Of ze nu hun leven wijden aan het helpen van vluchtelingen, het redden van de sociale advocatuur of een oude steen terug naar huis brengen: de mensen uit deze tien documentaires geven in ieder geval niet op. Inspiratie voor elke doorpakker!

In the Right Place

Bogdan begeleidt al jaren vrijwilligers die helpen in het vluchtelingenkamp op Samos, Griekenland. Nu hij een vriendin in Duitsland heeft is het tijd voor iets nieuws. Kan hij het vrijwilligerswerk loslaten?

Regie: Sam van Zoest

Goede buren

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? Daarop besluit de gemeente maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers.

Regie: Stella van Voorst van Beest

Gij zult niet doden

Wat gebeurde er in 1977 bij de bevrijding van treinkaping De Punt? Nabestaanden van omgekomen Molukse kapers klagen de Nederlandse Staat aan.

Gij zult niet doden – Treinkaping De Punt volgt op indringende wijze de rechtszaak vanuit het perspectief van advocaat Liesbeth Zegveld en de Molukse nabestaanden. De documentaire roept de vraag op hoe transparant de Nederlandse Staat is met betrekking tot de inzet van dodelijk overheidsgeweld.   

Regie: Koert Davidse

Lezecher: de lange strijd voor het Holocaustmonument

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, wil een Holocaust Namenmonument laten bouwen in Amsterdam om alle Joden te herdenken die zijn weggevoerd. Een nobel initiatief zou je denken, toch wordt het een jarenlange strijd met de buurt.

Regie: Deborah van der Starre

The Yes Men Are Revolting

Terwijl het steeds slechter met het milieu gaat, ondernemen 'The Yes Men' Andy en Mike een missie om de planeet te redden. De beruchte activisten blijven verrassen met de ene stunt na de andere. Is het nog mogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?

Regie: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno en Laura Nix

De laatste sociaal advocaten

Mensen die een conflict hebben met de overheid, verhuurder of werkgever en geen geld hebben voor een dure advocaat, kunnen terecht bij de sociaal advocaat. De regering vindt de sociale advocaten te duur en wil de rechtshulp aanbesteden bij commerciële rechtsbijstandsverzekeraars.

Advokatenkollektief Rotterdam werkt decennialang met hart en ziel voor onbemiddelde mensen. Dagelijks trekt er een onafzienbare stoet cliënten voorbij die in conflict zijn geraakt met de overheid, verhuurders of werkgevers. Zonder de hulp van de sociaal advocaten zijn deze mensen reddeloos verloren. 

Regie: Ingeborg Jansen

Jozi Gold

Nu het gouddelven rond Johannesburg gestopt is, wijst Mariette Liefferink mijnbouwbedrijven en lokale overheden op hun verantwoordelijkheid voor de bevolking en het milieu.

Als adviseur van de Commissie voor de Mensenrechten van Zuid-Afrika vindt Mariette Liefferink het haar taak omwonenden te wijzen op hun recht op een schone woonomgeving en hen te helpen dat recht ook te claimen.

Regie: Sylvia Vollenhoven en Fredrik Gertten, naar een idee van Adam Welz

I am Innocent

Innocent wil wereldkampioen boksen worden om op die manier genoeg geld te verdienen om een waterput aan te leggen in zijn geboortedorp. In deze documentaire wordt Innocent gevolgd op zijn weg naar het grote titelgevecht. Dit gevecht vormt de climax waarin alle tegenslagen van de afgelopen jaren samenkomen. Innocent gelooft dat hij door God is uitgekozen om kampioen te worden. Dat hij is uitverkozen geeft hem een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om door te zetten en zijn einddoel te behalen.

Regie: Mark Limburg en Jeroen Wolf

Bart en de steen die terug naar huis ging

200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?

Regie: Bart Eysink Smeets

A Thousand Cuts

De Filipijnse journaliste Maria Ressa richtte Rappler op. Inmiddels telt haar journalistieke platform meer dan honderd journalisten. Rappler stelt de moorden die in naam van de 'War on Drugs' werden uitgevoerd door president Rodrigo Duterte kritisch aan de kaak. Met bedreigingen voor Maria Ressa tot gevolg.

Regie: Ramona S. Diaz

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl