Het zijn ingrijpende tijden. Alle horeca en scholen zijn dicht en Nederlanders werken zo veel mogelijk vanuit huis. Wil je tussendoor even je zinnen verzetten? Bij 2Doc kun je altijd terecht voor honderden uren aan documentaires. En om je te helpen daaruit een keuze te maken selecteerden wij de beste documentaires die je gezien moét hebben.

TURN!

‘Als een kind vroeg zijn talent ontdekt, geeft dat mogelijkheden, zelfvertrouwen en geluk’, denkt moeder-regisseur Esther. Maar als haar zoon Roman door de trainer wordt afgeraden om naar verjaardagsfeestjes te gaan omdat hij moet trainen begint ze te twijfelen. Moet je een kind een sociaal leven ontzeggen? Ze realiseert zich dat ze een keus moet maken.

TURN! toont het - in de ogen van leken - meedogenloze regime waaraan topsportkinderen zich moeten onderwerpen en de worstelingen en dilemma’s van hun ouders.

Lees hier ook het interview met een sportpedagoog over topsportkinderen.

Regie: Esther Pardijs

Rotjochies

Spijkerhard geteisem lijken ze, de pubers uit de documentaire Rotjochies. Gewend aan stoer doen, liegen, rottigheid en contact met politie, krijgen ze op het Franse platteland van een Nederlandse no-nonsense jeugdhulpverlener een tweede kans om te worden wie ze zouden kunnen zijn. In deze intieme, observerende film ontleedt Maasja Ooms, bekend van de prijswinnende documentaire Alicia (2017), messcherp de overlevingsstrategieën van deze geharde jongeren. Wat maakt hen zo onverschillig, gevoelloos en soms gewetenloos?

Lees hier ook het interview met regisseur Maasja Ooms.

Regie: Maasja Ooms

Ik moet niks

Toebie (14) woont met zijn Nederlandse ouders op een stuk land in Frankrijk. Hij is nog nooit naar school geweest, zijn ouders leren hem dat hij niets hoeft omdat hij al volmaakt is. Welke invloed heeft de opvoeding op zijn leven en zijn toekomst? Filmmaker Lieke Heil vraagt zich af wat voor effect het heeft op een kind om afgezonderd van de maatschappij op te groeien. Ieder mens wordt gevormd door zijn omgeving.

Toch lijken de ouders van Toebie meer verwachtingen van hem te hebben dan ze zelf willen toegeven. Kun je een kind opvoeden zonder ook maar iets van verwachtingen te hebben?

Regie: Lieke Heil

Een klein beetje nog

Elisabeth Fisher-Spanjer is 101 en leidt haar leven ten volste. Gedurende de twintigste eeuw, die zij bijna in zijn geheel meemaakte, zette zij zich als activist veelvuldig in voor de belangen van de underdog. In de documentaire ‘Een klein beetje nog’ volgt regisseur Hannah van Tassel Elisabeth op weg naar haar 102e verjaardag.

Lees hier het interview met de regisseur van deze documentaire.

Regie: Hannah van Tassel

Niks aan de hand

Van haar 4e tot haar 13e jaar werd Miranda (47) seksueel misbruikt door haar tien jaar oudere neef. Met grote regelmaat nam hij haar mee naar het bos waar hij haar misbruikte.

In Niks aan de Hand vertelt Miranda hoe ze als kind het misbruik kon doorstaan, hoe en waarom ze het voor iedereen verborgen hield en op welke manieren het ruim dertig jaar later haar leven nog steeds beheerst. In de documentaire zie je hoe Miranda de ultieme confrontatie aangaat met de dader, haar neef. Zij stelt hem de vragen waar ze al die jaren mee heeft rondgelopen, in de hoop antwoorden te krijgen die haar verder helpen.

Lees hier ook het interview met regisseur Heleen Minderaa.

