Het is weer de tijd van het jaar waarin we veel vrij zijn; we vierden Pasen, Hemelvaart en nu staat Pinksteren voor de deur. Maar ook Ramadan en het Suikerfeest vielen dit jaar - voor een groot gedeelte - in de maand mei. Het zijn dus belangrijke dagen voor gelovigen en dus is het tijd voor meer aandacht voor religie. De redactie van 2Doc vond in het archief twaalf documentaires met dit thema die niet onbesproken kunnen blijven. Geloof het of niet, maar de films in dit lijstje zijn heilig!

1. Traag naar de hemel

Drie Belgische hoogbejaarde Zusters Norbertienen bereiden zich in hun klooster voor op de feestdagen in de decembermaand. Samen met hun dwergkeesje Skippy wonen ze in de abdij waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Vroeger bewoonden tientallen Zusters het grote klooster, maar nu zijn ze nog maar met z’n drieën. Voor de gepensioneerde dames is een kaartje leggen, een biertje bij de lunch en een soap kijken op tv net zo gewoon als bidden of uit de Bijbel lezen. De zusters worden gevolgd tijdens de voorbereidingen op de feestdagen in december.  

Regie: Marlies Smeenge

2. The Reformist

Sherin Khankan wil in Denemarken een moskee oprichten voor vrouwen met vrouwelijke imams. Dit zou de eerste op Europese bodem zijn. Maar dit initiatief is heel controversieel in de islamitische wereld waardoor zij en haar collega's op veel verzet stuiten.

De documentaire The Reformist volgt de organisatie Femimam. De leden vinden dat de traditionele moskee een alternatief behoeft, waarin mannen en vrouwen op basis van gelijkheid terecht kunnen voor geestelijke steun en waar ze religieuze plechtigheden kunnen houden. Sherin Khankan en haar collega's proberen een congregatie van vrouwelijke vrijzinnige moslims op te bouwen.

Regie: Marie Skovgaard

3. Hidden World

Sommigen van de traditionele Marrons - afstammelingen van gevluchte slaven in Suriname - hebben de gave om in contact te komen met de dodenwereld. Deze bijzondere interactie met overledenen blijft normaliter verborgen in de dichtbegroeide jungle, maar Maker van Morgen Kenrich Cairo lukte het om dit fenomeen in beeld te brengen in zijn filmdebuut "Hidden World".

Vader Amoksi is al oud, en het is tijd om zijn gave - contact leggen met voorouders - door te geven aan zijn zoon. Deze kennis kan alleen worden overgedragen van vader op zoon, maar al snel wordt duidelijk dat de zoon van Amoksi geen interesse heeft om dit te leren. Hoe kan deze oude traditie blijven bestaan als de komende generatie Marrons geen interesse meer heeft in de traditie en alleen nog oog heeft voor het moderne leven?

Regie: Kenrich Cairo

 

4. Heilig boontje

Merle (8) woont in een piepklein dorp, helemaal in het zuiden van Nederland. Over een paar weken doet ze haar eerste heilige communie in de kerk. Net als haar ouders, opa's en oma's ooit hebben gedaan.

'Dat is een heel speciaal moment voor het katholieke geloof', zegt opa. Merle kijkt uit naar de mooie kleren en cadeaus die ze zal krijgen voor haar communiefeest, maar weet nog niet wat ze moet denken van wat de godsdienstjuf op school vertelt over Jezus. Bijvoorbeeld dat hij door het eten van de hostie heel dichtbij je komt. In gesprekken met opa, papa en haar klasgenoten probeert ze erachter te komen hoe dat eigenlijk werkt. Verandert er echt iets wanneer Merle straks de gezegende hostie eet?

Regie: Eva Nijsten

5. Happiness

De achtjarige boeddhistische monnik Peyanki reist voor het eerst in zijn leven naar de grote stad om een televisie aan te schaffen, overtuigd van het geluk dat het apparaat zal brengen.

In het laatste dorpje dat op internet werd aangesloten woont de achtjarige Peyangki, een dromerige eenling en boeddhistische monnik. Vooruitlopend op de grootse gebeurtenis wil Peyangki's oom een televisie kopen. Er zal een driedaagse reis naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan voor nodig zijn, en Peyangki mag mee. Voor het eerst komt hij in de grote stad. Welke indruk zal dat op hem maken?

Regie: Thomas Balmès

6. Hier ben ik

We kijken mee door de ogen van enkele Bloemendalers die worstelen met hun levens, waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Dominee Van Nieuwpoort help hun rust te vinden in de snelle maatschappij.

Dominee Van Nieuwpoort probeert de menselijke maat terug te brengen in de op rendement gerichte wereld van de succesvolle managers om hem heen, maar ook in zichzelf en zijn gezin. Daartoe besluit hij zich voor het eerst in zijn leven te wagen aan het meest omstreden verhaal in de Bijbel waarin Abraham zijn eigen en enige zoon Isaak moet offeren aan God. Een moeilijke opdracht waarbij ook Van Nieuwpoort hard op zichzelf wordt teruggeworpen.

