Je familie heb je helaas niet voor het uitzoeken. Bij je geboorte krijg je al je familieleden cadeau en je moet het er maar mee doen. Hieronder heeft de redactie van 2Doc.nl de meest intrigerende, meest verontrustende én mooiste familieverhalen voor je op een rij gezet.

Filmmaker Wiam Al Zabari ontvluchtte Irak op dertienjarige leeftijd samen met zijn moeder, zus en broer. Zijn vader was afwezig tijdens deze angstige periode. Die wachtte al negen maanden op hen in Nederland. Twintig jaar later gaat Al Zabari in de documentaire ‘Mijn Vader, Nour en ik’ (EO) het gesprek met zijn vader aan. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? En waarom is dat nooit besproken? Wat volgt is een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie, verteld in een ontroerend, persoonlijk bericht aan zijn eigen zoon Nour.

Regie: Wiam Al-Zabari

Farewell Paradise

Het idyllische leven van een jong gezin op de Bahama's komt abrupt tot een einde als moeder met haar kinderen besluit te vertrekken. De vrouw en haar vier dochters proberen een leven op te bouwen in Zwitserland. Regisseur Sonja Wyss is de jongste van de dochters. Er ontvouwt zich een verhaal over de strijd van een alleenstaande moeder, een afstandelijke vader, een veroordelende samenleving en de moeilijkheden waarin de meisjes opgroeiden.

Regie: Sonja Wyss

Wei. Zorgen voor pap

Filmmaker Ruud Lenssen volgt zijn vader Jac nadat hij de diagnose dementie heeft gekregen. Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij.

Wei. Zorgen voor pap toont de impact van dementie op een gezin. Ruud Lenssen (34) filmde zijn ouders gedurende de laatste twee jaar die zijn vader nog thuis kon wonen. Lenssens werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee hij de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken.

Regie: Ruud Lenssen

Your Mum and Dad

Twintig jaar geleden woonde Klaartje Quirijns in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd.

Regie: Klaartje Quirijns

Toen ze vijf was gingen haar vader en moeder uit elkaar, dus Irene Lagendijk (25) heeft nog maar weinig herinneringen aan de tijd voor de scheiding. In haar afstudeerfilm besluit ze met terugwerkende kracht nieuwe herinneringen te scheppen. Ze haalt beide ouders over om belangrijke scènes uit hun gedeelde verleden na te spelen. Wat doet dat met ze, en met haarzelf?

Regie: Irene Lagendijk

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen. Zij stierven tijdens hun militaire dienst in Israël. Bij gebrek aan wetgeving staat het Israëlische leger families toe om sperma uit het lichaam van hun overleden zoons te halen en dit te gebruiken voor het creëren van nakomelingen.

Regie: Tami Ravid

Voor Robert Moszkowicz lag er als jongste advocaat van Nederland een glansrijke carrière in het verschiet, maar door zijn heroïneverslaving mocht hij zijn vak niet meer uitoefenen en raakte hij alles kwijt. Zijn oudste zoon Max herkent veel in het grenzeloze gedrag van zijn vader en besluit op een kruispunt in zijn leven een documentaire over de familieband te maken. Hij staat namelijk op het punt om vader te worden en hij wil de negatieve patronen in zijn leven doorbreken.

Regie: Max Moszkowicz

De ouders van filmmaker Tessa Pope zijn gescheiden, ze groeide op bij haar moeder. In haar prijswinnende eindexamenfilm gaat ze de confrontatie aan met haar vader en ontdekt ze het ware verhaal achter de echtscheiding.

Hoewel haar vader ook in Amsterdam woonde, heeft hij haar nooit het gevoel gegeven haar vader te zijn. Op haar 27ste besluit ze haar zoektocht op film vast te leggen en alle betrokken familieleden te ondervragen om te zien of ze de oorzaak van haar vaders afstandelijkheid kan achterhalen.

 

Regie: Tessa Pope

Filmmaker Josefien Hendriks probeert het gezin waarin ze opgroeide te ontrafelen aan de hand van de filmopnames van haar vader, de dagboekteksten van haar moeder, de verklaringen van haar ouders en haar eigen herinneringen.

Hendriks schrok toen ze de tientallen oude filmrollen digitaliseerde waarop haar vader haar voorbije gezinsleven had vastgelegd. In haar herinnering was het haar broer die lastig was, maar ze werd pijnlijk verrast door de cynische opmerkingen die haar vader tegen haar broer maakte vanachter zijn camera. Een film over familie: de mooiste vloek die er bestaat.

Regie: Josefien Hendriks

De hechte relatie die jonge filmmaker en Maker van Morgen Ellen Brock ooit had met haar vader, werd ontwricht door een conflict dat nog steeds zwaar op haar weegt. In Face Me, Facing You zoekt Ellen haar ouders op in Zuid-Limburg en gaat de confrontatie met hen aan. Lukt het haar de oude band met haar vader te herstellen?

Lees ook het interview met de maker. ‘Ik hoop dat mijn film herkenbaarheid oproept door te laten zien wat er achter gesloten deuren gebeurt’

 

Regie: Ellen Brock

Vader onderzoekt de relatie tussen een vader en zijn bijna volwassen zoon, die hij al jaren niet meer heeft gezien. Jacinto neemt zijn zoon Shakur mee op een roadtrip om hun band te versterken. Hij geeft Shakur zijn eerste rijles, laat de jongen zien hoe je een strike gooit bij het bowlen en neemt hem mee naar een Chinees restaurant. Tussendoor belt hij met zijn vriendin om te kunnen reflecteren op het verleden. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste korte documentaire.

Lees ook het interview met de maker.

 

Regie: Isabel Lamberti

Deze documentaire is een portret van een bijzondere schaakfamilie met zes kinderen van negen tot zeventien jaar die op topniveau schaken, mede dankzij thuisonderwijs. Hoe is het voor de kinderen en hun ouders om deze ambitieuze opvoeding bij te benen, vol te houden en waar te maken?

Regie: Thomas Doebele en Maarten Schmidt

Daan is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn beste vriend Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daans leven dat wordt geregeerd door manische-depressiviteit, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Ze komen tot een verrassende ontdekking.

Lees hier ons dossier over Ed van der Elsken, aangevuld met oud videomateriaal.

Regie: Joris Postema & Daan van der Elsken

Maker van Morgen Anne Jan Sijbrandij gaat op persoonlijk onderzoek naar de Indische geschiedenis van zijn familie. Maar die wordt niet zo makkelijk onthuld als hij hoopt.

Anne Jan laat Rob (70 jaar) voor het eerst in gesprek gaan met zijn moeder (95 jaar) over het koloniale verleden van hun familie. Dit is hem zijn hele leven onthouden, maar niet zonder reden. Haar zwijgen leert hem misschien wel meer dan het spreken over het verleden van de familie.

Beluister ook het interview met de jonge maker.

Regie: Anne Jan Sijbrandij

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Hij is berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud en geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid.

In de intrigerende documentaire onderzoekt Gülsah Dogan met haar scherpe blik het spanningsveld tussen vader en dochter. Een intieme film over de kracht van familiebanden en het verlangen elkaar te zien en gezien te worden.

Regie: Gülsah Dogan

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl