Ook zo moedeloos van deze tweede golf? Haal kracht uit deze tien documentaires waar mensen, ieder op een eigen manier, omgaan met heftige tegenslagen. Een succesvolle artiest die eerder kampte met stemmen in haar hoofd, of een 'stuk’ lichaam na een ernstig ongeluk. Als het allemaal tegenzit, hoe ga je dan weer verder?

Stuk

De vierdelige serie 'Stuk' legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat.

Regie: Jurjen Blick.

Rusteloze zielen

Tbs-patiënten in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek werken hard aan hun terugkeer naar de maatschappij. Ze nemen deel aan een theaterproject waarin ze geconfronteerd worden met hun demonen. Om over de drempel naar vrijheid over te kunnen stappen moeten ze vertrouwen hebben in een nieuw begin, ondanks het donkere verleden dat ze met zich meedragen. Kunnen ze hun demonen achter zich laten of zullen ze voor altijd met hen meereizen?

Regie: Ingrid Kamerling

 

Lief en leed op Parc Beaugarde

Net buiten Culemborg ligt aan een meertje 'Parc Beaugarde'. Dit vakantieparadijs is de laatste jaren een toevluchtsoord geworden voor buitenlandse arbeiders, mensen met schulden, maar vooral mensen die snel een onderkomen nodig hebben vanwege een scheiding. Regisseur Hans Pool is zelf gescheiden en portretteerde vijf persoonlijke verhalen die zich afspeelden in het in de volksmond genaamde tranendal.

Regie: Hans Pool

My Soul Drifts Light Upon a Sea of Trees

Zenpriester Ittetsu Nemoto verloor een oom, een vriend en een vriendin door zelfmoord. Het liet diepe littekens na, reden om een onlinegroep te starten voor mensen met suïcidale gedachten. Inmiddels ontvangt hij hen persoonlijk in zijn tempel. Ondanks het taboe op zelfmoord in Japan vertellen zijn bezoekers openhartig over wat er in hun leven speelde waardoor ze zo heftig naar de dood verlangden.

Regie: Heinrich Dahms

Waarom bleef je niet voor mij

In 'Waarom bleef je niet voor mij?' vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In de documentaire praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.

Regie: Milou Gevers

Storm om mij heen

Ze zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muzikante S10 heeft een heftig verleden. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar liedjes werden een enorm succes en zo beklom ze al op jonge leeftijd podia als Carré en de AFAS live. Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben?

Regie: Timo Pisart en Kilian Kayser

De geluksmakelaars

Regisseur Wille Hyvönen (28) heeft in zijn leven nog nooit echte tegenslag gehad en beschouwt zichzelf als een uitzonderlijk gelukkig mens. Hij denkt zelfs te kunnen bewijzen dat professionele life coaches hem op dit gebied niets meer kunnen leren. Tot datgene gebeurt wat Wille voor ondenkbaar had gehouden. Als zijn vriendin Sirii naar Londen verhuist voor haar studie, stort zijn wereld in. Hij wordt angstig en depressief. Hij kan niet accepteren dat het leven niet altijd even mooi is en zich vastklampend aan zijn coaches gaat hij wanhopig op zoek naar houvast.

Regie: Wille Hyvönen

 

Niks aan de hand

Van haar 4e tot haar 13e jaar werd Miranda (47) seksueel misbruikt door haar tien jaar oudere neef. Met grote regelmaat nam hij haar mee naar het bos waar hij haar misbruikte. In 'Niks aan de Hand’ vertelt Miranda hoe ze als kind het misbruik kon doorstaan, hoe en waarom ze het voor iedereen verborgen hield en op welke manieren het ruim dertig jaar later haar leven nog steeds beheerst. In de documentaire zie je hoe Miranda de ultieme confrontatie aangaat met de dader, haar neef. Zij stelt hem de vragen waar ze al die jaren mee heeft rondgelopen, in de hoop antwoorden te krijgen die haar verder helpen.

Regie: Heleen Minderaa

 

Schone schijn

Schone Schijn portretteert zelfstandig ondernemer Serge (45) die met schulden van meer dan een miljoen het hoofd boven water probeert te houden. Hij was een succesvol ondernemer die in de problemen kwam tijdens de financiële crisis van 2008. De gevolgen van de bedrijfsschulden worden pijnlijk voelbaar in het gezin. De wasmachine is kapot, Serge’s vrouw Merel doet de was in de badkuip en er is geen geld voor schoolgeld van de kinderen. De deurwaarder heeft een datum geprikt voor de executieverkoop van de woning. Een meedogenloos beeld van armoede onder ondernemers in Nederland.

Regie: Fleur Amesz

Muhi - Generally Temporary

De vrolijke Palestijnse Muhi kwam als baby terecht in een Israëlisch ziekenhuis vanwege een ernstige auto-immuunziekte. Om zijn leven te redden, amputeerden de artsen zijn armen en benen. Vanwege de ontoereikende gezondheidszorg in Gaza kan Muhi niet naar huis, en daarom besloot zijn opa om bij hem te blijven. Vier jaar lang waren de filmmakers getuige van alle belangrijke momenten in Muhi’s leven. Maar de dappere Muhi laat zich niet uit het veld slaan: met zijn optimistische houding verovert hij de harten van zowel de Joden als de Palestijnen.

Regie: Rina Castelnuovo-Hollander en Tamir Elterman