Goed voorbereid de Tweede Kamerverkiezingen ingaan? Naast alle stemwijzers, debatten en interviews geven deze tien documentaires je een diepgaand, kritisch of juist persoonlijk beeld van de Nederlandse politiek en politici.

1. Hart van de democratie

In het gebouw waar onze democratie dagelijks uitgeoefend wordt, is achter de prachtige wandtapijten het verval zichtbaar. Renovatie is dan ook meer dan nodig, geldt dit ook voor onze democratie?

In deze documentaire onderzoeken regisseurs Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de omstreden kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich op eigen wijze door het gebouw. Ook kun je als kijker door hun ogen naar de actualiteit kijken, wat boeiende verschillen oplevert.

Regie: Suzanne Raes en Liesbeth Witteman

2. Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof

Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar. Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Uiteindelijk transformeert ze tot politiek boegbeeld van D66. In de internationale diplomatie is Kaag als een vis in het water, hier wordt ze geconfronteerd met een veranderd Nederland. Hoe gaat ze zich handhaven?

Regie: Shuchen Tan

3. Het gedoogdrama

Tien jaar geleden kwam een voor Nederland uniek kabinet tot stand: de 'gedoogcoalitie', een minderheidsregering van VVD en CDA, gesteund vanuit de Tweede Kamer door de PVV. De samenwerking leidde tot heftige discussies. Welke lessen kunnen we uit deze beladen periode trekken?

In ‘Het Gedoogdrama’ reconstrueren regisseur Piet de Blaauw en interviewer Frénk van der Linden op onthullende wijze de totstandkoming van kabinet Rutte1. Ze spreken uitvoerig met nauw betrokkenen over de manier waarop Rutte, Wilders en CDA-leider Maxime Verhagen de coalitie aangingen en de vraag welke lessen uit deze beladen periode voortvloeien.

Regie: Piet de Blaauw

4. De deal

Op 18 maart 2016 werd de EU-Turkije-deal ondertekend. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen. De overeenkomst moest een eind maken aan de stroom vluchtelingen die in het najaar van 2015 tussen de Turkse en de Griekse kust op zoek naar veiligheid en een beter bestaan dagelijks de verdrinkingsdood riskeerde. De deal geeft een kritische analyse over de effectiviteit van de deal, en dat was hoogtijd.

Regie: Regie: Els van Driel en Eefje Blankevoort

5. Sylvana, demon of diva

Sylvana Simons was ooit vj bij muziekzender TMF. Nu leidt ze de politieke partij BIJ1. In haar strijd voor een gelijke wereld spreekt ze zich fel uit tegen onrecht in de samenleving. Dit leidt tot heftige reacties en zelfs doodsbedreigingen. Regisseur Ingeborg Jansen volgt Sylvana voor haar documentaire Sylvana, demon of diva tijdens de naar de gemeenteraadsverkiezingen, waar ze flink van zich afbijt. Ook toont ze haar kwetsbare kant, op de bank bij haar coach en voor haar rijkgevulde kledingkast.

Regie: Ingeborg Jansen

6. Rechts in beeld

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in maart zouden rechtse partijen wel eens een aanzienlijke sprong voorwaarts kunnen maken. Met mogelijk grote politieke verschuivingen als gevolg.

Frans Bromet gaat op zoek naar vertegenwoordigers van verschillende rechtse stromingen. Hij wil weten hoe hun beeld van het toekomstige Nederland eruit ziet. Waar staan ze voor?

Regie: Frans Bromet

7. De Europeaan

De Europese Unie is opgericht met het Verdrag van Maastricht, nu 25 jaar geleden. Na lang onderhandelen staan de lidstaten een deel van hun macht af aan Brussel. Het is deze stap, die al in 1992 een breuklijn veroorzaakt tussen de voor- en tegenstanders van Europese samenwerking. Misja Pekel zoekt in de documentaire De Europeaan antwoord op vragen. Waarom wilden de politici van toen zo snel tot een Unie komen? Wat waren hun motieven? En leefde hun 'Europese droom' wel onder de bevolking?

Regie: Misja Pekel

8. Niels

Nederland telt ongeveer een kwart miljoen jongeren met een Wajong-uitkering. Zoals Niels. Hij werkt voor minder dan een minimumloon en zonder perspectief op een vast dienstverband. In de 2Doc Makers van Morgen-documentaire Niels wordt duidelijk hoe Niels zich beweegt te midden van een complexe constructie van werkgever, detacheerder en overheid. Hij wordt constant van het kastje naar de muur gestuurd en raakt steeds meer ontmoedigd. Hoe kan hij ooit uit dit doolhof komen?

Regie: Hannah Padding

9. De politieke droom van Rick Brink

Rick Brink droomt al jaren van een carrière in de landelijke politiek. Een jaar nadat hij is verkozen tot minister van Gehandicaptenzaken weet hij zeker: hij stelt zich verkiesbaar als Tweede Kamerlid voor het CDA.

Als z’n Rick Brinks beste vriend ineens zijn politieke concurrent wordt, ontbrandt de strijd om de macht binnen het CDA. Dan doet Lucille Werner ineens mee aan de race om een plek in de Tweede Kamer en raakt Rick aan het twijfelen. Zij komt ook op voor mensen met een handicap, heb je wel twee mensen nodig in dezelfde partij die dit doen?

Regie: Ben Jebbink

10. Ons moederland

Constant Kusters is de voorman van de extreemrechtse partij NVU én een toegewijd huisvader. Een traditioneel gezinsleven, nationalisme en politieke strijd lijken onlosmakelijk met elkaar vervlochten.

In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers? Ons moederland schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Regie: Shamira Raphaëla

Meer tiplijstjes