Regie: Sarah Vos en Sander Snoep

7. Een goede moslima

Hoe navigeer je als jonge islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je volgens je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen. En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap? Yeter Akin en Frans Bromet onderzoeken het in 'Een goede moslima'.

Yeter ziet meer jonge moslimvrouwen in Nederland worstelen met het geloof en soms radicaliseren. De geloofsbeleving van jonge moslima’s is een mijnenveld, bepaald door religieuze en traditionele conventies. In gesprek met vrouwen in Europa en Turkije proberen Frans en Yeter deze conventies te doorgronden. Met humor en respect bevragen zij elkaar en de vrouwen voor de camera.

Regie: Frans Bromet

8. Mijn broer en ik

Xena Maria Evers ziet zichzelf als progressief, ruimdenkend en feministisch. Ze heeft daardoor nooit echt kunnen accepteren dat haar lievelingsbroer bekeerd is tot de islam. In 'Mijn broer en ik' onderzoekt Xena waarom haar broer op zo'n andere manier in het leven staat, terwijl ze dezelfde opvoeding hebben gekregen.

Xena wil haar broer weer begrijpen en probeert zonder (voor)oordelen naar zijn nieuwe leven te kijken. Tijdens deze spannende tocht dwingt ze zichzelf met hem in gesprek te gaan. Kan de afstand die zij voelt sinds zijn bekering plaatsmaken voor iets anders?

Regie: Xena Maria Evers

9. Het beloofde land

Regisseur Wout-Pieter Malestein neemt je mee naar zijn geboorteplaats: het vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg. Hoe is het om op te groeien in zo'n gesloten gemeenschap?

In deze persoonlijke documentaire leer je traditionele zijde van dit oer-hollandse dorp kennen. Een gemeenschap die zich kenmerkt door samenhorigheid en traditie. Een wereld waar Marijn zich helemaal kan vinden. Hij groeide net als zijn ex op in Spakenburg en ziet het dorp als een deel van zijn identiteit. Zijn ex-vriendin, wie ook opgroeide in Spakenburg, ziet het dorp echter als beklemmend. De anonimiteit van de grote stad trekt haar meer aan. Deze kloof in toekomstvisie scheidde het jonge stel.

Regie: Wout-Pieter Malestein

10. God's Adress

'God's Address' laat de complexiteit zien van samenleven in Jeruzalem. Hoe manifesteren religie en politiek zich in het dagelijks leven van de bewoners in Jeruzalem?

De rode draad van de film vertelt het verhaal van Jeruzalem, de geboorte van het monotheïsme, de stichting van het jodendom, het christendom en de islam, de 'status-quo' tussen de drie religies, waar het delicate evenwicht door een reeks geweldsuitbarstingen dreigde te doorbreken, in de zomer van 2017. Jeruzalem wordt achtervolgd door een ingewikkeld verleden. De documentaire legt deze complexiteit bloot, via drie verhaallijnen die in de film terugkeren.

Regie: Geert van Kesteren & Noa Ben-Shalom

11. De hoofdvrouw

Als Marijke 8 jaar oud is verlaat haar moeder het gezin om zich aan te sluiten bij ‘De Gemeente Gods’, een sekte in Zuid-Holland. Een aantal jaren later wordt haar moeder opgepakt vanwege seksueel misbruik van jonge kinderen. Marijke blokkeerde haar moeder voor 30 jaar uit haar leven en is inmiddels zelf moeder van 3 kinderen. In 'De Hoofdvrouw' gaat ze het gevecht aan met haar getroebleerde verleden.

‘De Gemeente Gods’, de leefgemeenschap onder leiding van de charismatische sekteleider Sipke Vrieswijk was van 1983-1992 gevestigd in een voormalig klooster in Velddriel. Aagje Folkerts, de moeder van Marijke, wordt al snel de ‘hoofdvrouw’, de belangrijkste vrouw in het gevolg van Vrieswijk. In 1997 worden Vrieswijk en Folkerts in Engeland gearresteerd en veroordeeld voor belastingontduiking en seksueel misbruik van minderjarigen. Ze worden veroordeeld tot TBS met dwangverpleging.

Regie: Hester Overmars

12. Ongelovig

Vluchtelingen zonder religie leiden vaak een ingewikkeld bestaan in opvangcentra tussen de andere, wél gelovige asielzoekers.

Ongelovigen leiden in asielzoekerscentra een ingewikkeld bestaan. Op de vlucht voor religieus extremisme in hun land, zijn ze terechtgekomen in het vrije Nederland. Maar veilig voelen ze zich allerminst tussen de andere, wél gelovige asielzoekers. Onder hen een blogger uit Bangladesh, Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië en twee mensen uit Afghanistan. Het zijn uitgesproken atheïsten, gevlucht uit landen waar mensen doorgaans alleen stiekem ongelovig kunnen zijn.

Regie: Dorothée Forma