Het Nederlandse lied kent allerlei genres en een rijke, turbulente geschiedenis. 2Doc.nl tipt 11 documentaires die de verschillende facetten van de Nederlandse muziekcultuur laten zien. Swing van de bank af met deze prachtfilms!

Vrienten, Kooymans en de Groot

Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis. Periodes van hysterische beroemdheid liggen achter hen, maar nog steeds vullen ze moeiteloos zalen. Ze toeren nu door het land onder de naam Vreemde Kostgangers, met een programma van oude en nieuwe liedjes. In deze samenwerking vallen de onderlinge verschillen weg: het zijn drie mannen die doen wat ze het liefste doen: muziek maken. De drie schrijven graag liedjes. Dat is na al die jaren niet eenvoudiger geworden.

Regie: Suzanne Raes

Het verhaal van Bløf

Het verhaal van de band die bekendheid kreeg met de nummers ‘Liefs Uit Londen’, ‘Aan De Kust’ en 'Alles Is Liefde' begon in 1992 toen 4 Zeeuwse jongens besloten om Nederpop te maken.

In Het verhaal van Bløf wordt het leven van een Nederlandse zanger of band uitgelicht. Hoe is de muzikale carrière tot stand gekomen? Wat zijn de hoogte- en dieptepunten? Welke factoren hebben de artiesten gemaakt tot wie ze nu zijn? In deze documentaire komen niet de bandleden zelf, maar de mensen om hen heen aan het woord.

Regie: AVROTROS

Rob de Nijs: Niet voor het laatst

Zanger Rob de Nijs draait al bijna een heel mensenleven in de Nederlandse show biz. Hij is haast net zo typerend voor het Hollandse landschap als tulpen en rijzige molens. Na zijn 75e verjaardag maakt hij in deze documentaire Niet voor het laatst de balans op. Dit levert een mooi portret op waarin De Nijs en zijn geliefden de balans opmaken van een podiumleven en de offers die daarvoor zijn gebracht.

Regie: Leon Verdonschot

De Kift: Water wieg me

Hoe buig je droevige verhalen om tot troostrijke liedjes? In de sfeervolle boatmovie ‘Water Wieg Me’ vaart Ferry Heijne, frontman van de Zaanse band De Kift, uit. Sanne Rovers laat zien hoe hij verhalen over eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen verwerkt tot composities.

Langs de waterkant ontmoet Heijne mensen die hun verhaal met hem willen delen; een vader verloor zijn dochter, een oude veerman mijmert over vergankelijkheid en de Irakese dichter Rodaan Al Galidi reflecteert op vervreemding en ontheemd zijn. In hun verhalen klinken eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen door, vaste ingrediënten van De Kift-liedjes.

Regie: Sanne Rovers

Het verhaal van Rowwen Hèze

Het verhaal van de band die bekendheid kreeg met de nummers ‘Bestel Mar’ en ‘Limburg (Kwestie Van Geduld)’ begon in 1985. Drie jonge jongens stapten met knikkende knieën op Jack Poels af met de vraag of hij, plaatselijk beroemd zanger zonder band, misschien in hun rockbandje wil zingen. Hij stemt toe, mits ze naast hun rockcovers ook een paar liedjes in het Limburgs in hun repertoire op willen nemen. In deze documentaire komen niet de bandleden zelf, maar de mensen om hen heen aan het woord. Familie, vrienden en collega’s vertellen het verhaal van de band. Het verhaal van Rowwen Hèze: een verhaal dat bijna 30 jaar later nog niet is afgelopen.

Regie: FTV Productions, AVROTROS

C.C.C. Inc.: Hippies in de Peel

C.C.C. Inc. viert in 2012 z'n 45-jarig bestaan. In 1969 verhuisde de invloedrijke folk- en bluesband met hun vrouwen en kinderen vanuit de Randstad naar een oude boerderij in het Brabantse dorpje Neerkant om daar een commune te beginnen.

In de documentaire C.C.C. Inc. – Hippies in de Peel  gaan de muzikanten terug naar Neerkant en halen herinneringen op aan het oproer, dat de komst van de langharige ‘schobbejakken’ in de kleine katholieke gemeenschap veroorzaakte.

Regie: Helmut Boeijen

Boudewijn de Groot: Kom nader

Boudewijn de Groot schreef en zong in de afgelopen vijftig jaar talloze liedjes en grossierde in hits, die in het nationaal geheugen zijn gegrift. Avond staat als enige Nederlandse nummer al meer dan tien jaar in de top vijf van de TOP 2000. Zijn oeuvre is cultureel erfgoed. En toch is Boudewijn de Groot zelf een raadsel.

In deze documentaire neemt Boudewijn de Groot op het podium afscheid van zijn hits en werkt hij aan nieuwe, vaak zeer persoonlijke, nummers, onder meer over zijn eigen afstandelijke vader.

Regie: Suzanne Raes

Adèle Bloemendaal: Eens wil ik er vanaf zijn

Regisseur Maarten Mourik raakte gefascineerd door de eigenzinnige cabaretière en zangeres toen hij de voorstelling Adèle regisseerde. Hij besloot haar op te zoeken en een documentaire over haar te maken toen het nog kon. Haar gezondheid was al een tijdje niet meer wat het geweest was. Hij sprak met haar af dat hij haar tien keer zou komen opzoeken, vanwege haar gebrekkige gezondheid werd dit aantal teruggebracht tot vier.

In deze documentaire maakt Adèle Hameetman in de herfst van haar leven de balans op. Ondanks dat ze veel vertelt over zichzelf en haar leven, blijft er toch een bepaald mysterie over haar heen hangen.

Regie: Maarten Mourik

De Gert & Hermien Story

De Gert & Hermien Story toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis: Gert & Hermien Timmerman. Hun carrière kende grote hoogtes en diepe dalen. Waarbij hun persoonlijke leven, dat werd getekend door schandalen, steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen.

Regie: Hans Heijnen

O, o, Harrie

Harrie Jekkers heeft zijn levensverhaal verstopt in zijn liedjes. In deze documentaire vindt regisseur Karin Junger de oorsprong van zijn gevoelige teksten en relativerende humor.

De documentaire volgt Jekkers tijdens zijn tournee, blikt terug op zijn carrière en laat fans, voor elk van wie een liedje van Harrie het leven veranderde, vertellen over zijn betekenis. Juist als Jekkers wordt geconfronteerd met wat zijn werk losmaakt, raakt hij emotioneel en gunt hij de kijker een eerlijke blik achter zijn zorgvuldig opgebouwde imago van levensgenieter.

Regie: Karin Junger

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl