True crime is een van de populairste genres binnen de documentairewereld. In een misdaadfilm of -documentaire worden we allemaal even detectives en rechercheurs die een onthulling op de hielen zitten. Hieronder tipt 2Doc daarom de boeiendste, meest bloedstollende en de aangrijpendste true crime-documentaires; van een onterechte veroordeling tot een toegewijde huisvader bij wie de stoppen plots doorslaan.

Jij bent van mij

Hoe beïnvloedt het je leven als een geobsedeerd persoon je constant en soms jarenlang belaagt uit liefde, boosheid, wraakzucht of bezitsdrang? En wat als niemand je kan helpen omdat die gedragingen lang niet allemaal strafbaar zijn? In 'Jij bent van mij' vertellen slachtoffers hoe het kon gebeuren dat stalkers hun levens kapotmaakten. Ook nabestaanden delen hun verdriet nadat een geliefde het slachtoffer werd van de meest gruwelijke vorm van stalking: moord. 

Regie: Hetty Nietsch

Palme, papa en ik

Is jouw vader de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? Met deze vraag begint de bizarre zoektocht naar het duistere verleden van de vader van Signe Zeilich-Jensen getrouwd met filmmaker Niek Koppen. Samen gaan ze op onderzoek uit. Ze besluit op onderzoek te gaan en de waarheid rond de mogelijke rol van haar vader bij de moord te achterhalen. De oorsprong van de geruchten blijkt een op internet gepubliceerd interview met één van zijn drie ex-vrouwen te zijn die ervan overtuigd is dat haar vader de moord heeft gepleegd.

Regie: Signe Zeilich-Jensen en Niek Koppen

Fatum (Room 216)

Een hooggeplaatste militair wordt ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. De man staat niet onder arrest en de toon is vriendelijk; heeft hij misschien iets gehoord of gezien? Drie vaste camera's in de verhoorkamer blijven registreren terwijl het interview onverwachte wendingen neemt. In dit lange, opmerkelijke politieverhoor ontvouwt zich het verhaal van een gruwelijke misdaad.

Regie: Ramon Gieling

Deal met de dood

Clinton is veroordeeld voor een dubbele moord en wacht al 16 jaar in de dodencel in Texas op zijn executie. Maar heeft hij het wel gedaan? In 2014 leert Nederland de destijds 30-jarige Clinton Young kennen, die in de dodencel van Texas wacht op zijn executie. Hij is veroordeeld voor een dubbele moord in 2001. In Deal met de Dood wordt zijn zaak ontrafeld en staat er maar één vraag centraal: Kan hij het eigenlijk wel gedaan hebben?

Regie: Jessica Villerius

 

Ik heb het niet gedaan

Wat doe je als je jarenlang onschuldig vastzit voor daden die je niet hebt gepleegd? Romano van der Dussen beleefde deze nachtmerrie. In 2003 belandde hij in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht.
Filmmaker Elena Lindemans volgt Romano twee jaar lang na zijn vrijlating. Samen met hem pluist ze zijn horrorscenario uit. Waarom werd hij als dader aangewezen? Was er sprake van gerechtelijke dwaling? En is Romano wel echt onschuldig?

Regie: Elena Lindemans

De Villamoord

Negen mannen overvallen in 1998 een Arnhemse villa waarbij de vrouw des huizes wordt doodgeschoten en een vriendin van haar voor dood wordt achtergelaten. Enkele maanden later worden er negen mannen opgepakt en veroordeeld tot vijf tot negen jaar cel. Daarmee lijkt de kous af. Alleen is het de vraag of deze mannen wel schuldig zijn. Een aantal van deze negen mannen, die inmiddels hun straf uitgezeten heeft, strijdt al jaren voor heropening van de zaak en zegt onschuldig te zijn.

