Het leven met schulden is niet makkelijk, hoe je ook in de financiële problemen geraakt bent. In onderstaande films zien we hoe mensen het hoofd boven water proberen te houden terwijl ze in een continue worsteling met te weinig geld zitten. Hoe kunnen ze uit deze situatie komen?

50 Cent + De rekening van Catelijne

In 50 Cent zien we hoe de achtjarige Giovanni uit Amsterdam Noord zijn geld bij elkaar ritselt om het diezelfde dag uit te geven in het grote winkelcentrum. Zijn ouders hebben het niet breed, maar zo voelt hij dat zelf niet. In het vervolg, De rekening van Catelijne, zien we hoe zijn moeder Catelijne het hoofd boven water probeert te houden met vijf kinderen en dertigduizend euro schuld. Ze wil afrekenen met haar verleden en droomt ervan om een normaal gezin te hebben. Om uit de schulden te komen moet Catelijne nu rondkomen van tachtig euro per week, maar geldgebrek is niet haar grootste zorg.

Regie: Ester Gould en Sarah Sylbing

In X jaar na Dato gaan Ester Gould en Sarah Sylbing op bezoek bij hoofdpersoon Catelijne van de film De rekening van Catelijne.

Regie: Eef Hilgers

De zachtmoedige maar niet zo zakelijke dierenwinkelier Dennis groeide vorig jaar uit tot de lieveling van het publiek. Vechtend tegen zijn ondergang stond Dennis voor een tijd waar we allemaal soms naar verlangen: een tijd waarin men elkaar bij de naam kent en problemen overzichtelijk waren. Na Schuldig stond zijn winkel plotseling weer vol. Hoe is dat nu een jaar later? Samen met hem en met bestuurskundige Albert Jan Kruiter blikken we terug én vooruit op een samenleving die kopje onder gaat in de bureaucratie, protocollen en formulierendrift.

Schuldig

In de serie Schuldig zien we hoe in Nederland wordt omgegaan met schulden en schuldenaren. Enkele bewoners uit de Amsterdamse Vogelbuurt geven een inkijkje in hun leven in het rood.

Regie: Ester Gould en Sarah Sylbing

Vergeef me mijn schulden

Wie in Nederland grote schulden heeft, kan proberen om bij de rechtbank aanspraak te maken op de wettelijke schuldsanering. Schuldhebbenden moeten na toezegging van de rechtbank drie jaar leven van een minimumloon. Drie jaar dienen zij aan zeer strenge voorwaarden te voldoen om van de resterende schulden kwijtgescholden te worden. Vergeef me mijn schulden toont zittingen in de rechtbank van Den Haag waar rechters toetsen of mensen in aanmerking komen voor deze schuldsanering.

Regie: Ingeborg Jansen

Schuldenaars

De Rotterdamse rechtbank verklaart wekelijks talloze mensen failliet. Deze mensen hebben in een klap niets meer en moeten voor elke beslissing of uitgave toestemming vragen van een curator. Schuldenaars volgt een aantal mensen die failliet gaan en toont hoe deze wending hun kijk op het leven en hun zelfbeeld verandert.

Regie: Ingeborg Jansen

Destiny

Cheryl voedt haar dochtertje Destiny alleen op. Als jonge, schoolgaande moeder in een grote stad kan het leven hard zijn. De vader van haar kindje neemt zijn verantwoordelijkheid niet, schuldeisers dienen zich aan en thuis lopen de onderlinge spanningen met haar eigen moeder steeds verder op. Langzaam dreigt Cheryl de controle over haar leven te verliezen. Destiny stelt de vraag of wij de regisseur zijn van ons eigen leven, of dat wij een speelbal zijn van het lot.

Regie: Sjoerd Oostrik

Manifest Schuldvrij