Welke documentaireseries van 2020 móet je echt gezien hebben? 2Doc.nl heeft voor jou de best bekeken series van afgelopen jaar op een rij gezet. Dompel je onder in de spannende wereld van 'Cannabis' of laat je ontroeren door de fantastische personages in 'Klassen'.

1. De villamoord

Negen mannen beramen in 1998 een inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes wordt doodgeschoten. Een vriendin raakt lichtgewond en wordt voor dood achtergelaten. De mannen worden enkele maanden later in de kraag gevat en verdwijnen vervolgens jarenlang achter de tralies.

Dat is samengevat de De Arnhemse Villamoord. Maar is het werkelijk zo gegaan? Zijn deze mannen wel schuldig? De documentairemakers spreken in de driedelige serie met diverse deskundigen en getuigen. Hieruit blijkt dat politie en justitie cruciale fouten hebben gemaakt. Lees in dit interview waarom regisseur Joost van Wijk gefascineerd raakte door de zaak.

Regie: Joost van Wijk

2. Cannabis

In de zesdelige serie 'Cannabis' wordt de opkomst en ondergang van Johan van Laarhoven verteld. De serie legt op meeslepende wijze bloot hoezeer het lot van deze cannabiskoning is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid. Op basis van vele uren archiefmateriaal en interviews met hoofdrolspelers van weleer reconstrueert 'Cannabis' de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid en ontmaskert minutieus de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

Kijk ook de DocTalks waarin Ersin Kiris in gesprek gaat met de regisseur en lees het interview met Derrick Bergman, voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

Regie: Arjen Sinninghe Damsté

3. Klassen

In Nederland zijn we ervan overtuigd dat iedereen gelijk is in het onderwijs en dat je dus niet rijk hoeft te zijn om naar het vwo te gaan. Is dit wel zo? Deze vraag stellen regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould in de zevendelige docuserie 'Klassen'.

Na hun hitserie 'Schuldig' richt het regisseursduo zich op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Is dat genoeg?

Lees hier ons interview met de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman over kansenongelijkheid.

Regie: Sarah Sylbing, Ester Gould & Daan Bol

4. De lokroep

Hoe kwam de radicale islam Nederland binnen? Wat speelde zich af op een duikschool in Eindhoven? En wat was de rol van de Al-Fourqaanmoskee?

In het drieluik 'De Lokroep' neemt Sinan Can de kijker mee in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij spreekt onder anderen met één van de eerste Nederlandse Jihadisten, één van de hoofdpersonen van de Hofstadgroep en een gevangen genomen IS-strijder uit de Haagse Schilderswijk.

Regie: Sinan Can

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl