Slaat de verveling toe nu de gehele sportwereld al een tijd stil ligt door het Coronavirus? De redactie van 2Doc.nl schiet te hulp met dertien indrukwekkende documentaires waar mensen tot het uiterste gaan in de sport.

Regisseur Suzanne Raes volgt topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman vanaf hun voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met die ene beslissende race.

Een indringende inkijk in de wereld van topsport. Talent, gedrevenheid en afzien betekenen er alles, maar bieden geen enkele garantie op succes. Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken?

Bekijk ook de aflevering van DocTalks, waar Chris Kijne in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Suzanne Raes

De Eritrea Stars, het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvlucht in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika. Na afloop van een toernooi grijpen zestien spelers hun kans om niet terug te keren naar het spelershotel. Op grond van een internationaal vluchtelingenverdrag worden ze door de Nederlandse overheid uitgenodigd om zich in ons land te vestigen.

Ze worden een jaar gevolgd, waarin ze moeten zien te laveren tussen de nog steeds voelbare lange arm van het regime in Eritrea en het woud aan regelgeving en hulpverlening in Nederland.

Regie: John Appel

Marloes Coenen staat al jaren aan de top in de wereld van de Mixed Martial Arts (MMA), een mix van diverse vechtsporten. Marloes wil nog één keer wereldkampioen worden, maar ze wil ook moeder worden. Ze realiseert zich dat met iedere klap op haar lichaam de kans op het krijgen van een kind afneemt.

The Last Fight volgt Marloes gedurende de laatste maanden van haar carrière. Wat drijft een mens om zijn medemens doelgericht tegen de grond te willen slaan?

Bekijk ook de aflevering van DocTalks, waar Eva Cleven in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Victor Vroegindeweij

Living to the max

'Living to the Max' biedt een kijkje in de wereld van extreme sporters. Waarom zou je je leven riskeren voor een nieuw trucje, of een nieuwe sprong? In deze documentaire wordt de psychologie geanalyseerd die de sporters tot het uiterste drijft.

De zoektocht brengt de documentairemakers langs een BMXer, een freediver, basejumper en er wordt gezocht naar Max Verstappen. Het doel? Begrijpen waarom deze mensen hun leven op het spel zetten voor de sport.

Lees ook het interview met de makers.

Regie: Hansje van de Beek, Laurens Samsom en Frederick Mansell

De mooiste marathon

Haalt topatleet Michel Butter de marathonlimiet voor de Olympische Spelen 2016? De mooiste marathon volgt Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam.

Regisseur Geertjan Lassche volgt topatleet Michel Butter en zijn trainer in de mentale tunnel van concentratie voor, tijdens en na de marathon en krijgt zo de unieke kans om één van de zwaarste sporten ter wereld van binnenuit vast te leggen tijdens de Marathon van Amsterdam.

Regie: Geertjan Lassche

Het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos/Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt.

Bekijk op de filmpagina ook de aflevering van Regisseur aan de keukentafel, waar Chris Kijne in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Dirkjan Roeleven

Achilles ‘29 uit Groesbeek is al jaren een topclub in het amateurvoetbal. De laatste jaren overtreffen ze zelfs De Treffers, hun grotere broer en concurrent in het bouwvakkersdorp.

Wanneer de club in 2014 via een pilotproject kan promoveren naar het betaalde voetbal, neemt het de uitdaging aan. Volgens de vijf rivaliserende clubs in het dorp is dat te hoog gegrepen. Achilles trekt immers te weinig publiek en heeft al forse schulden. Desondanks trekt de club ten strijde.

Regie: Hans Heijnen

In de poëtische documentaire 'Balancing Organisms' springen atleten door de stad van dak naar dak. De avontuurlijke sport die deze stedelijke acrobaten beoefenen, wordt parkour genoemd. Filmmaker Juriën Cornelissen maakt de fysieke ervaring en het avontuur van deze sport voelbaar in zijn spannende afstudeerfilm.

Regie: Juriën Cornelissen

Ballet is alles voor de 13-jarige Hana. Ze is vanuit Noorwegen naar Nederland verhuisd om dagelijks in de strenge Nationale Balletacademie te trainen. Zie in deze documentaire hoe Hana en haar moeder omgaan met de druk om te presteren.

Regie: Stef Snakkers en Ruben Leter

Documentaire over het grootste drama van voetbalseizoen 2015-2016. Door de ogen van de supporter word je deelgenoot van hoe het voelt voor de Tukkers dat hun FC Twente de paria van het land wordt. Bekende fan Erik Dijkstra is de hoofdpersonage in deze film die de kijker als rollercoaster zal ervaren. 'Het Laatste Jaar van FC Twente' wordt vastgelegd, van begin tot einde seizoen, thuis en uit, op het veld en in de kleedkamer.

Regie: Geertjan Lassche

Innocent wil wereldkampioen boksen worden om op die manier genoeg geld te verdienen om een waterput aan te leggen in zijn geboortedorp. In deze documentaire wordt Innocent gevolgd op zijn weg naar het grote titelgevecht. Dit gevecht vormt de climax waarin alle tegenslagen van de afgelopen jaren samenkomen. Innocent gelooft dat hij door God is uitgekozen om kampioen te worden. Dat hij is uitverkozen geeft hem een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om door te zetten en zijn einddoel te behalen.

Regie: Mark Limburg en Jeroen Wolf

In 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen.

Bij eerdere expedities naar deze berg verongelukten twee Nederlanders. Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de 'hemelbestormers' ten diepste drijft, of je meedogenloos moet zijn om de top te halen en of bergklimmers echt zo ongenaakbaar zijn als ze zich voordoen.

Regie: Geertjan Lassche

Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen.

De prijs van de hemel volgt de potentiële topspeler tussen zijn 13de en 14de jaar. Een jaar waarin er veel voor hem op het spel staat. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord willen Pablo aan hun selectie toevoegen. Ook op school moet hij laten zien wat hij kan. Door zijn frequente afwezigheid tijdens de lessen presteert hij onder de maat. Pablo moet zich op allerlei fronten bewijzen.

Regie: Jack Janssen