Groeiende en bloeiende bloemen en planten. Een explosie van kleur wanneer je uit het raam kijkt. Een lonkende wereld en misschien zelfs een wild dier. En toch is het soms best fijn om gewoon thuis te blijven: op de bank met een mooie natuurdocumentaire. Zo ben je binnen toch een beetje buiten.

Schapenheld

Met zijn 500 schapen trekt schaapherder Stijn over de Brabantse heide. Een leven dat er op het eerste gezicht idyllisch uitziet. Maar terreineigenaren huren hem steeds minder vaak in om hun gebied te laten begrazen. Het wordt daarom moeilijker voor hem en zijn gezin om het hoofd boven water te houden. Schapenheld is een prachtig portret van een man met een eeuwenoud beroep die vecht tegen de bierkaai. Daarbij moet je de film alleen al zien voor de bijzondere manier waarop regisseur Ton van Zantvoort de heide in beeldbrengt.

Bekijk hier ook de DocTalks met de regisseur.

Nature: All Rights Reserved

Nature: All Rights Reserved is een tongue in cheeck natuurdocumentaire. Het gaat hier namelijk over "nepnatuur"; van de plastic planten die we in huis halen tot een indoor tropisch zwemparadijs. Waar komt onze behoefte aan namaaknatuur vandaan en wat zegt dit over ons mensen? Jonge documentairemaker Sebastian Mulder raakte gefascineerd door deze dualiteit en tegenstelling tussen natuur en cultuur en maakte daarom een compilatie van de meest vreemde en hilarische nepnatuur. Misschien haal je er nog inspiratie uit om van je woonkamer een fake jungle te maken.

Drømmeland

De zestigjarige Nils heeft zichzelf soeverein verklaart, zijn paspoort verbrand en zich teruggetrokken in een afgelegen berggebied in Noorwegen. Daar leeft hij zelfvoorzienend in een houten hutje om niet meer in de rat race van de maatschappij mee te hoeven. Toch houdt hij behoefte aan menselijk contact en de verleidingen van zijn mobiele telefoon lijken soms sterker dan zijn idealen. Dit alles ingebed in prachtige beelden van het uitgestrekte Noorwegen.

Kijk hier ook de DocTalks met regisseur Joost van der Wiel.

Het wilde westen

Middenin de multiculturele wijk Amsterdam-West ligt bouwspeelplaats 't Landje. Elke dag staan dezelfde kinderen te dringen voor het hek. Natuurlijk vanwege alle speelmogelijkheden en de loslopende dieren, maar ook omdat ze thuis weinig te zoeken hebben. Zaken als armoede en werkloosheid zijn er aan de orde van de dag.

Regisseur Susan Koenen legt in Het wilde westen een bijzondere stadstuin vast die troost biedt aan eenzame kinderen.

Directed by Nature

Hoe zou een film eruitzien die is gemaakt door dieren? Hoe zien zij hun omgeving? Deze vragen hielden jonge maker Ton Cox bezig. In de documentaire Directed by Nature besluit hij daarom een systeem te ontwerpen waarmee hij camera's op dieren kan bevestigen. Want: 'Een dier dat al twintig jaar op dezelfde plek woont, moet het toch beter kunnen filmen dan wij dat doen?’. Toch blijkt de realiteit - en de natuur - iets weerbarstiger dan Cox had ingeschat.

Rediscovery

Tien weken lang krijgen 47 kinderen natuurles, dichtbij het centrum van Kopenhagen. Hun klaslokaal is een overwoekerd bouwterrein waarin de kinderen zich verbinden met de natuur en hiervan leren. Er is genoeg plek om te klimmen, spelen en denken. Rediscovery gaat over wat we al weten van de natuur, maar door de jaren heen zijn vergeten. In deze paradijselijke film stelt regisseur Phie Ambo vragen als: 'wat betekent het om van de natuur te leren? Wat kun je leren van het voelen van de wind, van de regen en de zon op je huid?'

Zeven dagen alleen

Wat doet het met een mens om zeven dagen lang alleen te zijn? Nog specifieker: wat doet het met een stadsmens? Jonge maker Dylan Werkman onderzoekt dit in zijn film Zeven dagen alleen (een scenario waarvoor velen van ons het huis niet meer hoeven te verlaten). Werkman plaatst een stadsjongen in een vakantiehuisje op de Veluwse hei en liet hem alleen met zijn gedachtes. Een documentaire vol verstilde beelden van de Veluwse natuur, afgewisseld met de sterke taal van het hoofdpersonage.

Anote's Ark

De eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan is één van de meest afgelegen plaatsen op aarde. Maar het verhaal achter deze paradijselijke archipel is zorgwekkend. Kiribati dreigt een van de eerste landen te zijn, die door verandering van het klimaat verdwijnt door de stijgende zeespiegel. Gaat de 4000 jaar oude cultuur van de eilanden teloor door onze consumptiedrang en energieverspilling? President Anote Tong zoekt in de documentaire Anote's Ark naar een manier om zijn volk en land te beschermen op internationaal niveau. Maar is hij op tijd?

Man en paard

Chris, Dean, Gilbert, Charles, Steven, Bo en Mike zijn jonge gedetineerden in het Northern Nevada Correctional Centre. Zij zijn in de laatste fase van een lange en herhaalde gevangenisschap. Vóór hun terugkeer naar de maatschappij nemen ze deel aan een bijzonder project, waarbij ze wilde paarden vangen, temmen en trainen. Filmmaker Marjoleine Boonstra volgt de gedetineerden in de documentaire Man en paard tijdens drie maanden van waarin de mannen zichzelf in de ogen van de paarden weerspiegeld zien.

The last male on earth

In 2018 overleed in Kenia de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde: The last male on earth. Zijn naam was Sudan en hij was niet alleen toen hij stierf. Hij werd liefdevol verzorgd door bevlogen verzorgers, 24/7 bewaakt door gewapende bodyguards, vele malen per dag vastgelegd door toeristen, filmploegen en fotografen van over de hele wereld. Zo ook door regisseur Fleur van der Meulen. Tot op de dag van vandaag zijn wetenschappers vastberaden om met innovatieve technieken zijn soort alsnog terug te zetten op aarde. Wat is toch de aantrekkingskracht van de dreigende uitsterving van deze neushoornsoort?

Ceres

Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen. In Ceres wordt hun perspectief op een poëtische manier verbeeldt waardoor je als kijker een heel andere kant van het boerenleven te zien krijgt. Op een bijzondere manier zijn deze kinderen zich al heel bewust van de kringloop van leven en dood. Ze zien nieuw leven opbloeien in het ene seizoen, maar in het andere worden er weer dieren geslacht. Regisseur Janet van den Brand laat je de nostalgie van het boerenleven voelen, maar ook de zware kanten die ermee gepaard gaan.