Groeiende bomen en bloeiende bloemen, stranden en woestijnen, bijzondere vissen en wilde dieren. Soms vergeten we het, maar wij zijn onderdeel van de natuur. 2Doc.nl zette de mooiste natuurdocumentaires op een rij waarin er nieuwe werelden voor je open gaan.

The Velvet Queen

In de prachtige Tibetaanse hooglanden gaan natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson op zoek naar een van de meest zeldzame grote katten: de sneeuwluipaard. Het tweetal wandelt door het onherbergzame gebied en komt oog in oog te staan met de schoonheid van het landschap en de magie van de natuur. De muziek die door Warren Ellis en Nick Cave werd gecomponeerd maakt The Velvet Queen een uiterst ontroerende documentaire over de kunst van het kijken – en bekeken worden.

Regie: Marie Amiguet, Vincent Munier

Sidik en de panter

In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. In de documentaire Sidik en de panter volgen we hem: uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige. Al vijfentwintig jaar lang.

Kijk ook het DocTalks interview met de regisseur.

Regie: Reber Dosky

 

Wij zijn de rivier

De Whanganui is de op een na langste rivier in Nieuw-Zeeland. Het is de eerste rivier die na een 150 jaar durende strijd van de Maori de juridische status van een rechtspersoon kreeg. De gezondheid en het welzijn van de rivier moet nu gerespecteerd worden. In Wij zijn de rivier wordt Ned Tapa gevolgd. Hij woont al zijn hele leven langs de Whanganui-rivier. Door zijn ogen zien we hoe de Maori naar de natuur kijken en hoe je in harmonie met de natuur kunt leven.

Regie: Petr Lom

Schapenheld

Met zijn 500 schapen trekt schaapherder Stijn over de Brabantse heide. Een leven dat er op het eerste gezicht idyllisch uitziet. Maar terreineigenaren huren hem steeds minder vaak in om hun gebied te laten begrazen. Het wordt daarom moeilijker voor hem en zijn gezin om het hoofd boven water te houden. Schapenheld is een prachtig portret van een man met een eeuwenoud beroep die vecht tegen de bierkaai. Daarbij moet je de film alleen al zien voor de bijzondere manier waarop regisseur Ton van Zantvoort de heide in beeldbrengt.

Bekijk hier ook het DocTalks-interivew met de regisseur.

Regie: Ton van Zantvoort

Nature: All Rights Reserved

Nature: All Rights Reserved is een tongue in cheeck natuurdocumentaire. Het gaat hier namelijk over "nepnatuur"; van de plastic planten die we in huis halen tot een indoor tropisch zwemparadijs. Waar komt onze behoefte aan namaaknatuur vandaan en wat zegt dit over ons mensen? Jonge documentairemaker Sebastian Mulder raakte gefascineerd door deze tegenstelling tussen natuur en cultuur en maakte daarom deze documentaire.

Lees het interview met de maker Stefan Kruszel.

Regie: Stefan Kruszel (Makers van Morgen)

Drømmeland

De zestigjarige Nils heeft zichzelf soeverein verklaart, zijn paspoort verbrand en zich teruggetrokken in een afgelegen berggebied in Noorwegen. Daar leeft hij zelfvoorzienend in een houten hutje om niet meer in de rat race van de maatschappij mee te hoeven. Toch houdt hij behoefte aan menselijk contact en de verleidingen van zijn mobiele telefoon lijken soms sterker dan zijn idealen. Dit alles ingebed in prachtige beelden van het uitgestrekte Noorwegen.

Kijk hier ook de DocTalks met regisseur Joost van der Wiel.

Regie: Joost van der Wiel

Marker Wadden

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt waar de natuur zich kan ontwikkelen. Natuurfilmmaker Cees van Kempen maakte de documentaire Maker Wadden over dit staaltje Nederlandse inventiviteit: Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal. In de docu zie je hoe de natuur zich razendsnel ontwikkelt op deze nieuwe eilanden. Vogels, insecten, planten en vissen duiken op en broedvogels krijgen weer rust en ruimte.

