Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Veel mensen lijden aan een vorm van dementie of hebben een naaste die hiermee te maken heeft. Wij zetten de beste documentaires over deze ontwrichtende ziekte voor je op een rijtje.

1. Wei. Zorgen voor pap

In Wei. Zorgen voor pap volgt filmmaker Ruud Lenssen zijn vader Jac die de diagnose dementie heeft gekregen. En terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij.

Regie: Ruud Lenssen

2. América

De levens van de drie Mexicaanse broers Diego, Rodriguez en Bruno nemen in de documentaire América een onverwachte wending. Hun vader belandt in de gevangenis. En noodgedwongen nemen zij de zorg over van hun hoogbejaarde, dementerende grootmoeder América.

Regie: Erick Stoll & Chase Whiteside

3. Niet zonder jou

Niet zonder jou is een intiem en ontroerend portret van een kunstenaarsechtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall. De documentaire is gemaakt door hun zoon en schoondochter. Van zeer dichtbij toont de documentaire hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee uitermate autonoom denkende, wilskrachtige mensen met de beperkingen omgaan die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Niet zonder jou ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

4. Voor het te laat is

Annie Zwijnenberg en Margriet Hermans lijden aan de ziekte van Alzheimer. Ze willen de allesverwoestende ontwikkeling van de ziekte niet afwachten en besluiten uit het leven te stappen. In de documentaire Voor het te laat is volg je Annie en Margiet.

Regie: Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings

5. Voor ik het vergeet

De man van Marjan wil een eind aan zijn leven maken. Paul heeft beginnende dementie en wil het einde daarvan niet meemaken. De daadkrachtige, levenslustige, erudiete man die hij altijd is geweest, wil niet machteloos in de vergetelheid zakken, maar zelf het eindpunt van zijn leven bepalen. In de documentaire Voor ik het vergeet zien we dat het voor Marjan moeilijk is om de wens van haar man te respecteren, ondanks dat ze het begrijpt.

Regie: Nan Rosens

6. Onvergetelijk

Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt.

Regie: Marlous Lazal

7. Ons geheugen

Als we ouder worden vergeten we steeds meer. Wanneer onze herinnering aan vroeger op latere leeftijd juist scherper wordt is het de vraag hoe betrouwbaar die herinnering is. Hebben we het allemaal wel echt zo meegemaakt? En wat als we ons dingen juist liever niet willen herinneren? Zijn we niet veel meer gebaat bij vergeet-technieken dan bij geheugentraining? En maakt Google intussen ons geheugen niet lui? In Ons geheugen wordt er gezocht naar antwoorden.

Regie: Leon Verdonschot

8. Mother

Mother geeft een uniek inkijkje in een verzorgingshuis in de Thaise stad Chiang Mai. Dit tehuis biedt 24/7 dag zorg aan Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er, in de laatste fase van hun leven, door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid. De consequentie hiervan is wel dat de familie van deze ‘patiënten’ hen niet of nauwelijks meer ziet.

Regie: Kristof Bilsen

9. Wat ik nog ben

Gerard Smit was een vooraanstaand bioloog en hersenwetenschapper bij het Nederlands Herseninstituut. Tot hij in 2011 de diagnose Alzheimer kreeg. Vanaf dat moment wordt hij gevolgd in de documentaire Wat ik nog ben. Gerard weet als geen ander wat hem te wachten staat: 'Ik ken de gevolgen... maar toch weet ik niet waar ik in terecht kom. Ik ben bang'. 

Regie: Jurgen Bakker & Thom Verheul

Meer weten over dementie of Alzheimer?

Meer tiplijstjes