Mode is méér dan alleen kleding. Mode is een kunstvorm en een manier om je uit te drukken. En dat weten de ontwerpers en aanstormende modetalenten die je in dit documentairelijstje vindt maar al te goed. Kijk hier de meest inspirerende films over toonaangevende mode-iconen.

1. Yohji Yamamoto: Rebel in black

Al veertig jaar lang weet de Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto aan de top van de modewereld te blijven met zijn ontwerpen voor soepele, gedrapeerde, vaak zwarte kleding. In de documentaire Yohji Yamamoto: Rebel in Black wordt hij gevolgd. LINK

Terwijl Yamamoto aan een nieuwe collectie werkt en nadenkt over zijn opvolging, ontdekken enthousiaste en jonge modeliefhebbers zijn werk nu voor het eerst.

2. De rebellie van Vivienne Westwood

Vivienne Westwood is de zeventig inmiddels ruim gepasseerd, maar is nog even eigenzinnig en actief als bij de start van haar carrière. Op haar elfde begon ze met het maken van haar eigen kleding en ze staat nog steeds aan het hoofd van haar modehuis.

Hoewel Westwood tijdens de interviewopnames van deze film duidelijk laat merken dat ze haar levensverhaal maar saai vindt en ze echt zin heeft om het weer op te rakelen, vertelt het fantastische archiefmateriaal in De rebellie van Vivienne Westwood een heel ander verhaal. Het laat zien hoe het mode-icoon haar carrière in een piepklein winkeltje begon, maar uiteindelijk twee jaar op rij wordt uitgeroepen tot 'British Designer of the Year'.

Regie: Lorna Tucker

3. Puck en Hans

Van mid jaren zestig tot mid jaren negentig was het werk van modeontwerpers, leverspartners en trendzetters Puck en Hans toonaangevend en daarmee bepalend voor het Nederlandse modebeeld.

Nog steeds vormt hun werk een bron van inspiratie voor de hedendaagse modewereld. Een retrospectief van hun werk in het Amsterdam Museum vormt een rode draad voor de documentaire Puck en Hans.

Regie: Peter Wingender

4. Dries

Vijfentwintig jaar na de oprichting is het modehuis van Dries van Noten nog altijd onafhankelijk. En dat terwijl de meeste huizen opgekocht zijn door conglomeraten. Regisseur Reiner Holzemer volgt voor zijn documentaire Dries de ontwerper tijdens het maken van zijn collecties, maar ook in zijn privéleven.

De prachtige tuin bij het landhuis dat Van Noten samen met zijn partner en hond bewoont, blijkt een bron van rust en inspiratie voor hem. Holzemer was de eerste filmmaker toestemming kreeg om Dries van Noten te volgen.

Regie: Reiner Holzemer

5. The Dutch Way of Fashion

In The Dutch way of fashion worden die Nederlandse veelbelovende modeontwerpers gevolgd. Alledrie maakte ze een eigen(wijze) keuze en probere ze hun plek te veroveren in de internationale modewereld. Wat drijft hen? En wat willen ze bereiken?

Jonathan Christopher Hofwegen werd door de Amerikaanse modeontwerper Marc Jacobs uitgenodigd om mee te doen aan de Designer for Tomorrow Contest; Monique van Heist probeert met haar eigen label duurzaamheid en vakmanschap uit te stralen; en Olga Langekoos voor de commerciële weg en ging aan de slag bij het hoofdkantoor van H&M in Stockholm.

Regie: Karen Al

6. Diva Fong Leng

Fong Leng is als modeontwerpster een icoon. Haar uitbundige ontwerpen met allerlei dieren appliqués zijn onderdeel van ons nationale geheugen en brachten een revolutie teweeg in de modewereld van de jaren '70. Mensen vochten om kaartjes voor haar groots opgezette modeshows.

De documentaire Diva Fong Leng laat allerlei nooit vertoonde beelden zien van de megalomane modeshows in de Beurs van Berlage en Carré, aangevuld met beelden van nu. Want ook nu is Fong Leng nog een toonbeeld van creativiteit en ambitie. De documentaire toont haar eigenzinnigheid en anti-burgerlijke inborst.

Regie: Deborah Faraone Mennella

7. Helmut Lang - Meister der coolness

De Oostenrijkse modeontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke, artistieke expressiemiddel.

Ondertussen herschreef hij de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar. In de documentaire Helmut Lang - Meister der coolness wordt hij gevolgd.

Regie: Claudia Müller