Niet alle moeders hebben kinderen, niet alle moeders zijn in staat om te zorgen en niet alle moeders zijn vrouw. Maar wat is een moeder dan wél? Deze 14 documentaires laten allen een eigen licht schijnen op het thema moederschap. Want wat betekent het om moeder, dochter of zoon, of precies iets daartussenin te zijn?

Tussen glazen en muren

Anne heeft moeite met het accepteren van haar zoon Felix, die is geboren met het syndroom van Down. Ze probeert haar worsteling te verwerken door theater te maken met Sara, een 32-jarige vrouw met het syndroom van Down. Zal Anne in contact kunnen komen met haar moederschap door haar ontmoetingen met Sara?

Lees ook het interview met 2Doc Talent regisseur Razan Hassan.

Regie: Razan Hassan

Goede moeders

Verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages. Ze komt daardoor klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is.

Kijk ook de DocTalks met regisseur Jorien van Nes, of luister onze podcast '2Doc belt met Boeijen' over Goede moeders.

Regie: Jorien van Nes

 

Mothers

In Marokko riskeren vrouwen gevangenisstraf wanneer ze ongehuwd zwanger raken. De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen. Regisseur Myriam Bakir toont volgt de vrouwen vanaf hun aankomst bij het opvanghuis tot de geboorte van hun kind, en soms tot een verzoening met hun families.

Regie: Myriam Bakir

If mama ain’t happy, nobody’s happy

De afstudeerfilm van Mea Dols de Jong draaide in 2014 op IDFA. In 'If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy' onderzoekt ze met haar moeder wat de erfenis van drie generaties alleenstaande vrouwen op haar is. In de film confronteert ze haar moeder met haar visies en speelt ze met thema's als 'werkelijkheid' en 'fictie' doordat ze haar moeder portretteert aan de hand van een script.

Regie: Mea Dols de Jong

A family affair

Op zijn 30ste verjaardag ontvangt Tom Fassaert een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne, een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren 50, een echte diva. Als moeder plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie. Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen.

Kijk ook het 'The road to IDFA' interview met Tom Fassaert.

Regie: Tom Fassaert

Mama en ik: ja maar nee, nee maar ja

De veelbelovende filmmaakster Amanda van Hesteren (1991) komt uit een gemengd gezin. Ze raakt in toenemende mate vervreemd van haar Surinaamse moeder die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het racismedebat. De scherpe uitspraken van haar moeder komen op Amanda over als pro-black en anti-white. Is hun moeder-dochterband opgewassen tegen dit verschil van opvatting?

Regie: Amanda van Hesteren

Wij willen ook een kind

Programmamaakster Mirella van Markus gaat op zoek naar de meest ideale constructie om samen met haar vrouw een kind te krijgen. Ondanks dat ze een sterke kinderwens hebben, zijn er zorgen en twijfels: heeft ons kind geen vader nodig? Welke rol krijgt de donor? Wat is het risico voor ons kind als het bij twee moeders opgroeit? Haar zoektocht leidt haar langs lesbische ouders, donorkinderen, een ontwikkelingpsycholoog en ze belandt zelfs op de sofa bij een spirituele kinderwenscoach.

Regie: Mirella van Markus

Heb jij kinderen?

Hoe accepteer je dat je geen kinderen kunt krijgen in een wereld waarin alles medisch-technisch mogelijk lijkt? Het is de centrale vraag in de documentaire Heb je kinderen? Om antwoord te krijgen op die vraag gaat Inés ten Berge in gesprek met anderen over hun lot, hun keuzes, hun dillemma’s en het verdriet dat ongewenste kinderloosheid heet. Ondertussen vertelt Inés over haar sterke kinderwens, haar eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en hoe die op niets zijn uitgelopen.

Regie: Inés ten Berge

Ex-moeder

Wilma, de moeder van filmmaker Nadine Kuipers, is drugsverslaafd. Na lange tijd gescheiden te zijn geweest, leerden ze elkaar zeven jaar geleden opnieuw kennen. Nu kampt Nadine met tegenstrijdige gevoelens. Moet ze blijven vechten voor haar moeder of kan ze zich beter richten op haar eigen leven? Dit is het verhaal van de (on)voorwaardelijke liefde van een dochter voor haar moeder en de wens soms liever een ex-moeder te hebben.

Regie: Nadine Kuipers

Het leven gaat niet altijd over tulpen

Een portret van een West-Friese familie Schouten die een tulpenbedrijf runt. Het gezin barst van de plannen en ambities. Ook op het gebied van sport: de jongste dochter Irene en de oudste zoon Simon gelden als grote schaatstalenten. Irene heeft op de Olympische Spelen al een medaille binnengesleept, en van Simon wordt verwacht dat hij de Elfstedentocht zal winnen. Mits die ooit nog gehouden wordt, natuurlijk. Maar toen moeder Jolanda een hersenbloeding kreeg, veranderde alles.

Lees ook het interview met regisseur Barbara Makkinga.

Regie: Barbara Makkinga

De stilte van een bloem

In 'De stilte van een bloem' gaat 2Doc Talent-maker Anne Jan Sijbrandij op persoonlijk onderzoek naar de Indonesische geschiedenis van zijn familie. Maar die wordt niet zo makkelijk onthuld als hij hoopt. Anne Jan Sijbrandij laat (familielid) Rob (70 jaar) voor het eerst in gesprek gaan met zijn moeder (95 jaar) over het koloniale verleden van hun familie. Dit is hem zijn hele leven onthouden, maar niet zonder reden. Haar zwijgen leert hem misschien wel meer dan het spreken over het verleden van de familie.

Beluister ook 2Doc Reports-interview met de regisseur.

Regie: Anne Jan Sijbrandij

Moeder aan de lijn

Elien, Carin en Hanna zorgen, naast hun eigen gezin en drukke levens, voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. Terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven. De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om. Een intieme blik op de mantelzorg. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie de verhoudingen?

Regie: Nelleke Koop

Moeder & Grunberg

Schrijver Arnon Grunberg verlaat zijn ouderlijk huis in Amsterdam-Zuid wanneer hij achttien is. Hij wil acteur worden en ontsnappen uit zijn ouderlijk nest, van zijn dominante moeder en zwijgzame vader. Inmiddels is hij 44 en hij keert terug naar zijn ouders. Hij wil een boek schrijven over zijn moeder. Tijdens de gesprekken die ze voeren over de oorlogsjaren wordt de spanning tussen moeder en zoon voelbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen.

Regie: Pascalle Bonnier

De roze wolk

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans overkwam het zelf. In dd documentaire Roze Wolk probeert ze dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken. Wat doet het met je als je na de bevalling geen liefde en connectie voelt met je kind en het gevoel hebt geen goede moeder te zijn?

Kijk ook andere documentaires van Anne-Marieke Graafmans, lees het interview met zwangerschapspsychiater dr. Mijke Lambregtse - van den Berg.

Regie: Anne-Marieke Graafmans

Kijk ook documentaires over vruchtbaarheid en voortplanting: