Door de coronacrisis werken we in Nederland voor de tweede week zo veel mogelijk vanuit huis. Dat is vaak nog wel even wennen. Toe aan wat ontspanning? We maakten een selectie van de fijnste feelgood-documentaires die gratis te zien zijn op 2Doc.nl

Traag naar de hemel

Vroeger bewoonden tientallen Zusters het grote klooster, maar nu zijn ze nog maar met z’n drieën. Voor de gepensioneerde dames is een kaartje leggen, een biertje bij de lunch en een soap kijken op tv net zo gewoon als bidden of uit de Bijbel lezen. De zusters worden gevolgd tijdens de voorbereidingen op de feestdagen in december.  

Regisseur Marlies Smeenge legt het leven van deze drie, oude vrouwen, waaronder een vloekende non, en het dwergkeesje Skippy, met een knipoog vast in haar afstudeerfilm.

Eerder maakte Marlies Smeenge de Makers van Morgen-film (én feelgooddocumentaire) 'Anita's roedel'.

Regie: Marlies Smeenge

Buddy

Documentaire over zes bijzondere honden die speciaal zijn opgeleid om hun eigenaren te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de vaardigheden van hun honden zijn de baasjes echter zo onafhankelijk als mogelijk is.

Hulphond Kaiko helpt Erna bijvoorbeeld met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed. Zelf heeft ze daar de kracht niet voor. Daarnaast is Utah een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. 

Buddy is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond. 

Regie: Heddy Honigmann

Cheek to Cheek

Stel je voor: een zaal in een verzorgingshuis wordt omgetoverd tot een heuse ballroom met nostalgische muziek. Wat doet dit met de ouderen?

In de Makers van Morgen-documentaire Cheek to Cheek zwieren vier bijzondere ouderen voorbij. Makers van Morgen Bo van der Meer en Malou Wagenmaker brengen zowel de kwetsbaarheid als de kracht van het ouder worden in beeld.

Lees ook het interview met de makers. ‘Op de dansvloer voelen ze zich jaren jonger’

Regie: Bo van der Meer en Malou Wagenmaker.

69: Liefde seks senior

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In '69: liefde seks senior' geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

In de documentaire vertellen ouderen op een ontwapenende en ontroerende manier over wat velen zich slecht kunnen voorstellen: een seksleven op gevorderde leeftijd. Het beeld van seks in de samenleving wordt voor het grootste deel bepaald door jongeren.

Regie: Menna Laura Meijer

Liefdesbrieven

Ze bestaan nog: Jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Regie: Tara Fallaux

De liefde is alles hè?

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood.

Als Joop komt te overlijden, blijft Janny opeens alleen achter, met al hun spullen vol van herinneringen om haar heen. Ze moet dezelfde dingen ondernemen als elke andere dag, maar vanaf nu doet ze dit voornamelijk alleen. Ze vertelt over haar verdriet en de liefde die ze nog voelt, maar het gemis niet minder maakt. “Als je veel van elkaar houdt mag het lang duren, maar het is nooit lang genoeg.”

Regie: Carilijne Pieters.

Ring of Dreams

De documentaire Ring of Dreams van regisseur Willem Baptist geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van showworstelen in Nederland. Jongens en meiden vechten voor hun dromen en proberen te ontsnappen aan hun dagelijkse levens. Met een kleine kans op roem en glorie en weinig geld om hun droom te verwezenlijken, zullen alleen de die-hards slagen.

Bekijk hier de aflevering van DocTalks, waarin Ersin Kiris in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Willem Baptist

Van verlies kun je niet betalen

Adrie en Francien Trimpe zijn allebei in de 80, slecht ter been, maar werken nog elke dag in hun groentezaak. Een klein, kneuterig winkeltje in de oude binnenstad van Vlissingen. Zus Ada helpt vaak, maar als zij drie maanden naar Frankrijk gaat, spant het erom: kunnen Adrie en Francien de winkel wel aanhouden?

De laatste keer dat Francien en Adrie samen op vakantie zijn geweest was nog net voordat zij in 1957 trouwden. Sindsdien hebben ze altijd zeven dagen per week gewerkt. De documentaire volgt hen terwijl ze tot de laatste snik proberen door te vechten en werken in het winkeltje.

Regie: Helge Prinsen

Voorspel

Hoe is het als je juf voor de klas laat zien hoe je het beste een condoom om doet? Of als je meester over standjes begint? De tweedeklassers in de documentaire Voorspel krijgen seksuele voorlichting. Het is misschien wel de spannendste les van de middelbare school. Wat er gaat er in hun hoofden om? Voorspel laat zien hoe op vijf verschillende middelbare scholen seksuele voorlichting wordt gegeven.

Regie: Anne van Campenhout

Tabee

Hoe ingewikkeld is het om je dozen te pakken en de deur dicht te trekken? In 'Tabee' vertrekken Jacques en Anneke na jaren in hetzelfde huis gewoond te hebben naar een appartement. Dat gaat het stel niet in de koude kleren zitten.

Op een bepaalde leeftijd is een groot huis eerder een last dan een luxe. Een bescheiden appartement is dan een aantrekkelijker alternatief. In Tabee legt Den Dulk vast hoe Anneke en Jacques de verhuizing van hun decennia oude familiehuis naar een appartement beleven.

Regie: Jotte den Dulk