Wat hebben klimaatproblematiek, Instagram, vervuilde lucht, gekapte oerbossen, leeggeviste oceanen en psychische problemen met elkaar te maken? Het zijn allemaal thema's in het leven van de jongeren van nu: Generatie Z. Hoe groeien zij op? En wat zijn voor hen de lichtpuntjes?

De wereld aan je voeten

De wereld aan je voeten toont de reflecties van zeven Utrechtse kinderen op de meest belangrijke momenten van hun jeugd. Hoe is het om op te groeien zonder vader, of juist dag in dag uit met hem te werken? Valt het leven op kamers mee of tegen? Voelt de liefde voor eeuwig of denk je vrij over relaties? En hoe zie je je toekomst als werkende? Terugkijkend op levensbepalende gebeurtenissen maken de hoofdpersonen de balans op.

Regie: Michiel van Erp

Ziek gespierd

In eerste instantie was de moeder van Jorjen blij verrast: haar kind wilde uit zichzelf snoep en frisdranken laten staan en gezond eten. Ook de sportliefhebberij was iets om aan te moedigen. Hij is een zogenaamde 'fit boy'. Maar na verloop van tijd blijkt pas dat zijn gezonde keuzes minder gezond waren dan zij dachten. In de documentaire wordt gesproken over de impact van mooie plaatjes van gespierde mannen op Instagram. Is er eigenlijk wel genoeg aandacht voor het zelfbeeld van jongens en mannen?

Regie: Nina van Hattum, Joram Bolle, Benjamin Kat

I am Greta

Augustus 2018. Greta Thunberg (2003), een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens van haar ouders in, voor het Zweedse parlement. Ze staakt om de klimaatcrisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van de weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld op sociale media. Nathan Grossman volgt Greta vanaf het prille begin. Totdat ze uitgroeide tot het boegbeeld van de jonge milieuactivisten.

Regie: Nathan Grossman

Wij zijn 18

Filmmaker Tomas Kaan zet een groep jongens van 18 jaar oud, die elkaar niet kennen, een week lang bij elkaar. Afgesloten van de buitenwereld vertellen ze hoe het is om op de grens van volwassenheid te staan. Autochtoon, allochtoon, stadse jongens en die van het platteland. De film is gestructureerd als een jongensboek en balanceert door zijn strenge stilering op de spannende grens van fictie en non-fictie.

Regie: Tomas Kaan

Storm om mij heen

S10 (Stien den Hollander) is jong (20) maar heeft al een heel leven achter de rug. Dit wordt op bijzondere wijze in beeld gebracht in de documentaire Storm om mij heen. Stien zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar liedjes werden een enorm succes en zo beklom ze al op jonge leeftijd podia als Carré en de AFAS live. Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben?

Regie: Timo Pisart en Kilian Kayser

Brommers kiek'n

Een jaar lang worden twee hechte vriendengroepen uit Overijssel gevolgd; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. Wat vinden de jongeren zelf van hun leven? Volop ruimte om aan te kunnen rommelen vinden ze één van de belangrijkste dingen, net als de saamhorigheid. Brommers kiek'n' is een cinematografische ode aan de plattelandscultuur: kameraadschap, liefde, werk, toekomst en oneindige ruimte en vrijheid.

Regie: Geertjan Lassche

Julieta en de schildpadden in de plastic soep

Regisseur Mirjam Marks bracht met haar jeugddocumentaire 'Julieta en de schildpadden in de plastic soep' de problematiek rond afval in de oceaan in beeld. In de documentaire wordt het verhaal van Julieta vertelt. Zij woont op Curaçao en werkt daar samen met andere vrijwilligers samen om zeeschildpadden in nood te redden.

Regie: Mirjam Marks

Het jonge sprookje

Zoran en zijn vrienden leven in een mix van verlangen, angst, euforie en dagelijkse dingen. Van een afstand lijkt hun bestaan net een sprookje, maar de realiteit van het eindige, het continue moeten en de angst om te laat te zijn, is nooit ver weg. 'Het Jonge Sprookje' is een documentaire over de magie van jong zijn.

Regie: Cassandra Offenberg

Jovanna: over een week ga ik de wereld redden

Jovanna maakt zich veel zorgen over de wereld. Ze is bang dat de aarde kapotgaat als er niets verandert. Ze wil de volwassenen in Den Haag vragen iets te doen. Daarom gaat ze zelfs op haar verjaardag actievoeren. Tijdens de klimaatmars zal Jovanna voor tienduizenden mensen speechen. Dat vindt ze superspannend. Vergeet ze haar tekst niet? In de jeugddocumentaire 'Jovanna: ik ga de wereld redden' volgen we Jovanna in de week voor haar speech.

Regie: Moondocs

Het meisje van 672K

Het meisje van 672k is een 'coming of age' film over de eigenzinnige 15-jarige Annegien uit Utrecht die met haar creatieve talent opvalt in het virtuele landschap van Youtube en Instagram. Met haar persoonlijke en kunstzinnige foto's op haar Instagramaccount bereikt ze meer dan 672.000 volgers. Een droom voor alle Youtubers. Over de hele wereld worden de foto's van Annegien bekeken en beoordeeld. Een online tv kanaal heeft haar talent opgemerkt en wil graag met Annegien samenwerken. Wat voor invloed heeft haar succes op haar en haar foto's en waar wil ze naartoe?

Regie: Mirjam Marks