De jeugdzorg is er om te helpen, maar uit een paar van deze documentaires blijkt dat niet iedereen zich geholpen voelt. Toch zitten deze documentaires vol met mooie, ontroerende momenten en mensen die er alles aan doen om hun leven op de rit te krijgen. De redactie van 2Doc.nl maakte een selectie van zes filmtips waarin jeugdzorg een rol speelt.

Alicia

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia's lot en toekomst?

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia's lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

Regie: Maasja Ooms

Die kleine is alles voor mij

In Die kleine is alles voor mij volgen we Lislene in de twee jaar na de geboorte van haar dochtertje Luna. Nadat ze de aangifte tegen haar vriend heeft ingetrokken wordt Luna onder toezicht van Jeugdzorg gesteld.

In Nederland worden per dag 20 kinderen uit huis geplaatst, waarbij in veel gevallen de problematische relatie van de ouders de oorzaak is. Lislene woont nu samen met Luna in een begeleid-wonen project, waar moeder en kind bij elkaar kunnen blijven. Moeders worden hier, gescheiden van hun partner, in de gelegenheid gesteld om zich te bewijzen als goede opvoeder en een basis te leggen voor de opvoeding. Samen met haar persoonlijk begeleidster Diana probeert Lislene haar leven weer op de rails te krijgen.

Regie: Rian van der Boom

Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging

De gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg is geen gevangenis, maar de tieners die hier zitten kunnen niet weg. Iedere avond gaat de deur van hun kamer op slot.

Wat ze achter de rug hebben is niet mis. Criminaliteit, drugs, misbruik, poging tot zelfmoord. 'Ik ben hier om te kijken en te luisteren naar de kinderen,' merkt de filmmaker op. Observaties van de dagelijkse bezigheden naast emotionele therapiegesprekken en vertrouwelijke ontboezemingen. Plezier, boosheid en kwetsbaarheid. Stoere houdingen, breekbare zelfbeelden. Met vallen en opstaan vooruit.

Regie: rolf orthel

Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Spijkerhard geteisem lijken ze, de pubers uit de documentaire Rotjochies. Gewend aan stoer doen, liegen, rottigheid en contact met politie, krijgen ze op het Franse platteland van een Nederlandse no-nonsense jeugdhulpverlener een tweede kans om te worden wie ze zouden kunnen zijn. In deze intieme, observerende film ontleedt Maasja Ooms, bekend van de prijswinnende documentaire Alicia (2017), messcherp de overlevingsstrategieën van deze geharde jongeren. Wat maakt hen zo onverschillig, gevoelloos en soms gewetenloos?

Regie: Maasja Ooms

Goede Moeders

Als verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages, komt ze klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is.

Hoe houd je je aan de protocollen als het idee hebt dat Veilig Thuis en Jeugdzorg onzorgvuldig met deze informatie omgaat? Hoe kan ze in zo’n situatie het belang van moeder en kind voorop stellen als deze moeders niet alleen blijdschap, maar ook grote stress en angst ervaren of ze dit kind wel zullen mogen houden? 

Regie: Jorien van Nes

Jason

Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.

De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.

Regie: Maasja Ooms

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl