Ten zuiden van de rivieren barst dit weekeinde het carnaval weer los. Of je nu een verstokte vierder of een grondige hater bent; deze documentaires geven hoe dan ook een mooi beeld van deze traditie.

De Dwarsligger

Sanne Rovers belicht in 'De dwarsligger' de dynamiek binnen een vriendengroep die, naarmate carnaval dichterbij komt, steeds meer onder druk komt te staan gedurende de bouw van een 8,5 meter hoge carnavalswagen.

Carnavalsvrouwen

Vrouwen laten zich tijdens carnaval nog hartstochtelijker gaan dan mannen, ontdekte Anne Marie Borsboom. Ze portretteert zes vrouwen voor wie carnaval veel méér betekent dan feestvieren.

Illegaal carnaval in Tilburg

In het streng katholieke Tilburg proberen fanatieke feestvierders in de jaren zestig een einde te maken aan het al honderd jaar bestaande verbod op carnaval in de stad. In Tilburg was het - anders dan in andere Brabantse steden - streng verboden om gekostumeerd over straat te gaan. Carnaval werd alleen in de beslotenheid van een kroeg gevierd. Tegen de eerste illegale carnavalsoptochten in 1963 en 1964 trad de politie streng op; de stoet werd ontbonden en de deelnemers kregen een bekeuring.