Al 25 jaar brengt de NTR met het programma 'Het uur van de Wolf' je de boeiendste documentaires op het gebied van kunst en cultuur. Van de Emmy-winnende film 'Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal' tot de befaamde John Appel-docu over André Hazes. Vier het 25-jarig jubileum en kijk hieronder acht prachtige 'Het uur van de Wolf'-documentaires!

1. Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal

Voor de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967) is fictie letterlijk van levensbelang. Na de zelfmoord van zijn beste vriend zoekt hij zijn toevlucht in het schrijven van korte, absurdistische vertellingen, om niet aan dezelfde destructieve verleiding toe te geven. Deze humoristische, surrealistische verhalen maken hem wereldberoemd.

In Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal onderzoekt regisseur Stephane Kaas op energie wijze hoe Keret zo'n meesterlijke verteller is geworden. Kaas heeft dit op zo'n prachtige manier gedaan dat hij er in 2018 een Emmy Award voor heeft gewonnen in de categorie Art Programming.

Regie: Stephane Kaas

2. André Hazes: Zij gelooft in mij

André Hazes: Zij gelooft in mij is een openhartige documentaire uit 1999 over volkszanger André Hazes. Het laat de eenvoudige Amsterdamse jongen zien die Hazes was en hoe hij door zijn stem de harten van duizenden fans veroverde en ineens tot een cultfiguur uitgroeide.

Maar nog het meest laat regisseur John Appel zien dat, hoewel André Hazes met gemak de grootste stadions in Nederland vulde en verschillende gouden platen aan de muur had hangen, de volkszanger heel eenzaam was.

Regie: John Appel

3. O Amor Natural

In O Amor Natural ondervraagt Heddy Honigmann aan de hand van de erotische gedichten Brazilianen op leeftijd over hun eigen seksleven.

Ze gebruikt hiervoor gedichten van de immens populaire Carlos Drummond de Andrade; een van de grootste Latijns Amerikaanse dichters van deze eeuw. Zo schreef hij erotische gedichten, gepubliceerd onder de titel O amor natural die de seksuele liefde bezingen. Aan de hand van deze gedichten creëert Honigmann een film die het anekdotische en persoonlijke overstijgt en die een indringend beeld schetst van de seks en liefde in de Braziliaanse cultuur.

Regie: Heddy Honigmann

4. Boudewijn de Groot: Kom nader

In de documentaire Boudewijn de Groot: Kom nader neemt Boudewijn de Groot op het podium afscheid van zijn hits en werkt hij aan nieuwe, vaak zeer persoonlijke, nummers, onder meer over zijn eigen afstandelijke vader. Voor het eerst laat hij een camera toe achter de schermen, in zijn privédomein. Zijn kinderen en vrienden blikken terug op de halve eeuw leven en carrière, waarbij zij zich verbazen over het raadsel dat Boudewijn ook voor hen nog steeds is. De film maakt een muzikale roadtrip door de tijd en stelt de vraag: wie is deze, in zichzelf gekeerde man nu eigenlijk?

Regie: Suzanne Raes

5. De jacht op mijn vader

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Hij is berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud en geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid.

Nu gaat zij voor haar boek op jacht naar de man achter de mythische verhalen, in de hoop haar vader te vinden.In de intrigerende documentaire De jacht op mijn vader onderzoekt regisseur Gülsah Dogan met haar scherpe blik het spanningsveld tussen vader en dochter.

Regie: Gülsah Dogan

6. Erwin Olaf: The Legacy

In Erwin Olaf: The Legacy viert befaamd fotograaf Erwin Olaf zijn 60e verjaardag. Maar regisseur Michiel van Erp zet hierin niet het leven, maar de vergankelijkheid centraal. Hij laat de worsteling zien van een kunstenaar die op het toppunt van zijn roem de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken. Doordat Olaf longemfyseem heeft wordt hij erg geconfronteerd met het eindige, wat vragen oproept als: 'wat blijft er van je over als je stopt met werken' en 'hoe ga je om met het verval van je lichaam?'. Maar misschien nog belangrijker: hoe word je legacy overgedragen?

Regie: Michiel van Erp

7. Dance or Die

De documentaire Dance or Die vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren.

Nieuwsuur maakte in 2016 een reportage over Ahmad Joudeh, die ondanks de oorlog in Syrië en veel tegenwerking, zijn passie voor dans niet opgaf. Hij werd daarna door Het Nationale Ballet naar Amsterdam gehaald. Regisseur Kaboly bleef Joudeh volgen en toont in deze documentaire dat de danser het niet gemakkelijk heeft: hij mist zijn familie en wordt gekweld door oorlogsherinneringen. 

Regie: Roozbeh Kaboly

8. Bloot: Een film over acteren

Acteurs zijn extreem zelfbewust, onzeker, aanstellerig, ijdel en van ’s ochtends tot ‘s avonds bezig met hoe ze overkomen. "Echt" zijn ze nooit. Daar kijken documentairemakers op neer, want in een documentaire moeten de mensen "echt" zijn en niet gespeeld.

Maar wat houdt "echt" zijn nu precies zijn? En als ‘spelen’ niet echt is, wat doet dat dan - dag in dag uit - met de geest van een acteur? Documentairemakers Paul Cohen en Martijn van Haalen maakten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Toneelgroep Amsterdam de onalledaagse documentaire Bloot over de essentie van acteren, over kunstenaarschap en de menselijke behoefte aan verbinding.

Regie: Paul Cohen & Martijn van Haalen

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl