De eerste hittegolf van het jaar is alweer een feit. Voor de een betekent het lekker bier op een terrasje aan zee, maar voor de ander roept het angsten op over een veranderend klimaat en milieu. De opwarming van de aarde hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. Hieronder vind je acht boeiende documentaires die verhalen over hoe je wel of niet met de aarde om kunt gaan en wat er moet veranderen.

1. Ockels erfenis

Wubbo Ockels zag als eerste Nederlander vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is. Het werd zijn missie om dat gevoel over te brengen. Deze documentaire is een portret van een bevlogen man die alles uit de kast trok voor een duurzame wereld, maar tegelijkertijd als onuitstaanbaar werd gezien. Hij raakte zo geobsedeerd door zijn missie dat hij zijn familie begon te verwaarlozen en collega's tegen zich in het harnas joeg.

Regie: Daan van Alkemade

2. Anote's Ark

De eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan is één van de meest afgelegen plaatsen op aarde, ver verwijderd van dichtbevolkte gebieden. Kiribati dreigt een van de eerste landen te zijn, die door verandering van het klimaat verdwijnt door de stijgende zeespiegel. Gaat de 4000 jaar oude cultuur van de eilanden teloor door onze consumptiedrang en energieverspilling?
President Anote Tong zoekt in deze film naar een manier om zijn volk en land te beschermen op internationaal niveau.

Regie: Matthieu Rytz

3. Green Gold

CO2 uitstoot, klimaatverandering en slinkende energievoorraden bedreigen de wereld. Fossiele brandstoffen als olie en aardgas hebben afgedaan als milieuonvriendelijk, biobrandstof gemaakt van sojaolie of houtafval lijkt het milieuvriendelijke alternatief. Maar is biobrandstof wel zo milieuvriendelijk? 

Regie: Sergio Ghizzardi

4. Jovanna for Future

Jovanna mist elke vrijdag een uur school. Niet omdat ze niet naar school wil, maar omdat ze aandacht wil vragen voor de negatieve effecten van de klimaatverandering in de hoop dat de politiek hier iets aan gaat doen. Elke week staat ze samen met familie of vrienden met protestborden voor het stadhuis in Deventer. Wanneer gaan de volwassenen eindelijk iets doen?

Regie: Mirjam Marks

5. The Yes Men Are Revolting

Terwijl het steeds slechter met het milieu gaat, ondernemen The Yes Men Andy en Mike een missie om de planeet te redden. De beruchte activisten blijven verrassen met de ene stunt na de andere. Is het nog mogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?

Regie: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno en Laura Nix

6. Wij zijn de rivier

In Wij zijn de rivier wordt Ned Tapa gevolgd. Hij is een Maori die al zijn hele leven langs de Whanganui-rivier, de enige rivier die een rechtspersoon is, woont. Door zijn ogen zien we hoe de Maori naar de natuur kijken en hoe je in harmonie met de natuur kunt leven. In een tijd waarin de Maori-cultuur opbloeit zien we hoe inheemse kennis ingezet wordt om onze planeet te redden.

Regie: Petr Lom

7. Up a Tree

In het Duitse Hambacher bos wordt een symbolische strijd gestreden tussen bruinkool en milieu. De uitkomst bepaalt de toekomst van de regio. Makers van Morgen Hannah Cammeraat en Bodil Tummers geven een unieke kijk in een conflict.

Regie: Hannah Cammeraat & Bodil Tummers

8. Beerput Nederland

Beerput Nederland is een diepgaand onderzoek naar milieucriminaliteit in Nederland. Milieurechercheurs vertellen in de documentaire hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan.

Lees hier ook het interview met regisseur Wilfried Komen.

Regie: Wilfried Komen