Regie: Cees van Kempen

Directed by Nature

Hoe zou een film eruitzien die is gemaakt door dieren? Hoe zien zij hun omgeving? Deze vragen hielden jonge maker Ton Cox bezig. In de documentaire Directed by Nature besluit hij daarom een systeem te ontwerpen waarmee hij camera's op dieren kan bevestigen. Want: 'Een dier dat al twintig jaar op dezelfde plek woont, moet het toch beter kunnen filmen dan wij dat doen?’. Toch blijkt de realiteit - en de natuur - iets weerbarstiger dan Cox had ingeschat.

Regie: Ton Cox (Makers van Morgen)

Rediscovery

Tien weken lang krijgen 47 kinderen natuurles, dichtbij het centrum van Kopenhagen. Hun klaslokaal is een overwoekerd bouwterrein waarin de kinderen zich verbinden met de natuur en hiervan leren. Er is genoeg plek om te klimmen, spelen en denken. Rediscovery gaat over wat we al weten van de natuur, maar door de jaren heen zijn vergeten. In deze paradijselijke film stelt regisseur Phie Ambo vragen als: 'wat betekent het om van de natuur te leren? Wat kun je leren van het voelen van de wind, van de regen en de zon op je huid?'

Regie: Phie Ambo

Ceres

Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen. In Ceres wordt hun perspectief op een poëtische manier verbeeldt waardoor je als kijker een heel andere kant van het boerenleven te zien krijgt. Op een bijzondere manier zijn deze kinderen zich al heel bewust van de kringloop van leven en dood. Ze zien nieuw leven opbloeien in het ene seizoen, maar in het andere worden er weer dieren geslacht. Regisseur Janet van den Brand laat je de nostalgie van het boerenleven voelen, maar ook de zware kanten die ermee gepaard gaan.

Regie: Janet van den Brand

Anote's Ark

De eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan is één van de meest afgelegen plaatsen op aarde. Maar het verhaal achter deze paradijselijke archipel is zorgwekkend. Kiribati dreigt een van de eerste landen te zijn, die door verandering van het klimaat verdwijnt door de stijgende zeespiegel. Gaat de 4000 jaar oude cultuur van de eilanden teloor door onze consumptiedrang en energieverspilling? President Anote Tong zoekt in de documentaire Anote's Ark naar een manier om zijn volk en land te beschermen op internationaal niveau. Maar is hij op tijd?

Regie: Matthieu Rytz

Nederland onder water

Wat is er te ontdekken in de onderwaternatuur van Nederland? In de natuurfilm Nederland onder water komt een onbekende wereld tot leven. De docu gaat over het dagelijkse leven onder water: van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal. Bijzonder zijn de close-ups waardoor zelfs de kleinste details scherp zichtbaar worden. Het verrassende leven van onder andere de paling, zwanenmossel, salamander en modderkruiper worden in beeld gebracht.

Regie: Arthur de Bruin

The last male on earth

In 2018 overleed in Kenia de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde: The last male on earth. Zijn naam was Sudan en hij was niet alleen toen hij stierf. Hij werd liefdevol verzorgd door bevlogen verzorgers, 24/7 bewaakt door gewapende bodyguards, vele malen per dag vastgelegd door toeristen, filmploegen en fotografen van over de hele wereld. Zo ook door regisseur Fleur van der Meulen. Wat is toch de aantrekkingskracht van de dreigende uitsterving van deze neushoornsoort?

Kijk ook het DocTalks interview met de maakster. En kijk het interview met neushoornverzorger James Mwenda.

Regie: Fleur van der Meulen

Strand

Het strand is een geliefde én een dynamische plek. Natuurdocumentairemaker Ruben Smit neemt je in de film Strand mee in de wereld van de strandbroeders, de jacht van de zeestrandloopkevers en de boksende heremietkreeften. De wind, het zand, de hitte en de meeuwen, maar ook mensen (en hun honden) bedreigen de vogels en alle kleine diertjes die er leven. Alleen de allersterkste organismen zullen overleven.

Regie: Ruben Smit
Omroep: BNNVARA

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl