Het psyche is een complex doolhof. Zelfs wetenschappers zien nog maar het topje van de ijsberg. 2Doc.nl zet 10 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je een beetje wegwijs te maken in alle bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen hebben.

Wat als je nooit in slaap kun vallen? En wat als je juist altijd en overal in slaap valt? In de armen van Morpheus speelt zich af in het grensgebied tussen droom en werkelijkheid. Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

Regie: Marc Schmidt

'Ik ben 22 jaar en heb zeker 30 mensen gedood. In Irak kreeg ik hiervoor een onderscheiding, hier thuis zou ik een seriemoordenaar zijn. Dat zijn moeilijke gedachten die door je hoofd gaan, als het ’s avonds donker wordt.'

Onderzoek onder de Amerikaanse troepen in Afghanistan toont aan dat de moraal is gedaald tot een absoluut dieptepunt. Door de Iraq and Afghanistan Veterans of America wordt zelfs gesproken van een zelfmoordepidemie. Daarnaast krijgt een deel van hen te maken met ernstige psychische problemen: een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Daarover gaat Beer is Cheaper than Therapy.

Regie: Simone de Vries

Ze zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muzikante S10 heeft een heftig verleden. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar liedjes werden een enorm succes en zo beklom ze al op jonge leeftijd podia als Carré en de AFAS live. Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben?

Regie: Timo Pisard en Kilian Kayser

Will (55) wordt constant gevolgd, zegt hij. Gestalkt. Er is een complot tegen hem gaande. Om dit te bewijzen, verzamelt hij al sinds 2011 bewijs van zijn "belagers". 

De documentaire Verward is door Wills ogen geschoten. Hij is een van de duizenden verwarde mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Het aantal meldingen van verwardheid is in de afgelopen acht jaar verdubbeld naar 90.000. Maar het is ontzettend moeilijk om mensen te helpen die, volgens hen, niet verward zijn.

Regie: Jos de Jager

Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.

Een nieuwe therapie ‘Het Wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen. In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan.

Regie: Caspar Haspels

Terwijl ze balanceert op het randje van een manie, raakt de moeder van jonge maker Vincent Sparreboom verwikkeld in een verdachte internetrelatie.

Vincent neemt de rol van beschermende ouder op zich wanneer hij ontdekt dat zijn moeder te maken heeft met datingscam. In de Makers van Morgen-film Mama Mania worden de omgekeerde rollen van ouder en kind op ontnuchterende wijze zichtbaar.

Regie: Vincent Sparreboom

Dat kinderen psychische problemen hebben is bijna normaal geworden: in elke klas zitten wel meisjes en jongens met ADHD of een autismespectrumstoornis als PDD-NOS - zelfs de afkortingen raken ingeburgerd. Het is ook vanzelfsprekender geworden om voor dergelijke klachten hulp te zoeken.

In het contact van de behandelaars met kinderen en hun ouders komen vragen aan de orde als: hoe ga je als ouder om met een kind met een psychiatrische stoornis; hoe kunnen kinderen met een stoornis - en hun ouders - geholpen worden en wat zegt de toename van 'kinderen met een diagnose' over de huidige maatschappij?

Regie: Ingeborg Jansen

Volgens de laatste inzichten (film uit 2015) is behandeling thuis het beste voor jongeren met een psychische stoornis. Tanja, een meisje met een complexe psychiatrische stoornis, woont daarom nu weer thuis. Dit blijkt voor haar ouders een zware opgave te zijn.

Terug naar huis geeft een kritische inkijk in een nieuwe vorm van zorg aan jongeren met een psychische stoornis. Tanja’s ouders willen haar graag helpen, maar het valt ze zwaar. Als Tanja vertelt dat ze weer stemmen in haar hoofd hoort, zijn de ouders de wanhoop nabij.

Regie: Marlou van den Berge

Wat als je niet kan ontsnappen aan je eigen fantasie? The Daydreamers onderzoekt Maladaptive Daydreaming, een psychologisch fenomeen dat wordt gekenmerkt door overmatig en uitvoerig dagdromen. Hoofdpersonen Agatha en Jessica delen in de 2Doc Makers van Morgen-film The Daydreamers hun ervaringen met Somer omtrent het leiden van een leven afgesneden van de realiteit.

Regie: Thomas Renckens

A Strange Love Affair with Ego is Ester Goulds eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.

Ester Gould volgt in deze indringende documentaire haar zus Rowan, waar ze in haar kindertijd veel bewondering voor had: een blakend zelfvertrouwen alsof de wereld aan Rowans voeten lag. Gaandeweg komt Gould erachter dat de Supervrouw, zoals ze zich als kind had voorgesteld, nooit heeft bestaan. Met als leidraad de hechte band tussen de twee zussen, onderzoekt A Strange Love Affair with Ego de grens tussen gezonde en ongezonde zelfliefde.   

Regie: Ester Gould