Regie: Heleen Minderaa

Muhi - Generally Temporary

De vrolijke Palestijnse Muhi kwam als baby terecht in een Israëlisch ziekenhuis vanwege een ernstige auto-immuunziekte. Om zijn leven te redden, amputeerden de artsen zijn armen en benen. Vanwege de ontoereikende gezondheidszorg in Gaza kan Muhi niet naar huis, en daarom besloot zijn opa om bij hem te blijven.

Bekijk hier de aflevering van DocTalks International, waarin Eva Cleven in gesprek gaat met de regisseurs van deze documentaire.

Regie: Rina Castelnuovo-Hollander en Tamir Elterman

Nu verandert er langzaam iets

Waar komt onze zoektocht naar zelfverbetering vandaan? Zijn we ooit goed genoeg? ‘Nu verandert er langzaam iets’ is een uitgesproken en visuele verbeelding van de hedendaagse coaching- en trainingscultuur.

In vaste, wijde camerastandpunten onderzoekt de film verschillende vormen van zelfontplooiing en cursussen voor innerlijke groei en prestatieverbetering. Zonder hoofdpersonen, interviews of voice-overs observeert de film o.a. therapiesessies met dieren, een les in geluk voor basisschoolkinderen, een training ‘omgaan met spanning en agressie’ bij een gemeentelijke ordehandhaving en een vlogger die haar gestreste volgers probeert te kalmeren met zachte, ontspannende geluiden. Het is aan de kijker om te beslissen of deze mindfulness programma’s en trainingen symbool staan voor iets groters.

Bekijk hier de aflevering van DocTalks, waarin Ersin Kiris in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Menna Laura Meijer

Alicia

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia's lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

Hoe gaat het nu met Alicia? lees het hier. In deze aflevering van DocTalks spreekt Ersin Kiris met Willemijn Cerutti, de producent van de documentaire.

Regie: Maasja Ooms

De kinderen van juf Kiet

In een observerende stijl volgen Petra en Peter Lataster vier leerlingen in de klas van juf Kiet. De film wordt vanuit het perspectief van de kinderen die net in Nederland zijn verteld: we zien hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal, ruzies en ontluikende liefdes, vriendschappen die ontstaan en weer teloorgaan. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend voor de kinderen. Langzamerhand winnen ze aan zelfvertrouwen. Dankzij het geduld en de toewijding van de onderwijzeres ontstaat uiteindelijk een liefdevolle gemeenschap.

De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende documentaire; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.

Bekijk hier de aflevering van DocTalks, waarin Ersin Kiris in gesprek gaat met de makers over deze documentaire en het vervolg.

Regie: Peter en Petra Lataster

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. 'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen', zegt Reinbert de Leeuw. Regisseur Cherry Duyns volgt hem vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Bekijk hier de aflevering van Regisseur aan de keukentafel, waarin Chris Kijne in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Cherry Duyns

0,03 seconde

Regisseur Suzanne Raes volgt topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman vanaf hun voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met die ene beslissende race.

Een indringende inkijk in de wereld van topsport. Talent, gedrevenheid en afzien betekenen er alles, maar bieden geen enkele garantie op succes. De internationale concurrentie is gigantisch. De verschillen zijn miniem, de gevolgen enorm. Net wel betekent eeuwige roem, net niet een roemloze afgang. Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken?

Bekijk hier de aflevering van DocTalks, waarin Chris Kijne in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Suzanne Raes

Brommers kiek’n

Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? Een ode aan kameraadschap, liefde, werk en oneindige ruimte en vrijheid. Geertjan Lassche volgt een jaar lang, van jaarwisseling tot jaarwisseling, twee hechte vriendengroepen uit Overijssel; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. Wat vinden de jongeren zelf van hun leven? Volop ruimte om aan te kunnen rommelen vinden ze één van de belangrijkste dingen, net als de saamhorigheid.

Hoe gaat het nu met de jongeren? Lees het hier. Bekijk hier de aflevering van DocTalks, waarin Ersin Kiris in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Geertjan Lassche