeeld zien in de worsteling van de jonge Mitchel.

Regie: Anne van Helvoort

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl