De een roept dat we in deze coronacrisis meer naar elkaar omzien dan ooit. De ander vindt dat het juist nu pijnlijk duidelijk wordt hoe individualistisch we zijn. Wat jouw mening ook is, na dit lijstje kijk je er misschien heel anders naar. Tien films vol liefdevolle dochters, vriendelijke buren en eindeloos geduldige ouders.

Oma en Chris en de rode auto

Filmmaker Ingrid Kamerling, die eerder indruk maakte met een documentaire over de zelfmoord van haar zusje, richt de camera deze keer op haar 94-jarige oma Hildegard en haar dertigjarige neef Chris. Beiden geloven dat niets onmogelijk is in het leven en ze zijn enorm reislustig. Chris kreeg als kind de diagnose autisme en woont begeleid. Hij zorgt drie dagen per week voor zijn oma. Tegen het advies van de familie in, neemt hij haar mee op hun laatste reis naar Luxemburg. Een liefdevol portret van twee dierbaren die elkaars gebreken waarderen.

Regie: Ingrid Kamerling

Het beste voor Kees

De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Dagelijks heeft hij te maken met angsten en obsessies die hem kwellen. Het is zijn moeder die hem rustig krijgt. Kees moet er niet aan denken hoe het met hem verder moet als zijn ouders ziek worden of zelfs komen te overlijden. Waar moet hij dan heen? Het wonen tussen andere mensen met een beperking ziet hij niet zitten: ‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb.’ Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen?

Regie: Monique Nolte

 

Vader in de tuin

Opa Koos (89) is weduwnaar en woont nog zelfstandig, maar hij vereenzaamt en zijn gezondheid gaat achteruit. Hij wil zijn laatste jaren niet in een verpleeghuis slijten. Schoondochter Anita oppert dat hij bij hen in de tuin mag komen wonen. Op een dag wordt er een gloednieuwe kantenklare mantelzorg-woning in de tuin getakeld.

Regie: Frans Bromet

Goede buren

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? Daarop besluit de gemeente maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame, hulpbehoevende ouderen.

Regie: Stella van Voorst van Beest.

De wereld van Puck

Als dochter Puck tijdens een normale bevalling wordt geboren, ontstaat er bij iedereen een unheimisch gevoel. Er is iets aan de hand met haar, maar wat? Pas na negen maanden stelt een geschrokken kinderarts de diagnose: Puck is zwaargehandicapt.

Vanaf de zwangerschap filmt vader Gert-Jan zijn vrouw, zoons en dochter. Omdat Puck niet kan praten, interviewt het gezin elkaar over de worstelingen en spanningen die de komst van Puck met zich meebrengt.

Regie: Gert-Jan de Vries

Moeder aan de lijn

Elien, Carin en Hanna zorgen, naast hun eigen gezin en drukke levens, voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. Terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer de grip op het leven. De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om. Een intieme blik op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

Regie: Nelleke Koop

Huidhonger

De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd. Een simpele aanraking kan een waaier aan emoties oproepen. De docu 'Huidhonger' volgt daarom mannen en vrouwen die een gebrek aan aanraking hebben ervaren.

Deze intieme en letterlijk dicht op de huid gefilmde documentaire portretteert mannen en vrouwen die om diverse redenen een gebrek aan aanraking (hebben) ervaren, met soms een hevig verlangen tot gevolg. Door hun huid een stem te geven, wordt er uitdrukking gegeven aan het gemis. Een documentaire die de ziel raakt.

Regie: Lieza Röben

Een nieuwe morgen

Rust en regelmaat bepalen het bestaan van de bewoners van het verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht. Maar als door bezuinigingen steeds meer kamers leeg komen te staan, worden studenten uitgenodigd om tussen de ouderen te wonen. Zij staan namelijk te springen om een woning in het drukke Utrecht, maar het contact tussen jong en oud blijkt al snel niet zo vanzelfsprekend.

Regie: Kim Brand

 

 

De boontjes

Rauwe, Rotterdamse Rodney laat 23-jarige straatjongen Mitchel re-integreren in zijn koffiezaak Heilige Boontjes. Rodney is zelf ook opgegroeid in een gebroken gezin. Hij weet hoe verleidelijk de verkeerde afslag kan lijken, als je op jonge leeftijd op een kruispunt komt. Daarom is hij de koffiezaak 'Heilige Boontjes' begonnen. Daar krijgen 'jongeren met een randje' de kans om het roer om te gooien en te kiezen voor een betere toekomst. Rodney ziet in Mitchel een jonge versie van zichzelf en wil hem een stabiele basis bieden.

'De Boontjes' is een spiegelvertelling waarin we Rodney's verhaal verbeeld zien in de worsteling van de jonge Mitchel.

Regie: Anne van Helvoort

Mama mania

Terwijl ze balanceert op het randje van een manie, raakt de moeder van jonge maker Vincent Sparreboom verwikkeld in een verdachte internetrelatie. Vincent neemt de rol van beschermende ouder op zich wanneer hij ontdekt dat zijn moeder te maken heeft met een datingscam. In de Makers van Morgen-film 'Mama mania' worden de omgekeerde rollen van ouder en kind op ontnuchterende wijze zichtbaar.

Regie: Vincent Sparreboom