De wereld van de wetenschap staat vaak ver van de gewone leek af. Daarom biedt 2Doc.nl je 9 razend interessante films over ontwikkelingen in de wetenschap en welke vergaande gevolgen die voor ons simpele, dagelijkse leven kunnen hebben. Vergroot je kennis met dit lijstje!

The World of Thinking

De revolutionaire theorieën van bekende wetenschappers als Einstein, Oppenheimer en Gödel hebben de wereld veranderd. Maar hoe komen ’s werelds grootste denkers tot een grensverleggende doorbraak? Op het Institute for Advanced Study in Princeton in de Verenigde Staten, geleid door Robbert Dijkgraaf, verzamelen zich al sinds 1930 internationale wetenschappers die tot een grote ontdekking proberen te komen. In 'The World of Thinking' volgen regisseurs Thomas Blom en Misha Wessel vijf van de meest briljante wetenschappers van deze tijd in hun zoektocht. 

Regie: Thomas Blom & Misha Wessel

De bionische mens

De bionische mens, de mens die geen tekortkomingen kent en bovenmenselijke prestaties levert, is niet langer een fantasiebeeld. We kijken allang niet meer op van het idee om delen van het lichaam te vervangen of te verbeteren en zo sterker, slimmer en sneller te worden.
Maar als mens en techniek letterlijk versmelten, worden we dan behalve andere, ook 'betere' mensen? Of raken we juist iets menselijks kwijt?

Regie: Geert Rozinga & Esther Pardijs

 

DNA Dreams

Wat zou er gebeuren als het gen gevonden werd dat ons IQ bepaalt? En als mensen en dieren eenvoudig gekloond zouden kunnen worden? Wacht er dan een nieuwe wereld vol perfecte mensen? En willen we die wereld wel? In China’s Pearl River Delta is die wereld in de maak.

Regie: Bregtje van der Haak

De race

In 2012 ontdekte nanowetenschapper Leo Kouwenhoven het zogenaamde 'Majoranadeeltje'. Dit gaf hem en zijn topteam uit Delft een grote voorsprong op het uitvinden van de quantumcomputer; de internationale race om de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

Regie: David Kleijwegt

De dood is ook maar een ziekte

De wetenschap is klaar om de mens onsterfelijk te maken. Of in ieder geval het leven met zo'n vijftig jaar te verlengen. Het is niet zozeer de vraag óf het gebeurd, maar wanneer. Zouden de vijftigers van nu er al mee te maken krijgen? Er blijken tal van mogelijkheden om het leven drastisch te verlengen, die serieus worden onderzocht. Maar als we eenmaal onsterfelijk zijn, in hoeverre zijn we dan nog mens? Wat blijft er van ons over als we eeuwig houdbaar zijn? En worden we er wel gelukkig van? Ontdek het in de Radiodoc De dood is ook maar een ziekte.

Regie: Jan Maarten Deurvorst

MS

MS is een filmische dialoog tussen ervaringsdeskundige Lineke van den Boezem en topwetenschapper Jeroen Geurts over de ziekte die hun leven op verschillende manieren beheerst. Wat heeft de wetenschap het individu te bieden? Wat kan een wetenschapper leren van een patiënt? Een zoektocht naar hoe je omgaat met het onbekende en onverwachte. Een zoektocht waarbij metaforen helpen om het onbegrijpelijke in beeld te brengen. De hoop op een oplossing is voor beiden, hoe verschillend ook, van levensbelang.

Regie: Suzanne Raes

 

The Raft

In 1973 begon een radicaal experiment onder leiding van de Mexicaanse antropoloog Santiago Genovés. Hij wilde wilde, geïnspireerd door de Vietnamoorlog, onderzoeken of de mens van nature agressief is. Hij selecteerde zes vrouwen en vijf mannen om met een klein vlot de Atlantische Oceaan over te steken. Het onderzoek vond plaats in een volstrekt geïsoleerde omgeving: midden op zee. Regisseur Marcus Lindeen brengt een aantal van de proefkonijnen bij elkaar in een replica van de boot waarop ze zaten en blikt met hen terug op het experiment, aangevuld met archiefbeeld.

Regie: Marcus Lindeen

 

See No Evil

In deze documentaire kijken drie beroemde apen terug op hun leven. Hun leven stond in het teken van de menselijke nieuwsgierigheid, de wetenschap en amusement. Cheeta was een Hollywoodster. Kanzi deed jarenlang mee aan onderzoek naar taalverwerving. Knuckles heeft duidelijk te leiden gehad onder de talloze wetenschappelijke experimenten die er op hem zijn uitgevoerd.

See No Evil is een film over de vooruitgang van de mens en wat we nu eigenlijk geleerd hebben van apen. De kloof tussen mens en aap blijkt nog groter dan gedacht.

Regie: Jos de Putter

The Atomic Soldiers

The Atomic Soldiers vertelt het verhaal van atoomveteranen die als proefkonijnen rond de testlocaties van de bommen werden gezet. Hun geheimhoudingscontract weerhield ze voor lange tijd over hun ervaring te praten. De Nederlandse regisseur Morgan Knibbe spoorde ze op om ze hun verhaal op camera te laten doen.

Regie: Morgan Knibbe

Indian Space Dreams

Met een fractie van het budget dat NASA ter beschikking heeft, bouwt een team ambitieuze ruimtewetenschappers in Mumbai aan wat de eerste astronomische satelliet van India moet worden. Deze documentaire volgt hen gedurende vijf jaar, een periode waarin succes, tegenslag en persoonlijke beslommeringen elkaar afwisselen.

Regie: Sue Sudbury