Mode is méér dan kleding alleen. Een overzicht van inspirerende documentaires over toonaangevende mode-iconen, jonge ontwerpers en bewuste designers te zien bij de NPO.

Iconische ontwerpers

In Yohji Yamamoto: Rebel in Black laat de Japanse modeontwerper zien waarom hij na 40 jaar nog steeds tot de top van de modewereld behoort. 

Waar Yohji met voornamelijk zwarte kleding in de smaak valt, kon het wat betreft Vivienne Westwood niet uitbundig genoeg zijn. Haar eigenzinnige stijl en invloed op de punkscene is in beeld gebracht in De rebellie van Vivienne Westwood.

Modeontwerpers Puck Kroon & Hans Kemmink wilden zich vestigen in Parijs maar kozen uiteindelijk voor Amsterdam. In Puck & Hans blikken ze terug op hun succesvolle carrière.

In The Dutch Way of Fashion worden juist jonge modeontwerpers die streven naar internationaal succes onder de loep genomen. 

 

Uitgedragen?

De modewereld toont ons de mooie, prikkelende en inspirerende kant van kleding. Maar de kledingindustrie heeft ook een andere kant die meer en meer belicht wordt.

In Goodwill Dumping zie je wat er met kleding gebeurt die in de prullenbak verdwijnt. A World to Shape duikt dieper in het thema duurzaamheid in design.

Mode als beeldtaal

In ‘Henk’ portretteren makers Sarah Blok en Lisa Konno de Surinaams-Nederlandse Henk Shakison. Henk werkt als conciërge op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Achter zijn glimlach schuilt een heel levensverhaal. Zo was hij ooit fanatiek rolschaatser en begin jaren ’90 muzikant in de band nuClarity. In de korte docu ‘Henk’ verschijnt hij in kleurrijke kostuums die een ode aan zijn leven brengen. 2Doc.nl sprak de makers over de rol van mode in film.

Meer weten over mode in Nederland?