Politiek. Misschien denk je nu YES!, misschien denk je nu HELL NO! maar oordeel niet te snel. In dit lijstje met documentaires lichten we meest interessante en gebalanceerde films uit, en wie weet draait jouw mening over politiek daardoor wel 180 graden.

1. Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof

Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar. Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Uiteindelijk transformeert ze tot politiek boegbeeld van D66. In de internationale diplomatie is Kaag als een vis in het water, hier wordt ze geconfronteerd met een veranderd Nederland. Hoe gaat ze zich handhaven?

Regie: Shuchen Tan

2. De deal

Op 18 maart 2016 werd de EU-Turkije-deal ondertekend. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen. De overeenkomst moest een eind maken aan de stroom vluchtelingen die in het najaar van 2015 tussen de Turkse en de Griekse kust op zoek naar veiligheid en een beter bestaan dagelijks de verdrinkingsdood riskeerde. De deal geeft een kritische analyse over de effectiviteit van de deal, en dat was hoogtijd.

Regie: Regie: Els van Driel en Eefje Blankevoort

3. Sylvana, demon of diva

Sylvana Simons was ooit vj bij muziekzender TMF. Nu leidt ze de politieke partij BIJ1. In haar strijd voor een gelijke wereld spreekt ze zich fel uit tegen onrecht in de samenleving. Dit leidt tot heftige reacties en zelfs doodsbedreigingen. Regisseur Ingeborg Jansen volgt Sylvana voor haar documentaire Sylvana, demon of diva tijdens de naar de gemeenteraadsverkiezingen, waar ze flink van zich afbijt. Ook toont ze haar kwetsbare kant, op de bank bij haar coach en voor haar rijkgevulde kledingkast.

Regie: Ingeborg Jansen

4. How to steal a country

De Indiase familie Gupta wist met hulp van politieke connecties, de opbrengsten van heel Zuid-Afrika toe te eigenen. Deze grove vorm van corruptie vormde een fundamentele bedreiging voor de jonge, prille democratie in Zuid-Afrika. In How to Steal a Country reconstrueren regisseurs Rehad Desai en Mark Kaplan samen met onderzoeksjournalisten, politici en mensenrechtenactivisten hoe zij langzaam maar zeker op het spoor van deze grootschalige corruptie kwamen.

Regie: Rehad Desai & Mark Kaplan

5. De Europeaan

De Europese Unie is opgericht met het Verdrag van Maastricht, nu 25 jaar geleden. Na lang onderhandelen staan de lidstaten een deel van hun macht af aan Brussel. Het is deze stap, die al in 1992 een breuklijn veroorzaakt tussen de voor- en tegenstanders van Europese samenwerking. Misja Pekel zoekt in de documentaire De Europeaan antwoord op vragen. Waarom wilden de politici van toen zo snel tot een Unie komen? Wat waren hun motieven? En leefde hun 'Europese droom' wel onder de bevolking?

Regie: Misja Pekel

6. Piketty: Capital in the twenty-first century

Nederland telt ongeveer een kwart miljoen jongeren met een Wajong-uitkering. Zoals Niels. Hij werkt voor minder dan een minimumloon en zonder perspectief op een vast dienstverband. In de 2Doc Makers van Morgen-documentaire Niels wordt duidelijk hoe Niels zich beweegt te midden van een complexe constructie van werkgever, detacheerder en overheid. Hij wordt constant van het kastje naar de muur gestuurd en raakt steeds meer ontmoedigd. Hoe kan hij ooit uit dit doolhof komen?

Regie: Hannah Padding

7. Het geheim van Lubbers

Oud-premier Ruud Lubbers overleed op 14 februari 2018 op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam. Lubbers was de langstzittende minister-president van Nederland. Hoe bleef hij 12 jaar aan de macht? Oud-ministers en ingewijden Wim Kok, Elco Brinkman en de Amerikaan Paul Bremer spreken erover in de documentaire Het geheim van Lubbers

Andere Tijden special

8. Ons moederland

Constant Kusters is de voorman van de extreemrechtse partij NVU én een toegewijd huisvader. Een traditioneel gezinsleven, nationalisme en politieke strijd lijken onlosmakelijk met elkaar vervlochten.

In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers? Ons moederland schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Regie: Shamira Raphaëla

9. But now is perfect

Riace is een verlaten krimpdorp, tot de burgemeester zijn dorp openstelt voor migranten. De Italiaanse bewoners en migranten vormen een nieuwe gemeenschap waarin onderlinge vriendschappen ontstaan.

But Now Is Perfect vertelt het verhaal van een van de bewoonsters: de Nigeriaanse Becky. Zij voelt zich thuis in Riace, maar moet het dorp verlaten. Haar verhuizing naar een opvangkamp in de regio heeft fatale gevolgen. De film toont de menselijke interactie in een klein dorp.
But Now Is Perfect werd op het IDFA bekroond tot 'beste Nederlandse documentaire'.

Regie: Brigitte Borm & Dorien Pfauth

10. Hart van de democratie

In het gebouw waar onze democratie dagelijks uitgeoefend wordt, is achter de prachtige wandtapijten het verval zichtbaar. Renovatie is dan ook meer dan nodig, geldt dit ook voor onze democratie?

In deze documentaire onderzoeken regisseurs Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de omstreden kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich op eigen wijze door het gebouw. Ook kun je als kijker door hun ogen naar de actualiteit kijken, wat boeiende verschillen oplevert.

Regie: Suzanne Raes en Liesbeth Witteman