2016 was weer een bewogen jaar. Wij zetten tien belangwekkende gebeurtenissen op een rijtje en selecteerden aansluitende documentaires.

20 maart: Obama brengt bezoek aan Cuba

De Amerikaanse president schudt de hand van de Cubaanse president Raúl Castro. Het is voor het eerst sinds 1928 dat een Amerikaanse president Havana bezoekt. Meer dan een halve eeuw lang leefden de twee landen in onmin met elkaar. Eerder die maand tekende de EU een samenwerkingsverband met Cuba.

20 maart: 'De Turkijedeal'

Op 20 maart sluit de EU een deal met Turkije over het tegenhouden van vluchtelingen die de EU willen bereiken om op die manier de vluchtelingenstroom naar Europa onder controle te krijgen. Onderdeel van de 'Turkijedeal' is dat de onderhandelingen over Turks lidmaatschap van de EU worden heropend.

6 april: Nederland stemt in een referendum tegen het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU

Op 6 april stemt een meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de Associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de EU. Premier Mark Rutte heropende daarop de onderhandelingen met Oekraïne om enkele wijzigingen in het verdrag op te nemen om uiteindelijk alsnog tot ratificatie over te kunnen gaan. De overeenkomst moet de handel en politieke samenwerking tussen het door een burgeroorlog geteisterde Oekraïne en de EU bevorderen.

23 juni: 'Brexit'

Op 23 juni stemt een meerderheid van 52% van de Britse stemgerechtigden per referendum voor een uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De publieke opinie lijkt echter sterk verdeeld. Premier David Cameron, die campagne had gevoerd voor 'blijven', besluit af te treden.

15 juli: Een deel van het Turkse leger pleegt een mislukte staatsgreep

Een deel van de Turkse strijdkrachten probeert tevergeefs een staatsgreep te plegen. De Turkse president Erdogan beschuldigt aanhangers van de Turkse geestelijke Gülen achter de coupe te zitten. Tegenstanders van Erdogan beschuldigen de president op hu beurt de staatsgreep te hebben geënsceneerd teneinde een restrictiever beleid te legitimeren. Ook in Nederland verscherpen de tegenstellingen tussen beide groepen onder Nederlanders met een Turkse achtergrond. Enkele Nederlandse politici spreken hun zorgen uit over het overwaaien van het conflict naar Nederland.

31 augustus: Braziliaanse president Rousseff afgezet

Na eerder het lagerhuis heeft op 31 augustus ook de Braziliaanse senaat ingestemd met het afzetten van president Dilma Rousseff. Zij wordt ervan verdacht de overheidsfinanciën te hebben gemanipuleerd om haar herverkiezing in 2014 veilig te stellen.

26 september: Colombia en FARC tekenen vredesakkoord

Op 26 september tekenen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC in Cartagena na ruim een halve eeuw burgeroorlog een vredesakkoord. De Nederlandse Tanja Niemeijer maakt namens de FARC deel uit van de delegatie die hierover onderhandelde. Het vredesakkoord werd op 2 oktober in een referendum door de bevolking met een nipte meerderheid echter verworpen. Hierop werden de onderhandelingen heropend.

13 oktober: Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij is de eerste zanger die de felbegeerde prijs in ontvangst mag nemen.

24 oktober: RTL verandert uiterlijk Zwarte Piet

Op 24 oktober maakt de commerciële omroep RTL bekend dat zij het uiterlijk van Zwarte Piet voortaan veranderen. Zij kiezen voortaan voor pieten met roetvegen omdat zij dit meer in het tijdsbeeld vinden passen. "Voor een deel is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar", aldus het mediabedrijf in een verklaring. Enkele dagen later kondigt ook de publieke omroep NTR aan het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen.

8 november: Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald J. Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij verslaat o.a. zijn Democratische tegenkandidaat Hillary Rodham Clinton.

Kijk voor meer documentaires in ons archief