Regie: Joost van Wijk

Outcry

Een docuserie die het grijpende verhaal vertelt van high school football-ster Greg Kelley. Een zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. Weinig mensen weten hoe Kelley zich voelde toen hij aan zijn lichamelijke top zat toen hij zijn laatste schooljaar betrede in Leander, Texas. Maar alles veranderde toen hij werd beschuldigd van het seksueel aanranden van een vierjarig jongetje en een gevangenisstraf van 25 jaar kreeg, zonder kans op een vervroegde vrijlating. Maar een enorme groundswell van support ontwikkelde zich voor Kelley. De groep bleef vragen stellen over het onderzoek en de geldigheid van de veroordeling. 

Regie: Pat Kondelis

Piet is weg

De documentaire Piet is weg vertelt het verhaal van de in 1987 op Texel vermist geraakte Piet Beentjes. Toos Beentjes heeft 30 jaar lang wanhopig geprobeerd de waarheid achter de raadselachtige verdwijning van haar homoseksuele broer te achterhalen. Tevergeefs. De politie zag geen reden voor onderzoek: 'Hij spoelt wel aan. En anders vinden de toeristen hem wel.' De film vertelt het verhaal van voor én na de verdwijning.

Regie: Jaap van Hoewijk

Waterlijken

'Hoe het ruikt is niet te omschrijven, dat moet je ervaren. Het is een geur die je vervolgens altijd zal herkennen.' De mannen van de waterpolitie hijsen het lijk dat zojuist uit het water is gehaald op de brancard. Vervolgens komt er een enorme machinerie van specialisten op gang om te achterhalen wat de doodsoorzaak is, en meer nog: wat is zijn of haar naam?

Regie: Nelleke Koop

 

De jacht op de match

Wat is de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken? De jacht op de match is een film over de dilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak.
Moet elke burger zijn DNA afstaan? Een onderzoek naar de ethische en privacydilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak. Deze zaak zorgt vanaf midden jaren negentig voor veel onrust en ondanks een langdurig en grootschalig politieonderzoek blijft hij bijna twintig jaar onopgelost. Tot er in 2014 als uit het niets een DNA-match is...

Regie: Hans Pool

Cannabis

In de zesdelige serie Cannabis wordt de opkomst en ondergang van cannabiskoning Johan van Laarhoven verteld tegen de achtergrond van vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid.

Op basis van vele uren archiefmateriaal en interviews met hoofdrolspelers van weleer reconstrueert Cannabis de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid en ontmaskert minutieus de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat. Benieuwd hoe de regisseur Arjen Sinninghe Damsté dit heeft gedaan? Kijk hier het DocTalks interview met hem.

Regie: Arjen Sinninghe Damsté

De verdediging van Robert M.

De verdediging van Robert M. volgt de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak vanuit het advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden waar (doods)bedreigingen arriveren per post, telefoon en mail en waar de advocaten zich in ploegendienst door kilometers dossier met details van het seksueel misbruik worstelen. Tjalling van der Goot en Wim Anker voeren wekelijks intensief overleg met hun cliënt die opgesloten zit in de Penitentiaire Inrichting in Vught, in een cel met 24-uurs camerabewaking. Ondertussen proberen de advocaten zich te beschermen tegen de gruwelijke inhoud van de grote hoeveelheid slachtofferdossiers die zich opstapelen tegen de muren van het kantoor.

Regie: Meral Uslu en Maria Mok

Voorbij het paradijs

In deze documentaire wordt de voorgeschiedenis van een onbegrijpelijk gezinsdrama gereconstrueerd. Bij dit drama kwamen in oktober 2012 vier van de vijf gezinsleden, Rob (43), Rianne (46), Samantha (15), Anouk (11), om het leven. Zoon Dylan (19), die op dat moment niet thuis was, bleef alleen over. Slechts twee maanden eerder was een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan en waren ze verhuisd vanuit een doorsnee nieuwbouwwijk naar een idyllisch gelegen boerderijtje aan de Lek.
Familieleden, vrienden en andere betrokkenen vertellen openhartig en indringend wat er aan de gezinsmoord vooraf ging, waardoor vader Rob wellicht zo ontspoorde en hoe ze zelf nog dagelijks met 'de waarom vraag' worstelen.

Regie: Hans Simonse