De tienertijd is voor de meeste mensen een soort wervelstorm. Je lichaam verandert net zo vaak van vorm als Barbapapa en je geestelijke ontwikkeling gaat ineens in sneltreinvaart. Daarom is het coming of age-genre populair in fictie, maar ook in de documentairewereld zijn er prachtige coming of age-docu's. 2Doc.nl zet ze voor je op een rij.

Independent Boy

Regisseur Vincent Boy Kars neemt een maand lang de regie van het leven van zijn beste vriend Metin over, omdat hij vindt dat Metin onsuccesvol is en te weinig van zijn ambities waarmaakt. Helpt dit Metin?

Maar wat is een succesvol leven eigenlijk? Helpt dit experiment Metin of zegt het meer over de filmmaker zelf?

Hoewel Metin zijn tienerjaren allang voorbij is, is dit voor hem een soort coming of age-proces.

Regie: Vincent Boy Kars

Something Better to Come

Yula lijkt in bijna alles een doorsnee tiener: ze experimenteert met make-up, verandert haar haarkleur van blond naar rood en weer terug, proeft van drank en sigaretten en wordt voor het eerst verliefd. Bijna doorsnee, want haar leefomgeving is op zijn zachtst gezegd buitengewoon. Yula woont op de grootste vuilstortplaats van Europa. Hoe is het om daar op te groeien?

Regie: Hanna Polak

De wereld aan je voeten

De documentaire De wereld aan je voeten speelt zich af op een cruciaal moment in ieders leven. Op je achttiende zwaai je je jeugd gedag; een nieuw leven tegemoet. Michiel van Erp volgt aan aantal Utrechtse kinderen van 2010 tot en met 2018, het jaar dat ze 18 werden. Welke gebeurtenissen in hun leven maken hen tot de persoon die ze nu zijn?

Regie: Michiel van Erp

Niet op meisjes

Melvin (11) bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes valt, maar op school durft hij het niet te vertellen. Regisseur Daan Bol volgt Melvin in zijn zoektocht naar zijn identiteit en hoe hij deze moet delen met de wereld.

Regie: Daan Bol

Brommers kiek'n

Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? Een ode aan kameraadschap, liefde, werk en oneindige ruimte en vrijheid.

Geertjan Lassche volgt een jaar lang, van jaarwisseling tot jaarwisseling, twee hechte vriendengroepen uit Overijssel; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. Wat vinden de jongeren zelf van hun leven? Volop ruimte om aan te kunnen rommelen vinden ze één van de belangrijkste dingen, net als de saamhorigheid.

Regie: Geertjan Lassche

180CC

'Overvallen, schietpartijen, vechtpartijen, woninginbraak, plantages', zo vat de jonge Jose het leven in zijn wijk in Rotterdam-Zuid samen. Als een hedendaagse Pietje Bell hangt hij er rond. Zijn grootste wens: meerijden met de fietsstunters van Team Domina bij hun illegale ride-outs door de stad.

Regie: René van Zundert

 

Wij zijn 18

Ontboezemingen op de magische grens van volwassenheid. Wie zijn jongens van 18? Filmmaker Tomas Kaan zet een groep jongens van 18 die elkaar niet kennen een week lang bij elkaar.

Afgesloten van de buitenwereld vertellen ze hoe het is om op de grens van volwassenheid te staan. Autochtoon, allochtoon, stadse jongens en die van het platteland: ze hebben geen handtekening van hun ouders meer nodig om te gaan en staan waar ze willen, ze nemen deel aan het verkeer, drinken zoveel ze willen, hebben seks en stemmen op wie ze willen. De film is gestructureerd als een jongensboek en balanceert door zijn strenge stilering op de spannende grens van fictie en non-fictie.

Regie: Tomas Kaan

Skies Above Hebron

Amer heeft een voorliefde voor duiven; die kunnen overal naartoe vliegen, waarheen ze maar willen. Hoe weinig bewegingsvrijheid hij en zijn broertje Anas hebben, blijkt al in de eerste minuten van dit coming of age-verhaal, dat gedurende vijf jaar in Hebron is gefilmd.

De jongens, dan elf en zeven jaar oud, houden duiven op hun dak, dat grenst aan het huis van een kolonist. Vanuit twee Israëlische nabijgelegen uitkijktorens wordt iedere beweging in de gaten gehouden. Het ene moment zijn de jongens nog gewoon aan het spelen, het volgende staan er gewapende soldaten voor de deur, omdat de kolonist heeft geklaagd. De camera krijgt nog een duw, maar de dreigende situatie loopt met een sisser af.

Regie: Esther Hertog & Paul King

Obada

De uit Syrië gevluchte Obada (21) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op, die in het Midden-Oosten razend populair zijn.

Maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Niemand kent hem hier, hij spreekt de taal nauwelijks en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks. Hoe is het om als jonge nieuwkomer te worstelen met de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt?

Regie: Sakir Khader

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl