Jezelf zijn in alle kleuren van de regenboog. 2Doc.nl verzamelde twaalf documentaires over de LHBTQIA+ gemeenschap.

Mevrouw Faber

Begin jaren tachtig trouwt de stoere trucker Harm met het verlegen, plattelandsmeisje Siepie. Dertig jaar later vertelt Harm haar dat zij in fysieke transitie wil. Dat is slikken voor Siepie. Ze is bang voor geroddel in hun kleine, Friese dorp. Toch geeft ze Harm de ruimte om openlijk als Harriette te gaan leven.

Mevrouw Faber laat zien hoe Harriette vastberaden toeleeft naar haar transitie en wat dit betekent voor haar huwelijk en de band met haar bejaarde ouders en haar zus Maaike.

Regie: Hjalmar Tim Ilmer, Job Tichelman

Pisnicht: The Movie

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit?

Regisseur Nicolaas Veul staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.

Regie: Nicolaas Veul

 

Genderbende

Deze documentaire vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets daartussenin. De jonge mensen in deze film hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De film speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Is niet iedereen een beetje gender fluide? Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf 'gender fluide' personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij man of vrouw?

Regie: Sophie Dros

Dubbel geluk

Regisseur Esmée van Loon groeide op met twee moeders en ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren. Hoe leer je je als man scheren met twee moeders? Is het als vrouw moeilijker om te gaan met mannen als je twee moeders hebt? En hebben zij nooit gewenst dat ze gewoon een vader en een moeder hadden?

Regie: Esmée van Loon

Inside the Chinese Closet

Andy en Cherry zijn op zoek naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn homo, maar hun families eisen van hen een heterohuwelijk en een kind.

Zullen Andy en Cherry hun eigen geluk en geaardheid ontkennen om tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij? Zij botsen met de verwachtingen van hun ouders, van hun liefdespartners en van de partners uit het verstandshuwelijk. Hun verhalen vormen de afspiegeling van het moderne China en laten zien waar homo's in de huidige Chinese samenleving tegenaan lopen.

Regie: Sophia Luvara

Galore

Lady Galore is een van Nederlands bekendste dragqueens; ze werd bekend als volle queen. Toch wil Sander, de man achter Galore, nu een maagverkleining nemen omdat zijn gewicht hem gezondheidsproblemen oplevert. Wat zal dat doen met de populariteit van zijn dragpersona Lady Galore?

Regie: Lazlo Tonk en Dylan Tonk

Father Figure

Voor jonge zwarte homoseksuele mannen kan het moeilijk zijn een weg te vinden in deze wereld, zo ook voor Guilliano. Hij was niet zeker over zichzelf totdat hij voguing ontdekte: hij is zichzelf meer gaan accepteren. Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de hedendaagse maatschappij?

Regisseur Bibi Fadlalla portretteert Guilliano (26), oprichter van een Rotterdamse vogue-dansgemeenschap en zijn vrienden. Zij vertellen op persoonlijke wijze over hun ervaringen met homofobie, racisme en uitsluiting in het dagelijks leven.

Regie: Bibi Fadlalla

Girlhood

Wat betekent het om vrouw te zijn? Deze vraag stelt regisseur Heleen Declercq in haar afstudeerfilm 'Girlhood'. Een film over haar eigen worsteling met vrouwelijkheid en de universele vraag wat iemand nu tot een vrouw maakt.

'Girlhood' is de 2Doc Talent-film van Heleen Declercq die in 2017 afstudeerde aan het RITCS met deze documentaire. Hoewel dit een manier was om onderzoek te doen naar haar eigen worsteling en het nooit was bedoeld voor een groter publiek werd de film een hit. Hij won de prijs voor beste korte documentaire op het Leuvense Kortfilmfestival.

Regie: Heleen Declercq

Oud roze

Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele 'roze' ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven.

Ongeveer 10 procent van de bevolking is homoseksueel, biseksueel, lesbisch of gaat als transgender door het leven. Binnen de zorgcentra ziet men dit percentage vaak niet terug onder de bewoners. Of men kent ze niet, of men weet niet dat ze er zijn. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en vertellen elkaar hun levensverhaal.

Regisseur: Eveline van Dijck

Homopesten

In 'Homopesten' schetst Frans Bromet een schokkend beeld van homohaat in Nederland. Helen is lesbisch en wordt gepest wordt door haar buren. Ze plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien poep tegen de ramen.

De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit.

Regie: Frans Bromet

 

Transit Havana

Als eiland in de Caribische Zee blijft Caba vasthouden aan een oud politiek systeem. Niemand weet hoe lang nog. In dit decor voert presidentsdochter Mariela Castro in volle vaart een behandelprogramma voor transgenders door. Dat is verbazingwekkend progressief. Volgens het officiële bewind is Cuba trots op de perfecte behandeling die transgenders in eigen land kunnen ondergaan.

Maar hoe veel macht Mariela ook heeft, de weerstand in de samenleving is groot. Cuba is van oudsher een homo- en transfoob land waar katholicisme en machismo hand in hand gaan.

Regie: Daniel Abma

Mama'Queen

Dennis Bijleveld is modeontwerper en dragqueen. Hij is geboren als man, maar kleedt zich graag als vrouw. ‘Ma’MaQueen’ brengt zijn verlangens en angsten in beeld. Bijleveld vertelt hoe het is om in een maatschappij te leven waarin iedereen nog altijd in hokjes denkt en leeft.

Regisseur Esmée van Loon observeert het leven van de jonge dragqueen en gaat hierbij gevoelige onderwerpen niet uit de weg.

Regie: Esmée van Loon

De roze revolutie

Let op: alleen te zien met NPO Plus

In de vierdelige serie 'De roze revolutie' onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. In intieme gesprekken maakt hij de balans op. Hoe is het met de hard bevochten verworvenheden en hoe zit dat met al die letters?

De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien: de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.

Regie: Michiel van Erp

Sisca

Hoe is het om als transgender te leven in Indonesië? Jonge maker Job Kuizenga volgt de Balinese Sisca die ondanks tegenslagen in het verleden nu haar kracht inzet om een voorbeeld te zijn voor anderen. In de 2Doc Talent-documentaire Sisca zie je hoe ze met haar samengestelde gezin een leven voor zichzelf wil opbouwen waarin ze gewoon een moeder en echtgenoot kan zijn.

Regie: Job Kuizenga